Иран разкритикува като "силно политизиран" доклад на специален канадски съдебномедицински екип, който обвини страната в некомпетентност и безразсъдство заради свалянето на украинския пътнически самолет миналата година, предаде "Ройтерс".

Докладът, публикуван вчера, е установил, че макар и свалянето на полет PS752 на украинските международни авиолинии да не е било преднамерено, това не освобождава иранските власти от отговорността за инцидента.

Иран призна, че е свалил самолета малко след излитането му от Техеран през януари 2020 г., убивайки 176 души, и хвърли вината за "катастрофалната грешка" на сили в повишена бойна готовност по време на конфронтация със САЩ след убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани на международното летище в Багдад.

Сред загиналите са 55 канадски граждани и 30 постоянни жители.

Канада дамгоса "безразсъдния" Иран за свалянето на украинския самолет

Канада дамгоса "безразсъдния" Иран за свалянето на украинския самолет

Ислямската република била изцяло отговорен

"От правна гледна точка, те (Канада) нямат правомощия да съставят едностранен или произволен доклад или да коментират въздушна катастрофа извън тяхната юрисдикция", настоя Мохсен Бахарванд, заместник-министър на външните работи на Иран по международни и правни въпроси, цитиран от иранските медии.

"Ако това силно политизирано и незаконно поведение на Канада се превърне в норма, всички държави, дори индустрията на гражданската авиация, ще бъдат основните жертви", изтъкна още той.

"Иран изпълни задълженията си съгласно международното право и продължава да ги следва и изпълнява", увери Бахарванд, добавяйки, че страната му разполагала с достатъчно документи и експертиза, за да може да предостави всички необходими разяснения.

Отава многократно се оплака, че официалното обяснение на Иран не отговаря на много важни въпроси за свалянето на украинския самолет.

Канада и други страни търсят обезщетения за семействата на жертвите. Канада няма официални дипломатически отношения с Иран, което прави процеса дълъг и сложен.

През март Оганизацията за гражданска авиация на Иран обвини за катастрофата неправилно подравнен радар и грешка на оператор на противовъздушно подразделение. Иран повдигна обвинения срещу 10 длъжностни лица за инцидента.