Иран се е въздържал да свали американски самолет с 35 души на борда, който е придружавал дрона, който Ислямската република свали в Персийския залив. Това обяви командир на Революционната гвардия, цитиран от "Ройтерс".

Амирали Хаджизадех, който е началник на авиокосмическото подразделение на Революционната гвардия, е цитиран да казва: "С американския дрон в региона имаше и американски самолет P-8 (разузнавателния самолет Boeing P-8 Poseidon, б. р.) с 35 души на борда. Този самолет също навлезе във въздушното ни пространство и можехме да го свалим, но не го направихме."

Тръмп одобрил удари срещу Иран, но в последния момент дал отбой

Тръмп одобрил удари срещу Иран, но в последния момент дал отбой

САЩ забрани всички полети над Иран

Безпилотният самолет Global Hawk беше свален от иранска ракета земя-въздух. САЩ твърдят, че невъоръженият дрон е летял над международни води в Ормузкия проток, но Иран твърди, че е бил на шпионска мисия над неговите териториални води.

По-рано днес ирански официални лица обявиха пред "Ройтерс", че Техеран е получил съобщение от американския президент Доналд Тръмп чрез Оман през нощта, в което се предупреждава за предстоящо военно нападение на САЩ срещу Иран.

Американското издание "Ню Йорк таймс" съобщи снощи, че Тръмп е одобрил военни удари срещу ирански цели като отмъщение за свалянето на дрона, но е дал отбой в последния момент, след като самолети вече са били във въздуха и кораби са били на позиция.

В информацията се твърди, че заповедта за спиране на атаките срещу ирански радарни и ракетни батареи е дошла след бурен дебат в Белия дом между висши официални лица в областта на сигурността и високопоставени членове на Конгреса на САЩ. Ракети не са били изстреляни и не е ясно дали Вашингтон все пак ще удари Иран в близко време.

Тръмп предупредил Иран през Оман, че предстои САЩ да го ударят

Тръмп предупредил Иран през Оман, че предстои САЩ да го ударят

За щастие Тръмп в последния момент дал отбой