Руските войски създават условия за контролирано изтегляне в северозападната част на Херсонска област.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите предполагат, че по този начин окупаторите се опитват да избегнат пробив от десния (западен) бряг на Днепър.

"Руските войски вероятно ще трябва да се изтеглят с боеве, за да попречат на украинските сили да ги преследват по левия (източен) бряг", се казва в доклада на ISW.

Руски командири бягат от Херсон и оставят след себе си зле оборудвани войски

Руски командири бягат от Херсон и оставят след себе си зле оборудвани войски

Oставят деморализирани и лишени от лидери мъже да се изправят срещу украинската офанзива

Експертите отбелязаха, че Оперативното командване "Юг" е коригирало информацията от 3 ноември за унищожаването на граждански лодки и пристанища по река Днепър.

"Коригираните данни сочат, че нашествениците подготвят отбранителни позиции на левия бряг. Това показва, че те елиминират възможностите на украинската армия да ги преследва през реката по време на или след изтеглянето им", допълват от Института за изследване на войната.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви по-рано, че настъплението в Херсон се забавя заради метеорологичните условия.

В Херсон е въведен денонощен полицейски час

В Херсон е въведен денонощен полицейски час

Украинската офанзива вероятно започва

Ден по-рано имаше съобщения, че руските окупатори напускат града и свалят знамената си, но украинската страна предупреди за възможни провокации.

Руските окупатори се опитват да използват мобилизираните, за да подновят настъплението в Донецка област. Вероятно е обаче те да не успеят да постигнат значителен оперативен успех.

Анализаторите цитират Валерий Залужний, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, който предишния ден е заявил, че руските войски са утроили интензивността на бойните действия в някои части на фронта, като са извършвали до 80 нападения на ден.

"Според украинския генерален щаб руснаците сега концентрират тези настъпателни действия по посока на Бахмут, Авдийовка и западната част на Донецка област", се посочва в доклада на ISW.

От своя страна говорителят на източната групировка на украинските въоръжени сили Серхий Череватий заяви, че окупаторите вероятно се опитват да превземат Бахмут и Соледар, за да може Русия да обяви някакъв "успех", обявявайки "освобождението на Донбас".

Институтът за изследване на войната подчертава, че дори тези така наречени постижения няма да осигурят на Русия контрол над целия регион.

US експерт: Тежки сражения се водят за Херсон

US експерт: Тежки сражения се водят за Херсон

Кремъл не е готов да изостави града

Черевати отбеляза също така наличието на руска мобилизация в направление Бахмут - район, в който по принцип не би трябвало да има много " мобилизирани", като се има предвид широкото присъствие там на наемници от ЧВК "Вагнер" и междинни части, които не би трябвало да получават голям брой резервисти.

"Очевидното засилване на руските атаки в Донецка област вероятно показва, че руските войски повтарят тази грешка на този участък от фронта. Увеличеният брой на личния състав в предните позиции може да позволи на руските сили да постигнат известни успехи в региона, но лошото обучение, логистика и командване ще продължат да им пречат да постигнат значителни оперативни успехи, които биха могли да окажат значително влияние върху хода или изхода на войната", заключават експертите.