Унгарският министър-председател Виктор Орбан продължава да се изявява като потенциален посредник за прекратяване на войната в Украйна, въпреки отказа на руския президент Владимир Путин да посредничи или да води сериозни преговори.

Според доклад на базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) Орбан вероятно се опитва да пренасочи вниманието на Запада към евентуални мирни преговори, за да подкопае европейската подкрепа за Украйна.

"Усилията на Орбан да насърчи преговорите вероятно са част от продължаващите му усилия да пренасочи европейското внимание към обсъждане на мирните преговори и да се отдалечи от обсъждането на военната подкрепа за Украйна.

Орбан последователно се противопоставя и подкопава усилията на ЕС за предоставяне на военна помощ на Украйна, а изместването на вниманието на Европа от военната помощ подкрепя тази по-широка цел сега, когато Унгария пое председателството на Съвета на ЕС", пишат анализаторите на ISW.

В анализа се споменава също, че на 5 юли българският министър-председател Димитър Главчев е предложил България да посредничи в мирните преговори между Украйна и Русия. Освен това на 6 юли турският външен министър Хакан Фидан също призова Украйна да разшири и ускори текущия мирен процес, за да предотврати "задълбочаването на поляризацията" и да "постави дипломацията като приоритет".

"Призивите на Орбан и други за преговори и мирната формула на Украйна са различни усилия с различни цели, а руският президент Владимир Путин показа, че не се интересува от никакво договорено споразумение, различно от капитулацията на Украйна", смятат анализаторите.

В същото време, подчертава ISW, способността на Украйна да продължи собствения си мирен процес зависи от способността ѝ да освободи оперативно значима територия.

ISW: Първо Украйна да капитулира и след това мирни преговори e новата позиция на Путин

ISW: Първо Украйна да капитулира и след това мирни преговори e новата позиция на Путин

Кремъл иска да използва Унгария за натиск над ЕС

В същото време Украйна няма да може да предприеме успешни контраофанзивни действия в подкрепа на тази цел без военна подкрепа от Запада в краткосрочен и средносрочен план, отбелязват от ISW.

На 2 юли Орбан посети Киев за първи път от 12 години насам и се срещна с президента Володимир Зеленски. По време на срещата Орбан призова Украйна да прекрати огъня.

Фицо искал да е с Орбан при Путин

Фицо искал да е с Орбан при Путин

Премиерът на Словакия подкрепи мирните инициативи на унгарския си колега

В петък, 5 юли, Орбан отлетя за Москва, за да се срещне с руския владетел Владимир Путин в рамките на така наречената "мирна мисия".

Посещението предизвика остра вълна от критики в Европа. Така например естонският министър-председател Кая Калас е убедена, че Орбан използва председателството си на ЕС, за да сее смут.

Столтенберг: Путин не иска преговори, а нови украински територии

Столтенберг: Путин не иска преговори, а нови украински територии

Ескалацията на напрежението продължава

Депутатът от Бундестага Михаел Рот призова Унгария да се оттегли от председателството на ЕС. Белият дом също осъди посещението на Орбан, заявявайки, че с изявлението си той няма да направи нищо за прекратяване на войната.

През нощта на 5 срещу 6 юли украинските сили нанесоха удари по енергийна инфраструктура в Краснодарския край с помощта на дронове. Оперативният щаб на Краснодарския край съобщи, че руските сили са свалили украински дронове близо до Лениградская, Йейск и Павловская. Падналите отломки от дроновете са повредили клетъчна кула в Йейск и са предизвикали пожар в нефтено депо в Павловская. Украинските дронове също са поразили резервоар за гориво в Лениградская, Краснодарски край. Руското опозиционно издание Astra публикува кадри на 6 юли от пожари в резервоари за гориво в Лениградская и нефтеното депо на Лукойл в Павловская.

Иран обяви на 6 юли, че на 4 юли е подписал банково споразумение с Русия, което позволява търговия между двете страни в руски рубли и ирански риали. Ръководителят на Иранската централна банка Мохамадреза Фарзин съобщи, че той и ръководителят на Руската централна банка Елвира Набиулина също са подписали меморандум за разбирателство относно неуточнени съвместни мерки за двете банки.

Руското правителство продължава усилията си да изолира руското население от материали, които счита за противоречащи на държавните интереси и идеология. Руската федерална цензура Роскомнадзор обяви на 4 юли, че наскоро е блокирала достъпа на руснаците до 25 мобилни виртуални частни мрежи (VPN). Руският информационен източник РБК съобщи на 4 юли, че е получил писмо от Федералната служба за сигурност (ФСБ), в което се изисква от руските телекомуникационни оператори да забранят на клиентите си да използват чуждестранни и местни гласови услуги през интернет протокол (VoIP), които позволяват на клиентите да правят телефонни разговори чрез интернет връзка вместо традиционна телефонна линия и са по-трудни за проследяване. ФСБ твърди, че забраната на VoIP ще помогне за намаляване на измамите.

Министерствата на образованието, висшето образование, науката и културата на Русия одобриха план за разработване на критерии за годишен преглед на литературни произведения, изкуство, медии или други материали, за да определят дали дадено произведение използва "прекомерно" количество чужди думи. Според заповедта разработването на критериите е част от усилията на руското правителство да защити Русия от "външни разрушителни информационни, психологически влияния и дейности, насочени към унищожаване на традиционните ценности на Русия." Усилията на Кремъл да забрани VPN мрежите и да идентифицира произведения с "прекомерна употреба на чужди думи" са част от текущите усилия за консолидиране на контрола над руското информационно пространство и за насърчаване на руски националистически ценности в страната.

Лондон: Русия затваря информационното си пространство, ограничавайки достъпа до VPN

Лондон: Русия затваря информационното си пространство, ограничавайки достъпа до VPN

Блокира се и възможността за телефонни разговори през интернет (VoIP)

Руските сили продължават настъпателни операции в източна Украйна, като са напреднали в района на Купянск и Северск. Руски войски също са извършили настъпления близо до Авдеевка и Торецк. На южната ос руснаците продължават да атакуват близо до Роботине и Новоданиловка.