Най-високопоставеният представител на Иран по въпросите на сигурността Али Шамхани призова за задълбочаване на отношенията в енергетиката, транспорта, селското стопанство, търговията и банкирането с Русия, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му дойде след среща със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев в Техеран.

Двамата обсъдиха и ситуацията в Украйна и мерките за борба със "западната намеса" във вътрешните работи на двете страни, информират руски държавни медии.

Иран приветства и подкрепя всяка инициатива, която води до прекратяване на огъня и до постигането на мир между Русия и Украйна въз основа на диалог и е готов да играе роля в прекратяването на войната, изтъкна Шамхани.

ISW: Топ руски силовак е в Техеран

ISW: Топ руски силовак е в Техеран

Секретарят на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев преговаря за доставката на ирански ракети

Киев и Западът твърдят, че Русия е използвала ирански дронове "Шахид-136" при ударите си срещу енергийната инфраструктура на Украйна, които принудиха страната да въведе режим на тока в големите градове, включително в столицата, за да стабилизира електрозахранването.

Патрушев, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, се срещна и с иранския президент Ебрахим Раиси.

Русия увеличи усилията си за изграждане на икономически, търговски и политически отношения с Иран и други незападни страни след инвазията си в Украйна, като част от стремежа си да унищожи "хегемонията" на САЩ и да изгради нов международен ред.

Бомбата зад новата ос на злото Москва-Техеран

Бомбата зад новата ос на злото Москва-Техеран

Западът няма план Б и добър вариант, а иранският ядрен въпрос е вкаран в задънена улица