Претендентите да станат премиер на Великобритания не трябва да "замитат" проблемите, които Брекзит представлява за ирландската граница, като предлагат опростенчески решения. За това настоя ирландският външен министър Саймън Ковни, цитиран от "Ройтерс".

Кандидатите, които се стремят да наследят Тереза Мей, настояха, че ще се опитат да предоговорят споразумението за развод на Обединеното кралство с Европейския съюз.

По-специално те настояват за промени в ирландския "предпазен механизъм" - гаранция за невъзможността от връщане на масираните гранични проверки между Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Великобритания.

Водещият кандидат за премиер Борис Джонсън заяви, че въпросът за границата може да бъде решен по време на преходния период, докато Великобритания урежда бъдещите отношения с ЕС - предложение, отхвърлено от Дъблин, - докато другият кандидат Джереми Хънт повтори отново тази седмица, че неуточнена технология може да запази отворена в бъдеще понастоящем отворената границата.

Ирландия предупреди Великобритания да забрави за по-добро споразумение за Брекзит

Ирландия предупреди Великобритания да забрави за по-добро споразумение за Брекзит

"Това е ужасна политическа грешка"

"Много внимавам да не се намесвам в надпреварата за лидерство във Великобритания, което би било грешно... Ала смятам, че е важно това, което се представя като факти в дебатите, които сме чували досега, да бъдат действително критично разгледани и оспорени", коментира Ковни за в. Irish Times.

"Смятам, че част от реториката, която чухме в контекста на дебатите за лидерство във Великобритания, просто не се основава на реалността - казвам го с уважение - тези проблеми не могат да бъдат сведени до прости решения, като например че технологиите ще предоставят всички отговори. Трябва да уважаваме британската политическа система, но имаме отговорността да гарантираме, че коментарите по отношение на Ирландия и позицията на Ирландия за Брекзит се основават на факти", подчерта ирландският първи дипломат.

Борис Джонсън печели и 5-тия кръг от изборите в Консервативната партия

Борис Джонсън печели и 5-тия кръг от изборите в Консервативната партия

Гласуване за нов премиер на Великобритания

От своя страна ирландският финансов министър изтъкна, че е притеснен от твърденията, направени в политическия дебат във Великобритания, където компромисите, които идват с излизането от ЕС, все още не са обсъждани.

В надпреварата за нов председател на Консервативната партия и съответно за нов премиер на Великобритания вчера останаха Борис Джонсън и Джереми Хънт, които получиха най-много гласове от депутатите консерватори. Сега следват вътрешнопартийни избори, в които около 160 000 членове на партията ще изберат новия ѝ шеф.