Иран провежда днес президентски избори. Изборният ден започва в 7 часа сутринта. 

Изборите в Иран се разглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната. За тях първоначално се кандидатираха 500 души.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф отказа да представи кандидатурата си, въпреки популярността си.

Съветът на настойниците избра кандидатите, които трябва да отговарят на четири условия: да са на възраст над 40 и под 75 години, да са мюсюлмани, да имат университетска диплома и управленски опит, както и да нямат криминално досие.

Икономиката бе основната тема в един от дебатите. 

Изборите в Иран няма да променят ядрената му политика

Изборите в Иран няма да променят ядрената му политика

Политиката решава висшето ръководство, а не президентът

Политиката на Иран в преговори със световните сили за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. ще остане непроменена и след президентските избори на 18 юни, тъй като въпросът се решава от най-висшето ръководство. Това заяви говорител на правителството. 

Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад се регистрира да участва отново в избори. Охулван на Запад заради поставянето под въпрос на Холокоста, Ахмадинеджад трябваше да подаде оставка през 2013 г. заради правилата за ограничаване на мандата, когато действащият президент Хасан Рохани, който договори ядреното споразумение на Иран от 2015 г. със световните сили, спечели голяма изборна победа.

Според официалната статистика от над 59 милиона иранци, които имат право да гласуват на президентските избори през 2021 г., повече от 1,3 милиона иранци ще гласуват за първи път.

С изключение на Техеран гласуването ще бъде електронно в 24 провинциални столици, където няма да се използват хартиени бюлетини или обичайни урни. Повече от 72 000 избирателни секции са отворени в цялата страна.

Икономиката скара кандидатите за президент на Иран в първия дебат

Икономиката скара кандидатите за президент на Иран в първия дебат

Реформатори срещу консерватори

13-те президентски избори в Иран ще се проведат едновременно с шестия кръг на изборите за общински съвети за градовете и селата.