Представител на руската Държавна дума предложи въвеждането на нов 2-3% "военен данък" върху доходите на руските граждани.

Това би позволило на Путин да намали тежестта върху съществуващите федерални фондове, но вероятно ще разгневи повече руснаци.

Това пише в дневния си анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) твърди, че е идентифицирала лицата, за които се предполага, че са отговорни за убийството на военния блогър Максим Фомин (известен под псевдонима Владлен Татарски) на 13 април.

ФСБ твърди, че предполагаемите агенти на Украинската служба за сигурност (СБУ) Даря Трепова и Юрий Денисов са работили със сътрудниците на Руския антикорупционен фонд Леонид Волков и Иван Жаданов - и двамата намиращи се в чужбина - за да проследят Фомин в продължение на месеци и в крайна сметка да го убият.

ФСБ заявява, че е добавила Денисов в списъка на международно издирваните лица, след като той е избягал от Русия.

На 13 април директорът на Фондация "Антикорупция" Иван Жандов заяви, че ФСБ е публикувала тази версия на събитията, за да оправдае удължаването на присъдата на основателя на Фондация "Антикорупция" и руски опозиционен политик Алексей Навални.

Кремъл обаче все още не е предприел необходимата реорганизация на военните си усилия, за да използва ефективно икономиите от мащаба в подкрепа на широкомащабното генериране на руски сили.

"Блумбърг": Путин лично е одобрил ареста на Гершкович
Обновена

"Блумбърг": Путин лично е одобрил ареста на Гершкович

Засилване на влиянието на хардлайнерите

Настоящите руски половинчати мерки и децентрализирани усилия за набиране на нови сили, като например криптомобилизация, разчитане на регионите на Русия за генериране на доброволци, разчитане на нови малки ЧВК и оказване на натиск върху различни руски държавни предприятия да спонсорират и плащат за кампании за набиране на войници, целят да прехвърлят тежестта на ресурсите за генериране на сили между различни силовици и елементи на руската държава.

Съобщава се, че Кремъл фактурира на руската държавна енергийна компания "Газпром" усилията за набиране на доброволци в окупираната Донецка област, като предлага на доброволците 400 000 рубли (приблизително 4900 долара) заплата на месец.

Представител на руската Държавна дума предложи въвеждането на нов 2-3% "военен данък" върху доходите на руските граждани - разпоредба, която би позволила на Путин да намали тежестта върху съществуващите федерални фондове, но вероятно ще разгневи повече руснаци.

Путин обещава активно развитие на руската икономика през 2023 г

Путин обещава активно развитие на руската икономика през 2023 г

Очаква 3% инфлация за април

Ресурсите на тези различни руски групи са ограничени. Неустойчивите в момента усилия на Кремъл да ги командва ще се изчерпят без фундаментална реформа в генерирането и разпределението на ресурсите. Тези настоящи усилия със сигурност ще генерират известна допълнителна бойна мощ в краткосрочен план, но ще го направят с намаляваща пределна възвръщаемост при нарастващи разходи.

Сегашният модел на руската държава за разпределение на ресурсите и икономии от мащаба не синергизира разединените усилия за използване на отделни ресурсни басейни. Решението на Кремъл да продължи да разчита на финансовото стимулиране на доброволните наборници както с еднократни плащания, така и с натрупани пожизнени ползи, ще създаде големи дългосрочни структурни разходи и няма да бъде устойчиво за неопределено време.

Високопоставен украински служител предупреди, че Русия може да се превърне в сериозна заплаха за Украйна в дългосрочен план, въпреки че в момента има сериозни проблеми с генерирането на сили. Заместник-началникът на Главното оперативно управление на украинския Генерален щаб бригаден генерал Олексий Хромов заяви на 13 април, че руските усилия за криптомобилизация са в застой поради нарастващото съзнание на руснаците, че процентът на причинените вреди на руските войници в Украйна е висок.

Кремъл: Разполагаме с достатъчно сили дори и без нова мобилизация

Кремъл: Разполагаме с достатъчно сили дори и без нова мобилизация

Руснаци се записват доброволци, за да се бият в Украйна

Хромов заяви, че Волгоградска и Саратовска област са изпълнили само седем процента (134 от 7800 наборници) и 14 процента (270 от 7600 наборници) от регионалните си квоти за набиране на военнослужещи съответно за първото тримесечие на 2023 г.

