Унищожаването на иранското консулство в Сирия, което уби десетки висши ирански служители и генерали, рискува да прерасне в голяма война в региона.

Това съобщават медии в Близкия изток, според които американското разузнаване ЦРУ е предупредило Израел да очаква военен отговор от Иран до 48 часа.

По-рано висши служители в Иран реагираха на атаката, като заявиха, че страната им вече има пълното право да отговори на атаката на Израел срещу тяхното консулство.

Твърди се, че Иран планира комбинирана атака с "дъжд" от дронове и ракети, изстреляни от неговите бази на стратегически места в Израел, според Al Mayadeen.

Иран обмисля как да отговори на Израел, без да ескалира войната

Иран обмисля как да отговори на Израел, без да ескалира войната

Техеран може да отприщи своите групировки срещу американските сили и да ги използва, за да удари директно Израел

Ударът от понеделник, който уби двама ирански генерали и петима военни съветници в комплекса на иранското посолство в Дамаск, идва в момент, когато Израел ускорява дългогодишна кампания срещу Иран и въоръжените групировки, които подкрепя. Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей се закле да отмъсти.

Иран може да отприщи своите групировки срещу американските сили и да ги използва, за да удари директно Израел или да засили ядрената си програма, която Съединените щати и техните съюзници отдавна се стремят да овладеят.

Американски служители казаха, че следят отблизо, за да видят дали, както в миналото, подкрепяни от Иран прокси войски ще атакуват американски сили, базирани в Ирак и Сирия, след израелския удар в понеделник.

Подобни ирански атаки престанаха през февруари, след като Вашингтон отмъсти за убийството на трима американски войници в Йордания с десетки въздушни удари по цели в Сирия и Ирак, свързани с Корпуса на гвардейците на иранската революция и милициите, които той подкрепя.

Иран се закани да отмъсти за убитите генерали

Иран се закани да отмъсти за убитите генерали

Изявление на иранския президент