Испанската полиция съобщи в събота, че е ръководила международна операция за арестуване на група измамници, за която се твърди, че са получили 645 милиона евро от жертви в 35 страни в измама, съсредоточена около растения канабис за медицинска употреба, предава "Ройтерс".

Бандата е създала маркетингова система и е посещавала международни панаири на канабис, за да убеждава жертви от страни, включително Испания, Франция и Германия, да инвестират в системата, се казва в изявление на испанската национална полиция.

Операцията се ръководи с помощта на Европол и сили от Германия, Франция, Доминиканската република, Съединените щати и Обединеното кралство.

Девет заподозрени, чиито имена не са назовани, бяха задържани по подозрение за измама в Испания, Обединеното кралство, Германия, Латвия, Полша, Италия и Доминиканската република.

"Бизнес моделът, предлаган от тази организация, се състоеше от използване на капитала, прехвърлен от инвеститорите, за развиване на партньорства за финансиране на отглеждането на растения канабис", каза Силвия Гаридо, говорител на испанската полиция.

"С тази система те обещаха на жертвите печалби между 70% и 168% годишно, в зависимост от вида канабис, в който са инвестирали."

Луксозни автомобили, хотелски партита и музикални видеоклипове са били използвани в рекламна кампания за популяризиране на схемата, каза полицията, а жертвите са били отвеждани до законни плантации за канабис, които са участвали в измамата.

Полицията блокира банкови сметки, съдържащи 58 600,00 евро и 116 300,00 евро в крипто валути, а 106 000 евро в брой бяха иззети. Запорирани са имоти на стойност 2,6 млрд. евро.

Франция арестува 190 души за наркотрафик

Франция арестува 190 души за наркотрафик

Иззети са около 25 килограма канабис и над един килограм кокаин