Руският президент Владимир Путин се опита да припомни добре познати стари заплахи за пряка конфронтация със Запада. Той заяви, че Русия ще окаже военна помощ на неуточнени страни за удари срещу Запада. Заплахата има за цел да повлияе на вземането на решения от Запада относно възможността Украйна да нанася удари по военни цели в Русия с помощта на предоставени от съюзниците ѝ оръжия, но не заплашва с ескалация в Украйна или чрез пряка конфронтация. Това предполага, че Кремъл може да се приспособява към избраните възприятия на Запада относно надеждността на такива руски заплахи.

Путин заяви по време на среща с ръководители на чуждестранни медии в кулоарите на Петербургския международен икономически форум на 5 юни, че Русия може да започне да доставя оръжия с голям обсег на неопределени противници на Запада като "симетричен отговор".

Съобщава се, че Русия предоставя на Северна Корея технология за балистични ракети в замяна на артилерийски боеприпаси на Русия, например.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руските военноморски кораби ще пристигнат на пристанището в Куба между 12 и 17 юни, вероятно като част от по-големи усилия срещу САЩ. Кубинското министерство на революционните въоръжени сили обяви на 6 юни, че четири руски кораба от Северния флот - фрегатата "Адмирал Горшков", атомната подводница с крилати ракети "Казан", нефтеният кораб за попълване на запасите "Академик Пашин" и спасителният влекач "Николай Чикер" - ще направят официално посещение на пристанище Хавана от 12 до 17 юни.

Русия планира военноморски учения в Карибско море през лятото

Русия планира военноморски учения в Карибско море през лятото

Корабите ще посетят пристанища в Куба и Венецуела

"Ройтерс" съобщи, че високопоставен американски служител е заявил, че руските кораби може също да спрат във Венецуела на неуточнена дата през лятото на 2024 г.

Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че целта на Русия е да осигури руското военноморско присъствие в "оперативно важни райони на далечната океанска зона". Руските медии отбелязват, че "Адмирал Горшков" носи хиперзвукови ракети "Циркон", които Кремъл представя като способни да носят ядрена бойна глава. Кубинското министерство на революционните въоръжени сили изрично твърди обаче, че нито един от корабите не носи ядрени оръжия и "не представлява заплаха за региона".

ISW не може да провери това кубинско твърдение. Такива посещения на руския флот в държави в западното полукълбо, които исторически са имали обтегнати отношения със САЩ, имат за цел да подчертаят силните отношения на Русия и вероятно са част от кампанията ѝ за контрол.

Путин по невнимание посочи на 5 юни, че руските сили може би губят 20 000 военни месечно. Ако това е точно, е равно или малко под броя на новия личен състав, който според съобщенията Русия генерира на месец. Путин по невнимание предположи, че приблизително 5000 руски военнослужещи са убити в битка в Украйна всеки месец, което допълнително предполага, че приблизително 15 000 руски военнослужещи са ранени в битка, като се приеме стандартно съотношение на ранени към убити жертви три към едно.

ISW не може да потвърди тези данни и очевидното непреднамерено признание не служи като ясно твърдение за руските жертви в Украйна. Предположеният от Путин брой обаче съвпада донякъде с украинските доклади за руските жертви. Командващият украинските сухопътни сили генерал-лейтенант Александър Павлюк заяви на 2 май, че руските сили губят от около 25 000 до 30 000 убити и ранени служители на месец.

Франция: 150 000 руски войници са убити в Украйна

Москва не е разкрила информация за своите жертви

Заместник-началникът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки съобщи на 15 януари 2024 г., че Русия наема около 30 000 служители на месец.

Руслан Пухов, ръководител на базирания в Москва Център за анализ на стратегии и технологии и член на гражданския консултативен съвет на руското Министерство на отбраната (МО), по подобен начин заяви в средата на април 2024 г., че настоящите руски усилия за криптомобилизация генерират приблизително 30 000 нови служители всеки месец.

Съобщава се, че руските официални лица са притеснени преди очакваната руска офанзива през лятото на 2024 г. и не е ясно дали руското Министерство на отбраната (МО) е запазило нивото на около 30 000 души, което според съобщенията е имало през януари и април 2024 г.

Павлюк заяви в началото на май 2024 г., че руските сили възнамеряват да съберат още около 100 000 души за операции през юни и юли и още 300 000 души до края на 2024 г.

Ограниченията за обучение на партньорски пилоти на изтребители F-16 създават пречки, които ще повлияят на Украйна ефективно да използва F-16 в бъдеще. Politico съобщи, че Дания, Норвегия, Холандия и Белгия планират да изпратят над 60 самолета F-16 в Украйна през лятото на 2024 г.

Politico съобщи на 5 юни, че американски, европейски и украински служители и законодатели са заявили, че съоръженията за обучение на пилоти на F-16 на САЩ, Дания и Румъния обаче могат да обучават само ограничен брой украински пилоти. Politico съобщи, че говорителят на военновъздушните сили на САЩ Лоръл Фолс е заявила, че Националната гвардия на САЩ планира да обучи 12 украински пилоти до края на септември 2024 г. Съобщава се, че датската тренировъчна база обучава осем украински пилоти, но според съобщенията тази база ще затвори през ноември 2024 г. и се съобщава, че румънското съоръжение за обучение все още не функционира. Пълна ескадрила от 20 самолета изисква 40 пилоти.

Politico: Украинските пилоти на F-16 завършиха обучението си в САЩ

Politico: Украинските пилоти на F-16 завършиха обучението си в САЩ

Военните са прехвърлени в Европа

Съобщава се, че бивш служител на Министерството на отбраната е заявил, че ако настоящите ограничения за обучение продължат, Украйна ще има достатъчно пилоти за пълна ескадрила само в края на 2025 г. Украйна няма да може да използва всички самолети, предоставени от Запада, възможно най-ефективно, докато необходимият брой украински пилоти завършат обучение.

