Членовете на фракцията на руските силовици продължават да изразяват недоволството си от руските военни усилия в Украйна, което показва, че руският президент Владимир Путин ще продължи да се бори да успокои провоенния електорат в дългосрочен план.

Фракцията се отнася до хора със значими властови бази в най-близкия кръг на Путин, които изпращат бойни сили в Украйна. Чеченският лидер Рамзан Кадиров се оплака, че руският отговор на украинските удари на руска територия е бил "слаб", отбелязвайки, че Русия трябва "да изтрие украинските градове от земята".

Това се казва в новия анализ на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Кадиров също така твърди, че Русия сега е във война с Украйна, вместо в "специална военна операция", като се има предвид, че украинските сили се бият на "руска територия". Кадиров отбеляза, че е недоволен от липсата на руско отмъщение въпреки въвеждането на военно положение. Кадиров запази относително мълчание през целия октомври.

Изявлението на Кадиров индиректно критикува мащаба на руската ракетна кампания срещу украинската енергийна инфраструктура и е в съответствие с критиките на блогър, последвали дни след първата мащабна кампания на 10 октомври.

ISW: В Русия подготвят населението за загубата на Херсон

ISW: В Русия подготвят населението за загубата на Херсон

Москва може да взриви язовира на Днепър

ISW по-рано писа, че ракетната кампания на Путин е малко вероятно да задоволи провоенния националистически лагер в дългосрочен план, като се има предвид, че Путин не може да поправи многото недостатъци в руската военна кампания в Украйна, нито може да изпълни максималистичните си обещания.

Изказванията на Кадиров също подчертават грешката на Путин да анексира четири украински области, преди руските сили да достигнат границите на областите, което създаде объркване относно това къде започва "руската територия". ISW по-рано съобщи, че анексирането на украински територии от Путин вероятно е предизвикало критики в кремълския елит, които вероятно ще се засилят, когато Путин загуби повече окупирани територии.

Руските силоваци също се конфронтираха директно с Путин относно хода на руската война в Украйна, което допълнително подчертава тяхното значение в руските властови структури. Washington Post, позовавайки се на американското разузнаване, разкри, че финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин остро критикува руското Министерство на отбраната (MO) в частен разговор.

Съобщава се, че Пригожин обвини руското министерство на отбраната, че силно разчита на силите на "Вагнер", като същевременно не успява да финансира групата или да осигури необходимите ресурси, което е в съответствие с многобройните му публични изявления.

Пригожин отрече някога да е критикувал руските въоръжени сили в отговор на доклада на The Washington Post - отказ, който е очевидно неверен, предвид многократните му публични атаки срещу Министерството на отбраната.

Критиката, разкрита от The Post, допълнително подкрепя оценката на ISW, че Пригожин има уникална позиция, която му позволява да извлече ползите от зависимостта на Путин от силите на Вагнер, без да носи официална отговорност за която и да е ос или зона в Украйна и като същевременно има значително влияние в информационното пространство. Пригожин натрупва последователи в Telegram (като някои канали, свързани с "Вагнер", имат над 300 000 последователи), директно взаимодейства с онлайн публикации и според съобщенията финансира медийния конгломерат RiaFan (Федерална новинарска агенция).

Пригожин вероятно използва все по-голям брой платформи, за да натрупа власт и дори преди това е ангажирал RiaFan в популяризирането на септемврийската си кампания за набиране на затворници пред руската публика.

Режимът на Путин до голяма степен зависи от монополизирането на Путин върху държавното информационно пространство, но Пригожин все повече оспорва този монопол.

ISW: Русия продължава информационната операция "мръсна бомба", защитава Херсон

ISW: Русия продължава информационната операция "мръсна бомба", защитава Херсон

Пригожин се еманципира

Влиянието на Пригожин в информационното пространство е очевидно чрез положителното представяне на силите на "Вагнер", въпреки неуспеха им да постигнат значителен напредък в района на Бахмут. Силите на "Вагнер" все още не са достигнали Бахмут, въпреки че се бият там от началото на лятото и според съобщенията понасят значителни загуби.

