Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен военен авантюризъм срещу нашите интереси", тъй като генералният секретар на ООН предупреди, че Близкият изток е в "момент на максимална опасност".

Това заяви в четвъртък министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян пред Съвета за сигурност на ООН, съобщава "Ройтерс".

"В случай на използване на сила от израелския режим и нарушаване на нашия суверенитет, Ислямска република Иран няма да се поколебае да отстоява присъщите си права, за да даде решителен и подходящ отговор на това, за да накара режима да съжалява за действията си", каза той. 

На заседание на Съвета за сигурност на ООН за Близкия изток генералният секретар Антониу Гутериш призова за максимална сдържаност.

"Крайно време е да прекратим кървавия цикъл на отмъщение. Крайно време е да спрем, каза Гутериш. Международната общност трябва да работи заедно, за да предотврати всякакви действия, които биха могли да изтласкат целия Близък изток на ръба, с опустошително въздействие върху цивилните.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан разкритикува присъствието на Амирабдолахиан в световната организация.

"Той е тук, за да ви се подиграе. Той е тук, за да ви покаже на всички - в костюмите ви и с дипломатическите ви любезности - че страната му може да започне атака срещу друга държава членка в събота, а след това той може да дойде тук в четвъртък да ви изнася лекции за правата на човека и международното право", каза Ердан.

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Техеран е дал да се разбере на Вашингтон, че американските бази и интереси в региона няма да бъдат атакувани

Припомняме, че по-рано министърът заяви, че Техеран е информирал САЩ за атаката срещу Израел през уикенда.

"Информирахме Америка, когато беше взето решението за необходимия отговор на израелския режим в рамките на международното право и легитимната отбрана", каза Амир-Абдолахян.

Иран извърши масирана атака с дронове и ракети срещу Израел в събота, която Техеран каза, че е в отговор на нападението на 1 април срещу неговото консулство в Сирия, при което бяха убити най-малко 13 души, включително седем високопоставени военни съветници.

Израел се зарече, че ще отвърне на удара, а Иран предупреди, че неговата армия е готова да се изправи срещу всяка атака.

Според него, Техеран ясно е сигнализирал на Вашингтон, че американските бази и интереси в региона няма да бъдат атакувани, "освен ако Вашингтон не води война в подкрепа на израелския режим".

Министърът на външните работи каза, че съобщенията на Иран, предадени на САЩ чрез швейцарското посолство, което представлява интересите на САЩ в Иран, и официалните дипломатически канали имат за цел да "създадат правилно разбиране за действията на Иран и да предотвратят ескалацията на напрежението и кризата в региона".

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

На фона на израелските заплахи

Иран може да преразгледа своята "ядрена доктрина" на фона на израелските заплахи. За това предупреди високопоставен командир на Иранската революционна гвардия. 

Думите му предизвикаха безпокойство относно ядрената програма на Техеран, за която ислямската република винаги е твърдяла, че е единствено за мирни цели.

"Напълно е възможно преразглеждането на нашата ядрена доктрина и политика, както и съображенията, съобщени по-рано", отбеляза Ахмад Хахталаб - командир, отговарящ за ядрената сигурност.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей има последната дума по ядрената програма на Техеран, за която Западът подозира, че е с военни цели.

Хаменей многократно е подчертавал, че Техеран никога не е целял създаването или използването на ядрени оръжия - нещо, което религията в страната забранява.