Иран помилва 22 000 души, участвали в антиправителствените протести в страната, съобщава "Ройтерс".

В началото на миналия месец държавните медии съобщиха, че върховният лидер Али Хаменей е помилвал "десетки хиляди" затворници, включително някои арестувани по време на жестоко потушените протести.

"Досега 82 000 души са помилвани, включително 22 000 души, участвали в протестите", заяви ръководителят на съдебната власт Голамхосейн Мохсени Еджей.

Той не уточни за какъв период са били помилванията и дали и кога са повдигнати обвинения на въпросните лица.

В Иран помилваха над 80 000 затворници

В Иран помилваха над 80 000 затворници

Очаква се много от арестуваните при антиправителствени протести да бъдат освободени

Помилванията бяха наредени от Хаменей през февруари точно преди годишнината от ислямската революция от 1979 г. Подобни събития имаше около годишнината и в предходни години.

Продължилите с месеци протести доведоха до смъртта на над 500 демонстранти и предизвикаха най-голямата криза в Иран от десетилетия.

Демонстрациите започнаха през септември миналата година след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, задържана от моралната полиция в страната. Първоначално протестите бяха насочени срещу задължителното носене на хиджаб от жените, но впоследствие започнаха и призиви за нова революция.

Критиците на режима твърдят, че управляващите извършват помилванията в опит да успокоят демонстрантите, след като политическото и религиозното ръководство на Иран беше обвинено, че проявява прекомерна жестокост.

Правозащитниците посочват още, че за помилване е необходим обвинителен акт. Следователно задържаните трябва да се признаят за виновни, за да бъдат освободени.

ООН заклейми екзекуциите в Иран като "разрешени от държавата убийства"

ООН заклейми екзекуциите в Иран като "разрешени от държавата убийства"

Техеран използвал смъртното наказание, за да всява страх сред населението