Иран никога не е възлагал надежди на ядрените преговори във Виена за възобновяване на ядрено споразумение. Това заяви президентът Ебрахим Раиси по време на реч по повод 43-тата годишнина от иранската революция от 1979 г., съобщава "Ройтерс".

Възлагаме надеждите си на източната, западната, северната и южната част на страната ни и никога не се надяваме на Виена и Ню Йорк, подчерта той.

Иран и САЩ подновиха непреките преговори във Виена за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г.

Байдън: Иран никога няма да получи ядрено оръжие

Байдън: Иран никога няма да получи ядрено оръжие

Американският президент направи коментара си в телефонен разговор с краля на Саудитска Арабия

Целта на преговорите е САЩ да се върнат към ядрената сделка, сключена между Иран и международните посредници през от 2015 г., а Техеран да започне отново да спазва ангажиментите си по него. Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението с аргумента, че Иран нарушава условията по него.

От април досега САЩ и Иран проведоха във Виена осем кръга непреки преговори, насочени към възобновяване на действието на пакта за отмяна на санкциите срещу Техеран, при което иранската страна трябва да спазва ограниченията върху ядрената й програма.

Докато от Държавния департамент на САЩ твърдят, че преговорите навлизат във "финалната си част", ирански служители посочват, че част от исканията им за премахване на санкциите не са били взети под внимание при преговорите във Виена.

И двете държави казват, че чакат окончателно политическо решение от другата страна за възобновяване на ядрената сделка.

Иран обвини Байдън и Тръмп, че петнят репутацията на САЩ

Иран обвини Байдън и Тръмп, че петнят репутацията на САЩ

Техеран и Вашингтон подновиха преговорите за възобновяване на ядреното споразумение