Руски блогъри призовават руските официални лица за усилия за изпращане на налични в търговската мрежа дронове на руските сили, воюващи в Украйна. Руските блогъри продължиха да критикуват руските официални лица за това, че не са изпълнили обещанията си да доставят дронове на руските сили, както и че според съобщенията ограничават използването на малки налични в търговската мрежа дронове в операции в Украйна.

Руските блогъри също продължиха да възхваляват доброволческите групи за производство на налични в търговската мрежа дронове, предимно квадрокоптери, със собствени средства.

Руски блогъри призоваха руските официални лица не само да финансират усилията за използване на налични в търговската мрежа дронове, но и бързо да разширят програмите за обучение за управление на тези малки дронове.

Известен руски милблогър твърди, че руските официални лица трябва да разширят тези предложени програми за обучение до военно-патриотични програми, насочени към младежта, и да започнат да инструктират училищата да предлагат курсове за сглобяване и експлоатация на дронове. Тези малки налични в търговската мрежа дронове обикновено могат да носят полезен товар от един до четири килограма и блогърите вероятно надценяват тяхната тактическа полезност.

Шушпанцер или танковете самоделки, с които руснаците атакуват

Шушпанцер или танковете самоделки, с които руснаците атакуват

Две снимки предизвикаха много присмех в социалните мрежи, но анализатори правят сравнения на руската армия с ИДИЛ и "Ислямска държава"

Руските блогъри продължават да спекулират за бъдеща украинска контраофанзива в Южна Украйна, което предполага нарастваща загриженост в руското информационно пространство от украинските бойни способности, тъй като руските сили се придържат към настъпателни операции в Бахмут. Блогър, свързан с "Вагнер" потвърди предишните оценки на ISW за украинската отбрана на Бахмут, твърдейки, че украинските сили пренасочват най-добрата налична пехота на руските сили около Бахмут, за да намалят способността на руските сили да спрат всяко украинско настъпление. Блогърът твърди, че украинските сили ще могат да се насочат на юг и да се сблъскат с минимална руска съпротива в Южна Украйна, за разлика от други райони на фронтовата линия. Друг блогър твърди, че украинските сили ще се насочат към Южна Украйна, защото "унищожен Крим" има стратегическо значение, докато "унищожен Донбас" - не.

Депутатът от Руската държавна дума Дмитрий Кузнецов заяви, че украинските сили ще се насочат към моста на Керченския пролив в Крим в продължила месеци кампания за блокиране, подобно на Антоновския мост в Херсонска област, и призова руските сили бързо да развият способности срещу дронове, за да защитят критичните наземни линии на комуникация, свързваща Крим с континентална Русия.

В дневния си анализ ISW коментира и че руската армия използва новосъздадените "щурмови отряди" по различни начини в различни тактически ситуации. Информацията се позовава на украински офицер от резерва, който докладва за заловен руски военен наръчник за новия "щурмов отряд". Украинският офицер съобщи, че руските сили са интегрирали постоянни щурмови единици в структури на батальони, полкове и бригади и че техният размер варира от този на рота до този на усилен батальон. Тези щурмови отряди не получават временни отряди, номер, име, определена структура, обикновен командир или конкретно въоръжение.

Съобщава се, че постоянните руски щурмови отряди имат определени командири и най-често се състоят от един или два танка, няколко бронетранспортьора и 40 до 80 души персонал.

Съобщава се, че руските сили ще формират временни щурмови отряди, за да реагират на ситуации, когато възникнат, и тези формирования очевидно често се оттеглят след първоначални загуби и страдат от значителни проблеми с комуникацията и координацията.

Съобщава се, че руските сили са проектирали постоянни щурмови части, за да пробият украинските позиции и може да са ги моделирали след тактиката за нападение на групата Вагнер в района на Бахмут.

