Руският министър на отбраната Сергей Шойгу подчерта текущите руски настъпателни операции близо до украинските Часов Яр, Авдеевка и град Донецк и обяви намерението на Русия да засили ударната си кампания. ISW обаче все още не е получил потвърждение за всички тези териториални придобивки.

Руските сили все още не са постигнали значителни тактически успехи близо до Часов Яр, след като напреднаха до източните покрайнини на селището в началото на април 2024 г., но наскоро постигнаха значителни тактически успехи северозападно от Авдеевка и крехък напредък югозападно от град Донецк.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Шойгу вероятно се опитва да представи различните текущи руски настъпателни операции в Източна Украйна като еднакво успешни - въпреки реалния тактически руски успех.

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Според Киев, целта е до 9 май градът да падне

Руските сили вероятно ще засилят операции през следващите седмици, за да използват кризисната ситуация с украинското въоръжение преди очакваното пристигане на военната помощ, гласувана тази седмица от САЩ.

Шойгу също така продължи информационната операция, целяща лъжливо да представи цялата руска военна дейност като предимно отбранителна срещу предполагаема агресия на НАТО.

Русия традиционно се представя като пасивна жертва на Запада, която се опитва да се защити от външни атаки. Този път обвини Швеция и Финландия в увеличаване напрежението на северозападния и западния фланг на Русия чрез присъединяването ѝ към НАТО.

Финландия иска помощ от Европа за мигрантите, идващи от Русия

Финландия иска помощ от Европа за мигрантите, идващи от Русия

Дългата над 1300 километра граница с Русия остава затворена

Секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Акбар Ахмадиан пътува до Санкт Петербург на 23 април, за да присъства на 12-ата руска среща на върха за международната сигурност.

Иранското посолство в Москва съобщи, че Ахмадиан ще се срещне с руския секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев по време на срещата.

Срещите на високо ниво между ирански и руски служители в отбраната помагат на двете страни да съгласуват стратегиите си за национална сигурност и отбрана и да укрепят информационната репутация на Русия като лидер на коалиция от държави, които противодействат на Запада.

Иран, Русия и Башар Асад заедно работят да изгонят САЩ от Сирия

Иран, Русия и Башар Асад заедно работят да изгонят САЩ от Сирия

Нарастване на напрежението в Близкия изток

Чеченската република изглежда се опитва да се сближи по-тясно с Иран на фона на засилване на двустранното сътрудничество в областта на сигурността между Русия и Иран. Депутатът от Държавната дума на Русия и ръководител на клона на чеченската Росгвардия Адам Делимханов заяви на 22 април, че се е срещнал с иранския секретар на Висшия съвет за национална сигурност Али Акбар Ахмадиан по време на посещение в Иран по нареждане на ръководителя Рамзан Кадиров.

Делимханов съобщи, че той и Ахмадиан са обсъдили проблемите на сигурността в Централна Азия и Близкия изток и перспективите на руско-иранското сътрудничество в противодействието на заплахите за националната сигурност на двете държави. Иран преследва собствените си интереси в Северен Кавказ, особено в регионите с мюсюлманско мнозинство, и вероятно се интересува от укрепване на връзките с чеченските официални лица, за да разшири влиянието си в региона. Представители на иранската авиокомпания Mahan Air се срещнаха с чеченския премиер Муслим Хучиев през декември 2023 г., за да обсъдят перспективата за откриване на редовни полети между Чечня и Иран за укрепване на търговските, икономическите и културните връзки между двете.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак обяви най-големия пакет от военна помощ на Обединеното кралство за Украйна, оценен на 500 милиона паунда (около 662 милиона долара) на 23 април.

Сунак обяви на 23 април, че Обединеното кралство ще предостави на Украйна над 400 превозни средства, 4 милиона патрона малки оръжия, 60 лодки, оборудване за противовъздушна отбрана и ракети Storm Shadow. Сунак също така заяви, че Обединеното кралство ще увеличи военните си разходи до 2,5 процента от своя БВП до 2030 г., като разходите постепенно ще се увеличат до 87 милиарда паунда (около 108 милиарда долара) през следващите шест години.

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Сунак пътува до Полша, където ще се срещне с полския премиер Доналд Туск за разговори

Сунак заяви, че увеличените разходи за отбрана ще поставят Обединеното кралство "на бойна нога", тъй като Обединеното кралство е изправено пред "ос от авторитарни държави с различни ценности като Русия, Иран, Северна Корея и Китай".

Молдовските власти конфискуваха над един милион долара от свързани с Кремъл молдовски опозиционни политици на летището в Кишинев в нощта на 22 срещу 23 април. Опозиционните политици вероятно са възнамерявали да ги използват за подкупване на протестиращи и избиратели. Молдовските служители на реда извършиха над 150 претърсвания предимно на летището в Кишинев и в някои лични домове, след като получиха информация, че опозиционни политици, които се връщат от срещата на молдовските опозиционни политици в Москва на 21 април, която доведе до създаването на проруски Избирателният блок "Победа на Молдова" внасяше контрабандно пари в Молдова.

