Израелските сили напреднаха още повече в неделя в квартал Шеджая в северната част на Газа и също навлязоха по-дълбоко в южния град Рафах, като убиха най-малко шестима палестинци и разрушиха няколко домове, съобщава "Ройтерс".

Израелските танкове, които се върнаха в Шеджая преди четири дни, изстреляха снаряди към няколко къщи, оставяйки семейства в капан вътре, казват жителите.

Израелската армия посочва, че силите й в Шеджая през последния ден са убили няколко палестински въоръжени мъже, открили са оръжия и са ударили военна инфраструктура.

Въоръженото крило на "Хамас" и съюзническият Ислямски джихад съобщиха за ожесточени боеве както в Шеджая, така и в Рафах, като казаха, че техните бойци са изстреляли противотанкови ракети и минометни бомби срещу израелските сили, действащи там.

Израелски танкове убиха най-малко 11 души в Рафах

Израелски танкове убиха най-малко 11 души в Рафах

Израелските сили настъпват по-дълбоко на север и юг

По думите на жителите израелската армия е подпалила джамията Ал-Авда в центъра на Рафах, една от най-известните в града.

Повече от осем месеца след израелската въздушна и сухопътна война в Газа, екстремисти продължават да организират атаки срещу израелските сили, действайки в райони, които израелската армия каза, че е поела под контрол преди месеци.

Усилията на арабските посредници, подкрепени от Съединените щати, досега не успяха да осигурят прекратяване на огъня. "Хамас" казва, че всяко споразумение трябва да сложи край на войната и да доведе до пълно изтегляне на Израел от Газа. Израел казва, че ще приеме само временни паузи в боевете, докато "Хамас" бъде унищожен.

Без напредък в преговорите за примирие в Газа

Без напредък в преговорите за примирие в Газа

"Хамас" декларира желание за преговори