Съобщава се също, че руските сили са използвали някои от тези щурмови единици за наказателни операции и са ги попълнили насила с проблемни и непокорни войници, за да им отмъстят за лошо поведение.

Руската армия вероятно се опитва да концентрира боеспособни сили и оборудване в постоянни формирования, обучени да извършват малки атаки, като същевременно дистанцира силно деградирали формации от настъпателни операции от тактическо значение. Съобщава се, че руските сили използват тези щурмови формирования, за да атакуват добре укрепени украински позиции и да водят градска война.

Тези недоктринални формирования вероятно ще се борят да извършат механизирано настъпление в открита местност в Украйна и руските сили вероятно ги прилагат за условията на настоящите фронтови линии, а не за някакви по-широки оперативни цели.

В дневния си анализ за ситуацията на фронта в Украйна Институт за изследване на войната (ISW) отново коментира Пригожин и Кадиров. Член на свързания с Кремъл дискусионен клуб "Валдай" обвини финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, че преследва политически цели в Русия, които застрашават силите в Бахмут. Руският политолог Алексей Мухин коментира саркастично, че Пригожин ще се кандидатира на президентските избори в Украйна през 2024 г.

Мухин риторично попита дали Пригожин е уведомил руския президент Владимир Путин за своите "президентски амбиции." Той твърди, че представянето на Пригожин като "командир" на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" "пряко засяга планирането и управлението на бойните операции на щурмовите отряди". Мухин продължава саркастично, че Пригожин е "перспективен политик", който търси изкупителни жертви, които да бъдат обвинени за големите загуби на Вагнер сред персонала.

Той отбеляза, че всички знаят, че руското правителство плаща за силите на Пригожин и техните боеприпаси и заяви, че отказът на Пригожин да признае подкрепата от конвенционалните руски сили го отчуждава от други руски командири на бойното поле. Мухин посочва и че Пригожин "е поставил бойците на Вагнер в опасност от обкръжение по време на очакваната украинска контраатака" в резултат на действията си. Мухин заяви, че Пригожин сега настоява руските конвенционални сили да "покрият фланговете му" и че руските сили може да се наложи да загърбят неприязънта си към него, за да предотвратят по-нататъшни загуби на Вагнер в Бахмут.

Пригожин иска да превърне "Вагнер" в армия с идеология, бореща се за справедливост

Пригожин иска да превърне "Вагнер" в армия с идеология, бореща се за справедливост

Бойците на "Вагнер" имат важна роля в руската офанзива в Украйна

Атаката на Мухин срещу Пригожин е в съответствие с оценката на ISW от 12 март, че руското Министерство на отбраната (МО) може умишлено да подкопае усилията на "Вагнер" в Бахмут, за да провали политическите стремежи на Пригожин.

Обвиненията на Мухин също подкрепят оценката на ISW, че Кремъл и руското МО може да се опитват да обвинят Пригожин за забавеното темпо на настъпление в Бахмут и за големите загуби сред наемниците. Това може и да показва как Кремъл възприема противоречивите изявления на Пригожин като заплаха за режима на Путин. ISW по-рано забеляза остри критики към Пригожин от провоенни блогъри като известния Игор Гиркин, но изявлението на Мухин е забележително поради съществуващата му връзка с кремълската институция, която е Валдайският клуб.

Пригожин отговори в рамките на един час след изявлението на Мухин, заявявайки, че ситуацията в Бахмут остава "наистина тежка" и отново разкритикува МО, че неговите "550 опита" да достави боеприпаси за Вагнер са били игнорирани. Пригожин обаче подчертава, че военнослужещи, подчинени на руското МО, все пак са докарвали 12-15 коли, пълни с боеприпаси от Запорожие, Донецк и Авдиевка. Пригожин отбеляза, че "няма конфликт между бойците на ЧВК "Вагнер" и бойците на руското МО" и заяви, че е уверен, че "Вагнер" ще продължи да получава подобни дарения поради приятелските отношения с тези части. Пригожин твърди и че е развил отношения с неуточнени конвенционални сили, след като са претърпели една година "предателство" и заявява, че тези сили не покриват един от фланговете на "Вагнер".