Молдовските власти съобщиха, че са конфискували около 62 000 рубли (около 660 долара), 3000 евро (около 3200 долара) и над 1,1 милиона долара по време на обиските. Началникът на генералния полицейски инспекторат на Молдова Виорел Чернауто заяви на 23 април, че парите са били предназначени за финансиране на молдовски политически партии, ръководени от филиали на санкционирания от САЩ, прокремълски молдовски политик Илан Шор. Съобщава се, че неуточнени участници са използвали "куриери", за да транспортират парите от Русия до Молдова и са им обещали компенсация от 300 до 500 евро (около 320-520 долара). Сернауто отбеляза, че "куриерите" са носили под 9 000 евро (около 9 600 долара) в брой, за да избегнат митническите закони, които изискват от хората да декларират суми над 10 000 евро (около 10 700 долара). Съобщава се, че Шор е платил на демонстранти да протестират срещу президента на Молдова Мая Санду през 2022 г., а молдовските власти разследват партията на Шор за подкупване на избиратели по време на изборите за губернатор на Гагаузия през 2023 г.

Молдовската опозиция се обедини в Москва

Молдовската опозиция се обедини в Москва

Тя предлага връщане на страната в орбитата на Русия

Молдовските власти също са задържали членове на молдовския парламент, които според съобщенията са вземали подкупи от филиали на Шор.

ISW по-рано оцени, че създаването на избирателния блок "Победа" ще позволи на Кремъл да се съсредоточи върху обединени политически усилия като част от усилията си да дестабилизира молдовското общество, да атакува демократичното правителство на Молдова и да предотврати присъединяването на Молдова към Европейския съюз (ЕС).

Руският федерален цензор "Роскомнадзор" блокира 150 услуги за виртуална частна мрежа (VPN) в Русия - още една стъпка в усилията на Кремъл да продължи да цензурира и контролира руското информационно пространство. Ръководителят на отдела за контрол и надзор Евгений Зейцев обяви по време на реч на Форума за безопасен интернет в Москва на 23 април, че в момента са блокирани 150 популярни VPN услуги и че е започнало ограничаването на достъпа до уебсайтове и публикации в социалните медии, които рекламират VPN на 1 март, когато влезе в сила федерална забрана за рекламни начини за заобикаляне на ограниченията.

Зейцев заяви, че са блокирани около 700 сайта, които рекламират VPN от 1 март и 200 000 сайта, обвинени в разпространение на невярна информация за нахлуването на Русия в Украйна от февруари 2022 г. Руското правителство преди това се опита да омаловажи усилията си да блокира VPN, въпреки че Кремъл изглежда все по-нежелание да толерира използването на VPN, което позволява на руснаците да заобикалят усилията за цензура на фона на продължаващите усилия за по-нататъшно консолидиране на контрола върху руското информационно пространство.

Съобщава се, че ударите с украински дронове и неотдавнашните наводнения в Русия са довели седмичното рафиниране на петрол в Русия до 11-месечно дъно, въпреки че намаляването на производството на рафиниране досега е незначително.

Bloomberg съобщи на 22 април, че към средата на април 2024 г. Русия е преработвала 5,22 милиона барела суров петрол на ден, с 10 000 барела по-малко от средното в началото на април.

ISW: Украинските дронове успешно удариха руските рафинерии

ISW: Украинските дронове успешно удариха руските рафинерии

Кремъл се хвали с нова тактика на бойното поле

Съобщава се, че Русия е преработвала 1,23 милиона барела суров петрол на ден от януари в рафинерии, които украинските сили преди това нанесоха удари с дронове, намаление с 280 000 барела на ден от преди украинските сили да започнат да атакуват руски петролни рафинерии в края на януари 2024 г.

Ударите с украински дронове са затворили 14 процента от общия капацитет за рафиниране на петрол в Русия към 2 април.

Наводненията в Оренбургска област принудиха петролната рафинерия в Орск да спре на 7 април, но "Ройтерс" съобщи, че рафинерията в Орск е възобновила работата си на 23 април.

Намаленият руски капацитет за рафиниране вероятно е принудил Русия да внася бензин от Казахстан и Беларус в началото на април, за да се справи с недостига и да се опита да предотврати покачването на цените на бензина на вътрешния пазар, въпреки че няма индикации, че ограниченията върху руското производство на бензин са значителни за международните пазарни стойности.

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Хиляди наводнени сгради, текат възстановителни дейности

Руски официални лица отбелязаха, че намаляването на първичната преработка на нефт през 2024 г. вероятно ще доведе до увеличаване на руския износ на суров петрол, тъй като Русия няма да може да преработва толкова, колкото обикновено.

Бъдещите удари с украински дронове може да извадят от строя и да нарушат по-голяма част от руския рафиниращ капацитет и да наложат критични ограничения на руското рафиниране, което започва да оказва значително влияние върху руското производство на дестилатни продукти. Украинските удари с дронове обаче все още не са повлияли значително на руското рафиниращо производство или на вътрешните руски или международни доставки на суров петрол и дестилатни продукти.