Хромов също така заяви, че Москва създава "алтернативни" частни военни компании (ЧВК), за да запълни тези пропуски, но че тези ЧВК няма да бъдат толкова мощни, колкото Групата "Вагнер" в близко бъдеще, което отчасти подкрепя предишните прогнози на ISW.

Хромов отбеляза, че Украйна и нейните съюзници не трябва да подценяват руските възможности за генериране на сили в дългосрочен план за една продължителна война на изтощение. ISW и преди е предупреждавала, че САЩ и НАТО не трябва да подценяват руските способности в дългосрочен план, тъй като Русия може да се регенерира, като използва населението си и отбранително-промишлената си база (ОППБ), за да заплашва Украйна и НАТО, ако руският президент Владимир Путин реши да промени из основи разпределението на стратегическите ресурси на Русия в дългосрочен план.

Така например руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви на 17 януари плановете си да формира 12 нови маневрени дивизии в рамките на няколко години.

Украинските оценки потвърждават дългогодишната оценка на ISW, че в момента Русия не може да провежда множество настъпателни операции едновременно.

NYT: Путин може да обяви нова мобилизация

NYT: Путин може да обяви нова мобилизация

Прогноза за руската агресия

Заместник-началникът на Главното оперативно управление на украинския генерален щаб бригаден генерал Олексий Хромов заяви на 13 април, че руските сили са разгърнали неуточнени руски сили от района на операцията в Авдийвка, за да подсилят настъпателните операции около Бахмут, и че Русия е загубила около 4000 души от "Вагнер" и конвенционален персонал в Бахмут от около 30 март насам.

Изявлението на Хромов подкрепя дългогодишната оценка на ISW, че руските военни сили - в сегашния си вид - не са в състояние да провеждат широкомащабни, едновременни настъпателни кампании по няколко направления.

Съобщава се, че руският президент Владимир Путин лично е одобрил ареста на кореспондента на Wall Street Journal Еван Гершкович.

На 12 април агенция Блумбърг съобщи, че Путин лично е одобрил ареста на Гершкович по обвинение в шпионаж, преди руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) да арестува Гершкович в Екатеринбург, Свердловска област, на 30 март за събиране на информация, представляваща държавна тайна, за дейността на предприятие от руския военнопромишлен комплекс.

Съобщението за личното участие на Путин в ареста подсказва, че арестът вероятно е бил ответна реакция на ареста на руския гражданин Сергей Черкасов, извършен от САЩ на 24 март по обвинение в действие като агент на чужда сила.

Песков: Указът за частичната мобилизация продължава да действа

Песков: Указът за частичната мобилизация продължава да действа

Това обаче не означавало продължаване на мобилизацията

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече Путин да е разпоредил ареста на Гершкович и заяви, че руските специални служби самостоятелно са взели решение за ареста на Гершкович.

Основни изводи

  • Високопоставен украински служител предупреди, че Русия може да се превърне в сериозна заплаха за Украйна в дългосрочен план, въпреки че в момента има сериозни проблеми с генерирането на сили.
  • Кремъл все още не е предприел необходимата реорганизация на военните си усилия, за да използва ефективно икономиите от мащаба в подкрепа на голямото руско генериране на сили.
  • Украинските оценки потвърждават дългогодишната оценка на ISW, че в момента Русия не може да провежда множество настъпателни операции едновременно.
  • Съобщава се, че руският президент Владимир Путин лично е одобрил ареста на кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович.
  • На 13 април руската Федерална служба за държавна сигурност (ФСБ) идентифицира лицата, за които се предполага, че са отговорни за убийството на милиблогъра Максим Фомин (с псевдоним Владлен Татарски).
  • Руските сили продължиха ограничените сухопътни атаки по линията Сватово-Кремине.
  • Руските сили продължиха да постигат успехи в Бахмут и продължиха сухопътните атаки по линията Авдиевка - град Донецк.
  • Руските сили продължават да подсилват и укрепват позициите си в Южна Украйна в подготовка за евентуално украинско контранастъпление.
  • Финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин и неговите поддръжници продължават да враждуват с властите в Санкт Петербург и с рекламни компании, за които се твърди, че възпрепятстват усилията за набиране на персонал на "Вагнер груп".
  • Съобщава се, че Wagner Group обучава украински деца да използват оръжие като част от Националното движение на кадетите на руската млада армия (Юнармия) в окупирана Украйна.