Блогър, свързан с групата, също директно отговори на коментара на Мухин, заявявайки, че докато Пригожин просто "троли" за президентските си амбиции в Украйна, той не трябва да уведомява Путин за политическите си амбиции според руското законодателство. Блогърът допълнително повтори твърденията на Пригожин, че "Вагнер" е в добри отношения с конвенционалните сили, което допълнително потвърждава изявленията на Пригожин.

ISW: Бахмут е кулминацията на конфликта между Пригожин и Кремъл

ISW: Бахмут е кулминацията на конфликта между Пригожин и Кремъл

Путин все повече предпочита лоялността пред компетентността

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров продължава да полага усилия за поддържане на значимостта на Чечня в руската политическа и военна сфера. Кадиров се срещна с Путин на 13 март, за да обсъдят социално-икономическите постижения на Чечения и вътрешното развитие през 2022 г.

Кадиров също използва срещата, за да похвали успеха на чеченските бойци в Украйна и подчерта, че чеченските бойци прилежно изпълняват заповедите на Путин и "се стремят да действат докрай", на което Путин отговори, като призна ролята на чеченските бойци и благодари на Кадиров.

И Кадиров иска свои наемници

И Кадиров иска свои наемници

Той тръгва по стъпките на Пригожин

Кадиров изглеждаше видимо нервен по време на срещата, потенциално показвайки, че изпитва значителен натиск да представи Чечня, себе си и своите войски на Путин в положителна и продуктивна светлина.

В момента чеченските войски играят много минимална роля на фронтовата линия в Украйна и изглежда главно провеждат настъпателни операции близо до Билохоривка, Луганска област, а иначе изпълняват задачи по правоприлагането в тиловите райони на окупирана Украйна.

Следователно Кадиров може да се страхува, че губи благоволението на Путин, защото има много малко какво да покаже по отношение на чеченските бойни успехи, и вероятно се е надявал да поправи и укрепи репутацията си по време на тази среща. Путин от своя страна вероятно се надява да окаже натиск върху Кадиров да увеличи ролята на чеченските бойци в бойните операции поради продължаващите загуби както на групата Вагнер, така и на конвенционалните руски сили в продължаващите настъпателни операции в Украйна.

Лукашенко лети и до Иран

Лукашенко лети и до Иран

Миналата седмица от беше и в Пекин

Беларуският президент Александър Лукашенко се срещна с ирански официални лица в Техеран на 13 март, за да разшири двустранното сътрудничество и да се опита да смекчи санкциите. Иранските държавни медии съобщиха, че Лукашенко се е срещнал с иранския президент Ебрахим Раиси, върховния лидер Али Хаменей и първия вицепрезидент Мохамад Мохбер.

Раиси и Лукашенко подписаха осем споразумения за сътрудничество в сферата на всестранното сътрудничество, търговията, транспорта, селското стопанство и културата и отбелязаха, че Беларус и Иран са утроили двустранния стокообмен през 2022 г. в сравнение с 2021 г.

Раиси по-специално заяви, че сътрудничеството с Беларус може да бъде начин и за двете нации да противодействат на санкциите. Лукашенко често е действал като васал на Кремъл в последните пътувания до чужди страни и посещението му в Техеран вероятно е част от по-широките усилия на Кремъл да осигури продължаваща подкрепа от Иран при наличието на международните санкции.

Иранските държавни медии съобщиха на 11 март, че Иран е финализирал сделка за закупуване на бойни самолети Су-35 от Русия, което показва, че военните, политическите и икономическите споразумения между Техеран и Москва продължават да се оказват взаимно изгодни и за двете страни.

Кремъл вероятно ще продължи да използва влиянието на Лукашенко, за да задълбочи сътрудничеството с Техеран.