Избрани западни държави посочиха, че на Украйна ще бъде разрешено да използва F-16 за удари в Русия, но способността ѝ да оперира с F-16 близо до международната граница зависи от способността на Украйна да унищожи средства за противовъздушна отбрана в Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 18 май, че Украйна се нуждае от около 120-130 усъвършенствани изтребители, за да постигне въздушен паритет с Русия, но че най-голямото предимство на Русия са наложените от Запада ограничения, забраняващи на Украйна да използва предоставени от Запада оръжия за удари по военни цели в Русия.

Украйна е недоволна от темповете на обучение на пилоти за F-16

Украйна е недоволна от темповете на обучение на пилоти за F-16

Базите за обучение на пилоти имат ограничени възможности

Украйна може да постави условия авиацията да оперира във въздуха, за да поддържа украинските наземни операции, ако е в състояние да унищожи в достатъчна степен средства за руска противовъздушна отбрана в Русия, използвайки западното въоръжение, има обучени пилоти и достатъчен брой самолети F-16.

Френските власти разследват многобройни скорошни проруски операции за саботаж на фона на продължаващата хибридна война срещу страните от НАТО за отслабване подкрепата за Украйна. Френските медии съобщиха на 5 и 6 юни, че френските власти са задържали мъж с проруски убеждения и двойно украинско-руско гражданство в хотел в покрайнините на Париж, след като мъжът е получил наранявания от направата на експлозиви в хотелската си стая.

Френските власти смятат, че мъжът се е сражавал с руската армия две години на неопределено място (вероятно в Украйна) преди този случай.

Във Франция задържаха чеченец за подготовка на атентат

Във Франция задържаха чеченец за подготовка на атентат

Мишена са били Олимпийските игри

NBC съобщи, че източник от френската Национална антитерористична прокуратура е заявил, че е "твърде рано за нас да кажем" дали инцидентът е свързан с руска саботажна кампания, въпреки че френските и други европейски разузнавателни агенции наскоро предупредиха за планирана увеличаване на руските диверсионни операции през следващите седмици.

Френският президент Еманюел Макрон планира да се срещне с украинския си колега Володимир Зеленски на 7 юни в Париж, а "Ройтерс" съобщи, че френски официални лица може да използват посещението, за да обявят прехвърлянето на френски военни инструктори в Украйна.

Френските власти също разследват потенциална намеса на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в неотдавнашни инциденти, които вероятно имат за цел да разпалят вътрешни вълнения и недоверие към Макрон.

Руският следствен комитет обяви ареста на френски гражданин на 6 юни след ареста във Франция в началото на юни. Руският следствен комитет обяви и публикува кадри от руските власти, които задържат неуточнен френски гражданин по обвинения в непредоставяне на необходимата документация, изисквана от закона за законно определени "чуждестранни агенти". Руският следствен комитет твърди в доклада си, че френският гражданин също е прекарал "няколко години" в многократни пътувания до Русия, събирайки информация за руската армия, която "може да бъде използвана срещу сигурността на руската държава", ако "чужди източници" получат тази информация, като по същество обвинява човека в шпионаж, но все още не го обвинява официално в престъпления, свързани с шпионаж.

Москва задържа французин, разузнавал руската армия

Москва задържа французин, разузнавал руската армия

Грозят го до пет години затвор

Украинските сили удариха петролна рафинерия в Ростовска област и петролно депо в Белгородска област в нощта на 5 срещу 6 юни. Губернаторът на Ростовска област Василий Голубов призна, че пожарът е започнал в петролната рафинерия в Новошахтинск след нападение с дрон. Геолокирани кадри, публикувани на 6 юни, показват пожар в петролната рафинерия в Новошахтинск в Ростовска област. Радио Свобода публикува сателитни изображения на 6 юни, показващи, че украинският удар е ударил обект за производство на втечнен въглеводороден газ. Радио "Свобода" съобщи, че нефтената рафинерия в Новошахтинск има капацитет от пет милиона тона годишно, а виден руски блогър твърди, че съоръжението е предимно експортно ориентирано. Украинските сили преди това удариха петролната рафинерия в Новошахтинск през юни 2022 г. и март 2023 г.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви на 6 юни, че украински удар с дрон е причинил пожар в петролно депо в Староосколски Городской окръг. ISW не е забелязал визуално потвърждение на докладвания украински удар по нефтеното депо в Староосколски район.

Талибаните приветстват желанието на Русия за сближаване

Талибаните приветстват желанието на Русия за сближаване

Все още Москва ги счита за терористична организация, но вероятно скоро това ще се промени

Руски и талибански служители изразиха интерес към двустранно сътрудничество, което показва, че Русия вероятно скоро ще извади талибаните от списъка като забранена организация в Русия. Изпълняващият длъжността министър на труда и социалните отношения на талибаните Абдул Умари даде интервю за ТАСС в Кремъл на Петербургския икономически форум (SPIEF) на 6 юни, в което изрази интерес към разширяване на икономическите и енергийни връзки с Русия и заяви, че талибаните очакват с нетърпение решението на Русия да ги изключи от списъка на забранените организации в Русия."

Руският президент Владимир Путин изрази подкрепа за премахването на талибаните от списъка на 28 май, преди посещението на талибанската делегация в Русия.

Руският секретар на Съвета за сигурност Сергей Шойгу заяви на среща със секретарите на съветите за сигурност на държавите-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), че Русия е загрижена за ситуацията в Афганистан и твърди, че там има "нови лагери за обучение на бойци" и неуточнени терористи се придвижват от Сирия и Ирак към Афганистан.