Иран отхвърли критиките на Саудитска Арабия относно интервенциите на Техеран в нестабилни страни в Близкия изток и обвини монархията, че играе дестабилизираща роля в региона, съобщава Ройтерс.

Говорител на външното министерство на Ислямската република отговори на коментари на външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Жубер, който заяви вчера, че иранската военна намеса в Сирия  дисквалифицира Техеран от играенето на роля в усилията за постигане на мир.

Външният министър на Саудитска Арабия, чиято страна предприе военния подход и насърчава екстремизма в регионални конфликти...не е квалифициран, за да говори за иранската роля в региона, добави говорителят, цитиран от IRNA.

Саудитска Арабия и Иран се опитват да прокарат влиянието си в Близкия изток. Двете страни имат активна роля в конфликтите в Сирия и Йемен. Те взаимно се обвиняват, че сеят нестабилност и поощряват религиозни конфликти.

Жубер подчерта, че чрез въоръжаването на сирийския президент Башар Асад и изпращането на „шиитски милиции", Техеран се превръща в „окупатор на арабски земи". Той призова за пореден път Асад да се оттегли от властта.