В Европа отварят границите три месеца след хаотичното им затваряне през март заради коронавируса. Но много ограничения остават. Не е ясно дали европейците са склонни да пътуват това лято. Континентът все още е затворен за американци, азиатци и други международни туристи, информира АП.

Гърция рестартира летния туризъм и посреща чужденци

Гърция рестартира летния туризъм и посреща чужденци

Остават ограничения за пътници от Великобритания и Турция

В полунощ отпаднаха граничните проверки за повечето европейци в Германия, Франция и други държави членки на ЕС. Това се случва близо две седмици след решението на Италия да отвори границите.

Външните граници на ЕС не се очаква да бъдат отворени най-малко до началото на юли.

Европейските държави обаче остават предпазливи след смъртта на 182 000 европейци от коронавируса. На Стария континент има повече от 2 милиона заразени с коронавирус от общо 7,9 милиона по света.

Пандемията е под контрол, но отварянето на границите ни е важен момент, коментира испанският премиер Педро Санчес, след като обяви, че страната му отваря границите за европейски туристи от 21 юни. Заплахата е реална. Вирусът все още е тук, предупреди той.

Външно: Ограниченията за влизане в Гърция отпадат от утре на обяд

Външно: Ограниченията за влизане в Гърция отпадат от утре на обяд

При положителен резултат ще бъде налагана 14-дневна карантина

Отварянето на европейските граници не повтори хаоса през март, когато паническо и некоординирано затваряне на границите създаде огромни задръствания. Но все още ситуацията е усложнена, тъй като държавите прилагат различни правила и не всеки може да пътува свободно, където си пожелае. Няколко държави не са отворили за чужденци. Например Норвегия и Дания не отвориха границите си за Швеция.

Тази сутрин се образуваха опашки от автомобили по германската граница с Дания, която пуска посетители от Германия, но само ако имат резервации за най-малко 6 нощувки.

Испания отваря границите за повечето държави от Шенген на 21 юни

Испания отваря границите за повечето държави от Шенген на 21 юни

Границата с Португалия ще бъде отворена от 1 юли

Миналата седмица Великобритания наложи 14 дни карантина за чужденците, което ужаси туризма и авиационната индустрия. В резултат на това Франция поиска пристигащите от Острова да се самоизолират за две седмици. Няколко други държави дори няма да пускат британски туристи по време на първата вълна на отваряне.

Много европейски правителства призовават гражданите си да не летуват в чужбина, а да насърчат вътрешния туризъм. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и канцлерът на Австрия Себастиан Курц обявиха, че ще летуват в страните си.