Самият Пригожин призна, че силите на Вагнер напредват само 100-200 метра на ден, което той абсурдно и невярно твърди, че е норма за съвременна война.

Силите на "Вагнер" са измъчвани от същите проблеми със снабдяването и качеството на войските, за които Пригожин критикува руското МО, че е допуснало да се появят в рамките на руските въоръжени сили. Пригожин, например, отрече да е виждал видеозапис, в който войските на Вагнер се оплакват от липсата на храна и припаси.

Главната дирекция на украинското военно разузнаване (ГУР) също така отбеляза, че новобранците затворници от "Вагнер" страдат от сериозни инфекциозни заболявания като ХИВ и хепатит С и че руските лекари отказват да помогнат на нарастващ брой заразени войници, когато са ранени в битка.

Британското разузнаване: "Линия Вагнер" спира стремителното настъпление на Украйна

Британското разузнаване: "Линия Вагнер" спира стремителното настъпление на Украйна

Русия инвестира в отбранителни линии зад съществуващата фронтова линия

Пригожин е в състояние да оформи разказа в общността на руските милиблогъри, като постоянно отклонява вниманието от своите сили, като унижава руското висше военно командване. Той вероятно ще запази надмощието си въпреки липсата на напредък на силите му предвид руските информационни ограничения за руското МО. Близките взаимодействия на Пригожин с медиите и онлайн общността му позволяват да адресира всякакви критики или неблагоприятни разкази в реално време, за разлика от руското МО или Кремъл. Пригожин, например, отрече участието си в руския военнопрестъпник Игор Гиркин по-малко от ден, след като руски милблогъри намекнаха, че Гиркин формира базиран в Вагнер доброволчески батальон.

Руските официални лица все повече се опитват да приравнят риторично войната на Русия в Украйна с религиозни концепции, привидно достъпни както за християни, така и за мюсюлмани, вероятно с цел да угодят на религиозните малцинствени групи в руските въоръжени сили. Помощник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Алексей Павлов разшири изявленията, направени от ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров на 25 октомври, че целта на войната в Украйна трябва да бъде "пълна десатанизация".

Павлов твърди, че украинското общество се определя от "фанатици", които се стремят да изоставят ценностите, поддържани от Руската православна църква, исляма и юдаизма.

Кадиров също така обяви, че войната срещу Украйна вече е джихад срещу украинския "сатанизъм".

Тези изявления може да представляват желание да се отклони несъгласието сред религиозните малцинствени групи в руските въоръжени сили. Както ISW съобщи по-рано, неотдавнашните разногласия между мюсюлмански и немюсюлмански военнослужещи предизвикаха бурни изблици в руските редици.

Извикването на война на религиозна, но не и открито християнска основа, вероятно е опит за преодоляване на религиозните разделения и създаване на информационни условия за продължаване на набирането на етнически и религиозни малцинства да се бият в Украйна.

Руските окупационни служители продължиха да посочват, че усилията за "евакуиране" на цивилни в Херсонска област до източния бряг на река Днепър са част от по-широка схема за презаселване. Заместник-окупаторът на Херсон Кирил Стремоусов заяви на 25 октомври, че окупационните служители са преместили над 22 000 души от западния бряг на Днепър на източния бряг и че "програмата за презаселване" на администрацията е предназначена да приеме 60 000 души.

Изявлението на Стремоусов изглежда признава, че руските окупационни служители гледат на евакуациите като на предшественик на постоянното преселване на голямо население от украинци. Не е ясно къде руските служители възнамеряват да "преселят" тези, които се местят от западния бряг. Последствията от постоянна програма, предназначена за презаселване на украинци в други окупирани от Русия територии и дори в самата Русия, може да се равнява на нарушение на международното право.

ISW: Руските сили продължават да се изтеглят от западната част на Херсонска област

ISW: Руските сили продължават да се изтеглят от западната част на Херсонска област

"Готвачът на Путин" продължава да сее раздор в руското правителство

Съгласно международното право окупационната сила има право да евакуира цивилни за тяхната безопасност с необходимата уговорка, че тези евакуации са временни.

