Групировката "Ислямски джихад" изстреля залп от ракети към Израел в понеделник, в очевиден опит за демонстрация на сила, докато израелските танкове навлизат все по-дълбоко и на юг, и на север на фона на ожесточени боеве, съобщиха жители и официални лица, цитирани от Ройтерс.

Въоръженото крило на "Ислямски джихад", подкрепяна от Иран организация и съюзник на "Хамас", заяви, че бойците им са изстреляли ракети към няколко израелски селища близо до оградата с Газа в отговор на "престъпленията на ционисткия враг срещу нашия палестински народ".

Залпът от около 20 ракети не причини жертви, според израелската армия, но показа, че бойците все още притежават ракетни способности почти девет месеца след началото на израелската офанзива, която има за цел да неутрализира заплахите срещу Израел. В някои части на Газа, бойците продължават да атакуват израелските сили в райони, които армията напусна преди месеци.

В понеделник, израелските танкове задълбочиха навлизането си в предградието Шеджаия в източната част на град Газа за пети ден, а танкове напреднаха и в западната и централната част на Рафах в южната част на Газа близо до границата с Египет, съобщиха жители.

Израелската армия съобщи, че е убила няколко бойци в боевете в Шеджаия в понеделник и е открила голямо количество оръжие там. "Хамас" заяви, че в Рафах негови бойци са примамили израелски сили в къща, пълна с експлозиви, и след това са я взривили, причинявайки жертви.

Израелската армия също така съобщи, че въздушен удар е убил палестински боец, който е изстрелял противотанкова ракета срещу израелските сили в Рафах. Израел сигнализира, че операцията му в Рафах, целяща да унищожи "Хамас", скоро ще бъде завършена. След интензивната фаза на войната, силите му ще се съсредоточат върху по-малки операции, които да предотвратят реорганизацията на "Хамас".

Израел напредва в Рафах и Северна Газа

Израел напредва в Рафах и Северна Газа

Израелските сили са убили най-малко шестима палестинци

Войната започна, когато бойци, водени от Хамас, проникнаха в южната част на Израел на 7 октомври, убиха 1200 души и взеха около 250 заложници, включително цивилни и войници, обратно в Газа, според израелски данни.

Израелската въздушна, наземна и морска контраофанзива досега е убила почти 38,000 души, според здравното министерство на Газа, и остави силно застроения крайбрежен анклав в руини. Здравното министерство на Газа не прави разлика между бойци и цивилни, но официални лица казват, че повечето от загиналите са цивилни. Израел е загубил 316 войници в Газа и заявява, че поне една трета от палестинските загинали са бойци.

Усилията на арабски посредници да осигурят прекратяване на огъня, подкрепяни от САЩ, са в застой. "Хамас" казва, че всяко споразумение трябва да сложи край на войната и да доведе до пълно изтегляне на Израел от Газа. Израел заявява, че ще приеме само временни паузи в боевете, докато "Хамас", който управлява Газа от 2007 г., не бъде ликвидиран.

Израелските власти освободиха 55 палестинци, задържани по време на войната, съобщиха палестински гранични служители. Сред тях беше Мохамед Абу Селмейя, директор на болница Ал Шифа, арестуван от военните при щурмуването на медицинското заведение през ноември.

Газа тъне в стотици хиляди тонове боклук, плъзват зарази

Газа тъне в стотици хиляди тонове боклук, плъзват зарази

Хуманитарни работници описват условията на живот като "непоносими"