Две ключови държави от ЕС - Испания и Гърция, отхвърлиха европейски пакт за мигрантите в Средиземно море, одобрен от Брюксел, съобщава Ел Паис.

Двете страни са на мнение, че документът, подписан от Германия, Франция, Италия и Малта, се отнася до спасителни операции в цялото Средиземноморие, но механизмът е създаден основно за да разреши проблемите на Италия.

Испанското правителство се противопостави с възражението, че само мигрантите, които са били спасени в морето и са поискали убежище, може да бъдат прехвърляни в други страни. Този критерий обаче изключва повечето от мигрантите, които пристигат в Испания.

Италия глобява с до €1 млн. НПО, спасяващи мигранти

Италия глобява с до €1 млн. НПО, спасяващи мигранти

322 срещу 90 депутати в долната камара на парламента гласуваха в полза на така наречения "декрет за сигурност"

Ел Паис посочва, че въпросният извънреден механизъм е замислен като жест на европейска подкрепа за Италия - точно сега, когато Матео Салвини, който превърна миграцията в политически и хуманитарен проблем, вече не е на власт. От редакцията на испанския ежедневник подчертават, че пактът ще се активира, в случай че дадена страна е подложена на "непропорционален миграционен натиск" - твърде неопределено понятие според Ел Паис.

Все още не е ясно дали документът ще събере достатъчно подкрепа. Предстои четирите страни, подписали пакта, да го представят в Съвета на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на ЕС на 8 октомври с идеята да спечелят съмишленици. До момента обаче е станало ясно, че освен Испания и Гърция други държави членки също отхвърлят схемата, макар и с различни мотиви. Става въпрос за Унгария и Полша, които твърдо се противопоставят на всякакъв вид европейска миграционна политика, основаваща се на принципа на солидарността.

Съдът в Страсбург призна правото на Италия да не приема мигранти

Съдът в Страсбург призна правото на Италия да не приема мигранти

ЕСПЧ отхвърли искането на екипажа на спасителен кораб да акостира в Италия