Кремъл и свързаните с него лица продължават да полагат усилия да използват отношенията на Русия с Република Сръбска, което е сръбското политическо образувание в рамките на Босна и Херцеговина, за дестабилизиране на Балканите.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

При откриването на руското посолство в Баня Лука на 11 юни руският външен министър Сергей Лавров заяви, че връзките между Русия и Република Сръбска са на изключително високо равнище.

Лавров заяви, че руското Министерство на външните работи (МВнР) ще даде приоритет на изграждането на религиозни и културни институции в Баня Лука, които са от решаващо значение за укрепването на "братските връзки" между народите на Русия и Република Сръбска.

На 16 юни в интервю за телевизионен канал на Република Сръбска известен руски военен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че Русия ще подкрепи независимостта на Република Сръбска и че откриването на руското посолство в Баня Лука демонстрира приятелството и сътрудничеството между Русия и Република Сръбска.

Военният блогър твърди, че Русия може да открие руски културен център (Руски дом) в Република Сръбска. Молдовски и украински официални лица по-рано са предупреждавали, че руски служители използват Руския дом, за да популяризират руската пропаганда и да извършват "подривна дейност" в чужбина.

Лавров: Конференцията за Украйна в Швейцария не е с цел мир

Лавров: Конференцията за Украйна в Швейцария не е с цел мир

Принципът на покана към държавите е дали одкрепят Киев във вйната, според руския външен министър

През април 2024 г. същият канал на военния блогър твърди, че е открил "медийно училище" на Балканите и че екипът на канала е прекарал една седмица в Сърбия и Република Сръбска, изнасяйки лекции за това как да се управляват каналите в Telegram и да се борят с "дезинформацията".

На 7 юни президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че Република Сръбска възнамерява да проведе референдум за независимостта си от Босна и Херцеговина на неуточнена дата.

Лавров: Доставката на F-16 за Украйна е сигнално действие на НАТО в ядрената сфера

Лавров: Доставката на F-16 за Украйна е сигнално действие на НАТО в ядрената сфера

Той се надява руско-беларуските ядрени учения да вразумят противниците на Русия

Наскоро руските сили напреднаха край Волчанск и град Донецк.

Съобщава се, че руските военни продължават да принуждават руски наборници да подписват договори за военна служба с руското Министерство на отбраната (МО), вероятно като част от продължаващите усилия за криптомобилизация.

Мирното предложение на Путин явно не включва Харков и Одеса

Мирното предложение на Путин явно не включва Харков и Одеса

Дмитрий Песков и Виктор Медведчук

По-голямата част от държавите и международните организации, които участваха в инициираната от Украйна Световна среща на върха за мир в Швейцария на 15-16 юни, подписаха на 16 юни съвместно комюнике, в което потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Ограничено бягство от затвора и ситуация със заложници в руски център за предварително задържане в Ростов на Дон, Ростовска област, предизвикаха руски ултранационалистически оплаквания, подчертаващи неуспеха на Русия да се пребори с вътрешния ислямски екстремизъм след терористичния акт в Крокус Сити Хол на 22 март.

Германия отхвърли мирния план на Путин за Украйна като несериозен

Германия отхвърли мирния план на Путин за Украйна като несериозен

Според Шолц целта била да се отвлече вниманието от конференцията в Швейцария