Изводът от "програма за презаселване" изглежда предполага, че руските власти възнамеряват да преселят за постоянно големи части от населението на Херсонска област.

Руският президент Владимир Путин проведе заседание на координационния съвет на 25 октомври, на което кметът на Москва Сергей Собянин изрази необходимостта от въвеждане на допълнителни мерки за сигурност в граничните области, което вероятно показва, че Кремъл възнамерява да използва последните укази за военно положение.

Путин каза още, че руското правителство трябва да работи с високи темпове и според изключително реалистична оценка на ситуацията с националната сигурност. Собянин посочи, че руските власти продължават планираните мерки за сигурност в цялата Руска федерация. Тези коментари показват, че Кремъл възнамерява да използва неотдавнашните декларации за военно положение, за да облекчи мобилизацията и военните усилия, извършвани в Руската федерация.

Руската независима социологическа организация "Левада" публикува резултати от проучване на 25 октомври, показващи, че броят на руснаците, желаещи промяна, е намалял въпреки неотдавнашния обществен стрес, въведен от санкциите, мобилизацията и войната в Украйна.

Проучванията на "Левада", проведени в края на септември, показват, че процентът на руснаците, които вярват, че Русия се нуждае от решителни, пълномащабни промени, е намалял от 59 процента през юли 2019 г. на 47 процента през октомври 2022 г. Проучванията показват, че процентът на руската общественост, който вярва, Русия се нуждае само от незначителни промени се увеличи от 31 процента през юли 2019 г. на 36 процента през октомври 2022 г., както и броят на руснаците, които казаха, че Русия няма нужда от никаква промяна, от 8 процента на 13 процента.

Проучванията на "Левада" показват, че от онези руснаци, които желаят пълномащабна промяна, само 11 процента желаят смяна на правителството по някакъв начин. Проучванията на "Левада" показват също, че от онези руснаци, които желаят пълномащабна промяна, 10 процента желаят войната в Украйна да приключи и Русия да започне преговори с Украйна. Много промени, които руснаците желаят, са насочени предимно към вътрешни икономически проблеми.

Руски източници твърдят, че украинските войски са извършили ограничени наземни атаки западно от Сватово на 25 октомври и руският артилерийски огън е отблъснал украинските сили по време на опит за нападение срещу Куземовка, на 15 км северозападно от Сватово. Руски блогър също твърди, че украинските войски са провели неуспешни настъпателни операции по линията Райгородка-Коваливка, на около 10 километра югозападно от Сватово.

Различни руски източници твърдят, че украинските войски групират сили западно от Сватово за бъдещи контранастъпателни операции и че руските сили укрепват отбранителните си позиции около Сватово. Ръководителят на украинската Луганска област Сергей Хайдай отбеляза, че руските войски са минирали целия бряг на река Красна близо до Сватово, очевидно в очакване на потенциален украински напредък. Руски източници освен това твърдят, че украинските сили са извършили неуспешна фронтална атака на Кремина на 25 октомври.

Руските блогъри твърдят, че руските войски са отблъснали атаката. Украинският генерален щаб също съобщи, че украинските войски са отблъснали руска атака срещу Билогоривка, на около 10 км южно от Кремина, което предполага, че руските войски продължават усилията си да си върнат изгубените позиции по границата на Донецка и Луганска област.

Руските сили продължиха да установяват резервни позиции близо до река Днепър на 25 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили подготвят отбранителни позиции на източния бряг на река Днепър и минират бреговата линия близо до Хорностаевка, на около 40 км североизточно от Нова Каховка. Украинският генерален щаб добави, че руските сили оставят малки проходи за потенциално отстъпление и се опитват да поправят разрушените понтонни прелези. Руски милиблогъри твърдят, че руското военно командване не е решило съдбата на град Херсон предвид продължаващата ситуация в Херсонска област.

