Говорителят на иранското външно министерство заяви във вторник, че не вижда перспектива за преговори със САЩ, ден след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че е възможна сделка с Иран за ядрената програма.

"Понастоящем не виждаме никаква перспектива за преговори с Америка", съобщава Фарс, цитирайки Абас Мусави.

Тръмп заяви вчера: "Наистина вярвам, че Иран би искал да сключи сделка и мисля, че това е много умно и мисля, че това е възможност да се случи."

В същото време, продажбите на ирански петрол спаднаха рязко, след като САЩ наложиха забрана спрямо Техеран. 

САЩ удари по износа на петрол от Иран

САЩ удари по износа на петрол от Иран

Редица държави са спрели да купуват петрол

Индия, Китай, Турция, Южна Корея и Япония напълно са спрели да купуват петрол от Иран, след като Белият дом обяви, че САЩ няма да удължат гратисния период за закупуване на петрол от Иран. Три други страни - Тайван, Гърция и Италия - не използват отлагането на санкционни мерки за "банкови и застрахователни причини".

"Знам, че премиерът и Япония имат много добри отношения с Иран, така че ще видим какво ще се случи ... Ще видим какво ще стане ... никой не иска да вижда как се случват ужасни неща, особено аз", коментира Тръмп вчера от Япония.

По-рано стана ясно, че Европейският съюз ще защити ядреното споразумение с Иран, въпреки решението на Техеран да се откаже от ангажиментите си в отговор на санкциите на САЩ, но европейските сили очакват колапс на договора, без сделка за продажба на ирански петрол за Китай или Индия.

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея

КНДР обяви Болтън за "войнолюбец" и "дефектен човешки продукт"