Испания се отвори отново за избрана група германски туристи в пилотен проект, който ще доведе 10 000 почиващи на Балеарските острови, за да разбере как може да работи масовият туризъм във време на коронавирус, съобщава "Ройтерс".

Десетки туристи с маски се наредиха на летището в Дюселдорф тази сутрин, за да се качат на полета на туроператора TUI до Палма де Майорка, нетърпеливи да изпробват ваканция със социално дистанциране две седмици преди Испания да се отвори напълно.

Коронавирус: В Европа отварят границите три месеца след хаотичното им затваряне

Коронавирус: В Европа отварят границите три месеца след хаотичното им затваряне

Не е ясно дали европейците са склонни да пътуват това лято

Хотелите са ограничени да работят с 50% заетост, а на входовете си ще имат инфрачервени камери за измерване на телесната температура на гостите. Правителството ограничава до 10 900 броя на участниците в теста. Но малцина бяха възпрени.

"Ще бъде по-тихо от нормалното", коментира турист с маска, като допълни: "Но е хубаво усещането, че всичко започва отново. Че можем да пътуваме отново."

В неделя чистачи със защитни покрития на лицето бършеха повърхности и подреждаха прибори за хранене на бюфетни маси в хотел в Палма де Майорка, където новопоставената маркировка на пода насочва гостите да съблюдават социалното дистанциране, докато се движат наоколо.

Европейските страни облекчиха граничния контрол от днес, след като броят на заразените с коронавирус намалява, но продължаването на затварянето на Испания, наборът от карантинни правила и работата от вкъщи означават, че пътуванията отпреди кризата към момента са недостижими.

Испания отваря границите за повечето държави от Шенген на 21 юни

Испания отваря границите за повечето държави от Шенген на 21 юни

Границата с Португалия ще бъде отворена от 1 юли

Испания, една от най-популярните туристически дестинации в света, започна да се затваря за международния туризъм, след като епидемията предизвика обявяването на извънредно положение на 14 март. Правителството обаче е под нарастващ натиск да отвори отново сектор, в който работят един на всеки осем испански работници.

През 2019 г. германците съставляваха една трета от международните туристи на Балеарските острови, архипелаг край източното крайбрежие на Испания, който включва емблематичния парти остров Ибиса. Но ваканционният живот ще бъде много по-слаб от нормалното.

"Летовниците могат да бъдат доволни, че плажовете в Палма никога не са били толкова празни", казва Ааге Дуенхаупт, говорител на TUI.

"Но няма да има партита по същия начин и през тази година. И сме преустроили спортните предложения в хотелите. Ще има повече индивидуални спортове и никакви отборни занимания", допълва говорителят на германско-британския туроператор.

Брюксел изложи планове за отваряне на границите на ЕС

Брюксел изложи планове за отваряне на границите на ЕС

Пълно отваряне на вътрешните граници на ЕС на 15 юни