Други блогъри твърдят, че руските сили няма да могат да задържат град Херсон и че руското правителство може да предотврати "битка за Сталинград", като се изтегли напълно на източния бряг на река Днепър. Украински и руски източници предоставиха ограничена представа за ситуацията на фронтовата линия в Херсонска област. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че на 24 октомври украинските сили са отбили две малки атаки на взвод и отделение в два неуточнени района. Украински военни служители също съобщиха, че руските сили продължават да обстрелват украински позиции по протежение на линията на съприкосновение и нанасят удари по Нова Камянка в северната част на Херсонска област.

Съобщава се също, че украинските сили са свалили два ирански безпилотни самолета Shahed-131 в Херсонска област. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са отбили украински атаки в посока Ищенка и Брускинске в северната част на Херсонска област. Геолокирани кадри също показаха украинска артилерия, поразяваща руски танк в Калиновске, приблизително на 47 километра северозападно от Нова Каховка. Украинските сили продължиха да атакуват руски позиции и логистика в Херсонска област. Украинският генерален щаб заяви, че скорошен прецизен удар по Кайри (около 27 км североизточно от Нова Каховка) е убил до 30 руски военнослужещи и е оставил над 100 войници под развалините. Скорошни бойни кадри изглежда потвърждават този доклад и показват, че ударът вероятно е засегнал чеченските сили. Украинският генерален щаб добави, че украинските сили са унищожили и склад за боеприпаси в Горностаевка.

Южното оперативно командване на Украйна отбеляза, че украинските сили са ударили три склада за боеприпаси в Бериславски и Каховски райони и са свалили три руски щурмови хеликоптера. Украински източници публикуваха кадри със звуци от експлозия в Хаковски район на 25 октомври.

Друга важна тема е продължаващата мобилизация и проблемите, с които се сблъскват властите при изпълнението на тази задача. 

Руските военни продължават да мобилизират руски мъже - включително тези от републиките на етническите малцинства - в нарушение на публикуваните руски политики за набиране на персонал. Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщи, че руските власти са мобилизирали 200 бащи с много деца, които по закон имат право на отсрочка от мобилизация в Република Башкортостан. Докладът установи, че местните руски военни комисариати категорично игнорират или намират правни аргументи, за да заобиколят критериите за допустимост на отсрочката. Съобщава се, че мобилизираните мъже от Башкортостан, които се бият близо до Енерходар, не са получили подходящо обучение, храната им е на привършване и спят в мръсен хамбар със зърно, мишки и басейни със застояла вода. Мъж от Москва, който по закон има право на отсрочка от мобилизация поради това, че е родител на три деца, все пак е бил мобилизиран на 23 октомври въпреки съобщението на кмета на Москва Сергей Собянин, че мобилизацията в Москва е приключила на 17 октомври. Военната мобилизация на Русия кара работниците да бягат от Русия, поставяйки напрежение върху руския пазар на труда. Руското независимо издание Verstka съобщи на 25 октомври, че руски служители от местните правителствени служби в Москва масово бягат от Русия, за да избегнат мобилизация. 

Verstka съобщи, че между 20 до 30 процента от мъжете ИТ служители от някои отдели в кметството на Москва са избягали от Москва, лишавайки московските местни правителствени отдели от ИТ поддръжка за дни. Verstka съобщи, че служители от руското Министерство на образованието, Министерството на цифровото развитие и Централната банка по подобен начин бягат от Русия. Руският бизнес вестник РБК съобщи, че търсенето на временни служители, работещи по срочни договори, се е увеличило с 52 процента през първата половина на октомври 2022 г. RBK съобщи, че временните служители са заменили мобилизирани работници, така че мобилизираните работници (като куриери, мениджъри по продажбите и шофьори) да не загубят позициите си, докато служат.

Руски източник съобщи, че мобилизирането на десетки шофьори на автобуси във Воронеж поставя под напрежение обществения транспорт, като времето за изчакване между автобусите се увеличава. Голям руски агробизнес в Тюменска област съобщи, че е загубил значителна част от работниците си поради мобилизация и обяви стимули за наемане на повече работници.