Иран е изправен пред "хронични проблеми", които съществуваха много преди санкциите на САЩ да бъдат наложени отново. Това обяви влиятелният председател на иранския парламент Али Лариджани, цитиран от "Франс прес".

"Външните фактори влияят върху икономиката ни, но има проблеми, които продължават да съществуват отпреди", изтъкна Лариджани по време на пресконференция.

Иран ще продължи с тестовете на ракети, за да се защити

Иран ще продължи с тестовете на ракети, за да се защити

Обвинява САЩ в лицемерие с оттеглянето си от ядрената сделка

Той изброи редица предизвикателства, включително "голямото, скъпо правителство", високите лихвени проценти, които "нарушават производството", декапитализираните пенсионни фондове и кризата с водата.

Изследователският център към парламента "многократно предупреди" за тези проблеми, допълни Лариджани, но правителството все още не е отговорило на основни въпроси.

Решението на САЩ през май да се оттегли от ядреното споразумение през 2015 г. и да възстанови санкциите срещу Иран добави още едно затруднение.

Иран пуска стелт кораб в Персийския залив

Иран пуска стелт кораб в Персийския залив

Новият кораб "Сахан" може да е сред кораби, които Иран ще изпрати на мисия във Венецуела

Международният валутен фонд заяви, че икономиката на Иран ще се свие с 1,5 процента през 2018 г. и с 3,6 процента през 2019 г., до голяма степен заради намалените продажби на петрол, предизвикани от подновените санкции.

Лариджани е влиятелен вътрешен човек, който преди е бил смятан за дълбоко консервативен, но напоследък създаде близки работни отношения с умерената фракция, ръководена от президента Хасан Рохани.

Той отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп за започване на нови преговори за ново споразумение.

"Чуваме два типа реторика от американския президент - някои евтини думи и някакво говорене, че са готови за преговори", коментира председателят на иранския парламент.

"Не сме ли преговаряли? Когато една държава не се съобразява с международните договори, как можем да им вярваме", запита той.