Ислямски бунтовници превзеха болница в северозападната част на Сирия, където най-малко 150 правителствени войници и десетки цивилни са заклещени близо месец. Това обяви Сирийската организация по правата на човека, цитирана от „Франс прес".

Свързаната с „Ал Кайда" групировка „Фронтът ал Нусра" и други фракции „напълно поеха контрола над болницата Jisr al-Shughur", отбелязаха от центъра.

Подчертава се, че „десетки" са успели да избягат, но други са убити, ранени или отведени от болницата, но не се съобщава точен брой.

Междувременно Ройтерс информира, позовавайки се на държавната телевизия, че сирийски войници са успели да избягат от болницата при военна операция, проведена днес.

Героите от болницата Jisr al-Shughour успяха да избягат. Силите, защитаващи здравното заведение, проведоха „тактическа маневра" и „успешно разбиха обсадата", подчертава телевизията.

По-рано този месец сирийският президент Башар Асад обеща да освободи обградените войници, подчертавайки, че „армията ще пристигне скоро за тези герои, обградени в болницата Jisr al-Shughur".

Градът се намира в провинция Идлиб. Той е обсаден от бунтовниците от 25 май.