Доклад на канадското правителство за свалянето на украинския пътнически самолет не e открил доказателства, че това е било направено "преднамерено", но изтъква, че Иран е "изцяло отговорен", информира Би Би Си.

Полет PS752 на украинските международни авиолинии беше ударен от две ракети след излитане от Техеран на 8 януари 2020 г. Всички 176 души на борда загинаха.

Иран, който беше обвинен във възпрепятстване на независими разследвания, заяви, че по погрешка е възприел самолета за американска ракета.

Около 138 от хората на борда на обречения самолет имаха връзки с Канада.

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Техеран намекна, че военните са замесени, "неволно"

Граждани или жители на други четири страни - Украйна, Великобритания, Афганистан и Швеция - също загинаха.

Канада настоя, че вината е на иранските "цивилни и военни власти".

Макар да признава, че операторът на ПВО подразделението "вероятно е действал самостоятелно при вземането на решение за изстрелване на ракетите", 8-месечно съдебномедицинско разследване стигна до заключението, че това нямаше да се случи, ако не беше "некомпетентността, безразсъдството и безотговорното пренебрежение към човешкия живот" на иранските власти.

"Иран по никакъв начин не се измъква от ситуацията", подчерта канадският външен министър Марк Гарно на пресконференция, като настоя: "Той е изцяло отговорен за случилото се."

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

Ударен е от ракетна система земя-въздух Тор-М1

Разследването установи, че иранските зенитни ракети са били в повишена степен на готовност, но властите не са затворили въздушното си пространство или уведомили авиокомпаниите, оперирали по това време.

Гарно каза, че операторът на ракетите е взел "поредица от изключително грешни решения, които биха могли и трябваше да бъдат избегнати".

Той добави, че иранското военно командване и контрол са били твърде бавни както при справянето с провалите, така и при предприемането на мерки за предотвратяване на бъдеща трагедия.

Властите призоваха за "изчерпателно и честно обяснение от иранския режим", след като докладът признава липсата на достъп до доказателствата, мястото на катастрофата и свидетелите.

Bellingcat: Две ракети са били изстреляни по украинския самолет в Техеран

Bellingcat: Две ракети са били изстреляни по украинския самолет в Техеран

Видеото, което е публикувано на канала "Телеграм", е направено в жилищен район "Паранд"

Иранските власти първоначално отрекоха отговорността за катастрофата и позволиха мястото на катастрофата да бъде едновременно подравнявано от булдозери и разграбено.

Ала след появата на доказателства, аерокосмическите сили на Революционната гвардия заявиха, че подразделение за противовъздушна отбрана е объркало Boeing 737-800 с американска ракета.

По това време противовъздушната отбрана на Иран е била в повишена готовност, тъй като страната току-що е изстреляла балистични ракети по две иракски военни бази, приемащи американски сили в отмъщение за убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани при американски безпилотен удар в Багдад пет дни по-рано.

Окончателният доклад на Организацията на гражданската авиация на Иран през март заключи, че оператор "погрешно е идентифицирал" самолета и е изстрелял ракетите без разрешение от командир.

Иран обвини САЩ в "голяма лъжа" заради обвиненията, че е свалил самолета на Украйна

Иран обвини САЩ в "голяма лъжа" заради обвиненията, че е свалил самолета на Украйна

"Психологическа операция на американското правителство"

В сряда Гарно изтъкна, че иранският доклад имал "зеещи дупки" и "прехвърля цялата вина върху хора, които са по-нископоставени".

Но той призна, че криминалистичният екип на неговото правителство разчита на доклада и не е в състояние да направи заключения, които се различават от официалното обяснение на Иран за "човешка грешка".

В изявление министър-председателят Джъстин Трюдо заяви: "Официалната информация за събитията на Иран е невярна, подвеждаща и повърхностна и умишлено игнорира ключови фактори".

"Високопоставени представители на режима взеха решенията, довели до тази трагедия, и светът не трябва да им позволява да се крият безнаказано зад шепа нископоставени изкупителни жертви", подчерта канадският премиер.

Правителството на Трюдо иска репарации от Иран, за да компенсира семействата на жертвите. То също така е индикира интерес към налагане на санкции или отиване пред Международния наказателен съд във връзка с инцидента.

Иран си помислил, че е във война със САЩ и приел самолета за крилата ракета

Иран си помислил, че е във война със САЩ и приел самолета за крилата ракета

Хаджизаде каза още, че Иран е бил подготвен за пълномащабна война със САЩ