Иран заяви, че Великобритания може скоро да освободи нефтения танкер "Грейс 1", след като са разменени някои документи, които ще помогнат за освобождаването на задържания кораб, съобщава "Ройтерс".

Според "Фарс", танкерът ще бъде освободен до вторник вечерта, цитирайки анонимни източници от Гибралтар.

"Великобритания е заинтересована да освободи иранския нефтен танкер Grace 1 ... след размяната на някои документи, надяваме се освобождаването да стане скоро", заяви заместник-ръководителят на иранските пристанища и морска организация Джалил Еслами.

Болтън иска по-строга и твърда Великобритания спрямо Иран и Китай

Болтън иска по-строга и твърда Великобритания спрямо Иран и Китай

САЩ се надява и на отказ от ядреното споразумение с Иран

Британските кралски морски пехотинци задържаха иранския нефтен танкер на 4 юли, край бреговете на британската средиземноморска територия на Гибралтар по подозрение, че са нарушени санкции на ЕС за петрол към Сирия, което Иран отрича.

"Корабът е иззет въз основа на лъжливи твърдения ... той все още не е освободен", каза Еслами.

Две седмици след превземането на иранския танкер, Иранската революционна гвардия задържа британски танкер "Стена Имперо" в близост до протока Ормуз. Великобритания счита, че действието е незаконно и е отмъщение.

"Продължаваме да работим за деескалация на ситуацията, възникнала след законното задържане на Грейс 1", обяснява представител на Гибралтар, допълвайки, че настоящата заповед за задържане на кораба изтича на 17 август.

Ирак не иска западни сили в Персийския залив - само засилват напрежението

Ирак не иска западни сили в Персийския залив - само засилват напрежението

За Иран, поява на Израел в Залива означава война, а отговорността е за САЩ и Британия