Президентът на Иран Хасан Рохани зае предизвикателна позиция срещу санкциите на САЩ, подновявайки заплахата си за прекъсване международните продажби на петрол от Персийския залив, съобщава "Франс прес".

"Америка трябва да знае... тя не е в състояние да предотврати износа на ирански петрол", настоя Рохани по време митинг в провинция Семнан, излъчвана на живо по телевизията.

САЩ пращат самолетоносач в Персийския залив, показват "мускули" на Иран

САЩ пращат самолетоносач в Персийския залив, показват "мускули" на Иран

Напрежението между Вашингтон и Техеран

"Ако някога се опита да го направи... никакъв петрол няма да се изнася от Персийския залив", предупреди той.

От 1980-те години насам Иран многократно е заявявал, че ще блокира Персийския залив в отговор на международния натиск, но никога не е изпълнявал тази заплаха.

Вашингтон отново наложи санкции, включително и петролно ембарго, след като през май се оттегли от историческото ядрено споразумение от 2015 г. между Техеран и големите световни сили. Той се зарече да намали продажбите на петрол от Иран до нула, но осигури временно освобождаване от санкциите на осем страни.

Иран призна: Имаме хронични проблеми извън санкциите на САЩ

Иран призна: Имаме хронични проблеми извън санкциите на САЩ

Проблемите в Иран далеч не са предизвикани от САЩ

Рохани последно заплаши да затвори Персийския залив през юли, когато предупреди, че САЩ "не трябва да си играят с опашката на лъва".

Иранският държавен глава омаловажи икономическото въздействие на санкциите, обвинявайки медиите, че преувеличават проблемите на страната.

"Никаква хиперинфлация, никаква огромна безработица няма да ни заплашва. Хората трябва да спрат да казват такива неща във вестниците", настоя той пред тълпата.

Иран ще продължи с тестовете на ракети, за да се защити

Иран ще продължи с тестовете на ракети, за да се защити

Обвинява САЩ в лицемерие с оттеглянето си от ядрената сделка

Последната информация за инфлацията от централната банка на Иран показва, че цените на хранителните стоки през октомври са се повишили с 56 на сто на годишна база.

Рохани призна, че има "някои проблеми", но каза, че ще им бъде обърнато внимание в новия бюджетен план, който ще бъде представен на 16 декември.

Той заяви, че правителството ще поддържа субсидии за основни стоки и ще увеличи заплатите в публичния сектор и пенсиите с 20%.