Законопроект на Държавната дума на Русия, целящ повишаване на наборната възраст, предполага, че Кремъл не планира да провежда пълна мобилизация в бъдеще. Държавната дума на Русия получи за разглеждане на 13 март законопроект, който ще приложи предложението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за повишаване на наборната възраст. Законопроектът ще повиши незабавно максималната наборна възраст от 27 на 30 години, като в същото време ще повиши минималната наборна възраст от 18 на 21 години с едногодишно годишно увеличение между 2024 г. и 2026 г.

Шойгу предложи увеличение на наборната възраст на заседанието на борда на руското Министерство на отбраната (МО) на 21 декември 2022 г. и оттогава руски официални лица предложиха колебливи изявления дали увеличението ще се прилага за предстоящите цикли на наборна служба през пролетта и есента на 2023 г.

Наборните войници в Русия от 2024 г. ще са до 30-годишни

Наборните войници в Русия от 2024 г. ще са до 30-годишни

И долната граница се променя - но постепенно

Незабавното увеличаване на максималната възраст в законопроекта вероятно има за цел да разшири наборната възрастова граница, за да изпълни част от непосредствените нужди на руската армия от личен състав в Украйна и след това впоследствие да свие общите изисквания за наборна служба на руското общество през следващите години. Постепенното увеличаване на минималната наборна възраст означава, че тригодишни групи от потенциални руски наборници по същество ще получат отсрочки от три, две и една година всяка, докато групите от текущата година, отговарящи на условията за набор, са изправени пред продължаващи изтощителни боеве в Украйна. Кремъл може да се опитва да предпази ново поколение руснаци от демографските и социалните въздействия на изтощителните боеве в Украйна, като изолира тези въздействия сред едно поколение руснаци. Графикът, даден за свиването на наборната възраст, също може да подсказва, че Кремъл не очаква войната в Украйна да продължи повече от следващите три години. Това предложено разширяване на възрастовия диапазон за наборна военна служба е още едно постепенно усилие за генериране на сили доста под пълната мобилизация и показва, че Кремъл все още е силно противен на перспективата за пълна мобилизация.

Украинската прокуратура: Най-малко 462 деца са станали жертва на руската агресия

Украинската прокуратура: Най-малко 462 деца са станали жертва на руската агресия

Главният прокурор на САЩ посети Украйна

Украинският вицепремиер и министър на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук потвърди, че Русия е депортирала незаконно 2161 украински сираци в Русия. Украинското правителство преди това провери незаконното депортиране на общо 16 207 деца в Русия, включително тези, депортирани заедно със семействата им, и изчисли, че общият брой на децата може да е по-близо до 150 000.

ISW по-рано съобщи за руска документална поредица, проследяваща украински деца след осиновяване в руски семейства, която твърди, че руски служители са "евакуирали" над 150 000 деца в Русия само от Донбас.

ISW продължава да оценява, че насилственото депортиране и осиновяване на украински деца е нарушение на Женевската конвенция за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид и потенциален съставен елемент на по-широка кампания за етническо прочистване.

Подчинението на мобилизираните руски военнослужещи на формированията на Донецката и Луганската народна република (ДНР/ЛНР) предизвиква нарастващо недоволство. Руски персонал и роднини на военнослужещи от Курска, Свердловска, Пермска и Московска области разпространиха на 11 и 12 март видеообръщения до руски официални лица и руския президент Владимир Путин, в които се оплакват от подчинението си на формированията на ЛНР и ДНР.

ISW по-рано съобщи, че формирования от най-малко 17 руски федерални субекта са пуснали видео жалби, които се обръщат към различни руски лидери само през февруари и март, като много от тези оплаквания са свързани с лошото качество на командването на ДНР и ЛНР.

Увеличаващият се процент на обществени оплаквания изглежда е отчасти свързан с усилията на руското Министерство на отбраната (МО) да интегрира формированията на ЛНР и ДНР в руската армия, като им подчини мобилизирания персонал.

Руското министерство на отбраната вероятно се бори да отговори на оплакванията на руския военен персонал относно лошото командване на ДНР и ЛНР, тъй като неотдавнашните уволнения на командири на ДНР и ЛНР доведоха до значителна реакция от страна на части от руската ултранационалистическа общност.

Руски милблогър твърди, че има висок процент на дезертиране сред руските сили на Спецназ в Украйна.

Блогърът твърди, че всички части на Спецназ в Украйна нямат достатъчно персонал, че дори командирите са дезертирали от тези части и че много ветерани от Спецназ са се върнали да служат в руските сили в Украйна след началото на частичната мобилизация, но оттогава са дезертирали в голям брой. Частите на Спецназ са едни от най-боеспособните сили в рамките на руската армия и отчетеният висок процент на дезертиране може да предполага, че постоянните проблеми с личния състав сред руските сили в Украйна засягат елитните части в същата степен, както и неелитните части. ISW обаче не е наблюдавала потвърждение за високия процент на дезертьорство от Спецназ.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи, че има значителни регионални различия в процента на руските жертви в Украйна. Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи на 12 март, че руски военнослужещи от източните региони на Русия умират в Украйна с нива на глава от населението до четиридесет пъти от тези на руския персонал от Москва Сити.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство също така заяви, че има етнически различия в нивата на жертвите, като съобщи, че казахското и татарското малцинство представляват 75 процента от жертвите сред руския военен персонал от Астраханска област.

По-ранно разследване с отворен код на руската служба на BBC и независимия руски издател Mediazona предполага, че потвърдените руски жертви в Украйна се случват по регионални линии, за разлика от предимно етнически.

Шушпанцер или танковете самоделки, с които руснаците атакуват

Шушпанцер или танковете самоделки, с които руснаците атакуват

Две снимки предизвикаха много присмех в социалните мрежи, но анализатори правят сравнения на руската армия с ИДИЛ и "Ислямска държава"

Руски източник, който твърди, че е свързан с БАРС (боен резерв на страната), твърди, че руското МО е спряло набирането на персонал в БАРС. Страница във Vkontakte, за която се твърди, че се управлява от ветерани твърди на 12 март, че руското МО е издало заповед на 16 февруари, спряла набирането на персонал в БАРС до второ нареждане.

Съобщава се, че формированията на БАРС не са получили обещаната компенсация от руското МО, още една индикация, че МО може да изоставя усилията си да набира резерви.

Настоящите формирования на БАРС осигуряват на руските сили малка бойна мощ в Украйна и руското министерство може временно да спре набирането на БАРС, за да даде приоритет на усилията за криптомобилизация и предстоящия пролетен цикъл на набор през април.

Руските окупационни служители продължават да въвеждат нови разпоредби, за да обезсърчат и ограничат използването на украински език в образователните институции в окупирана Украйна.

Министърът на професионалното образование на Запорожка област Елена Шапурова обяви на 13 март, че администрацията ще прекрати задължителното преподаване на украински в училищата от 1 септември. Шапурова твърди, че родителите ще могат да избират езика на обучение за децата си, но отбеляза, че ако родителите изберат обучение на руски, тогава децата им няма да получават никакви инструкции на украински. Ръководителят на окупационната администрация на Запорожка област Евгений Балицки заяви на 13 март, че жителите, които смятат украинския за свой роден език, могат да учат украински максимум три часа седмично в училищата в окупираната Запорожка област.

Балицки добави, че ако учениците откажат да учат украински, учебната им програма ще включва само обучение по руски език. Балицки се опита да формулира тези сурови ограничения върху изучаването на украински език като уважението на руското министерство на образованието към украинския език и оригиналната култура. Руските окупационни власти могат да използват отпуснатите три часа изучаване на украински език, за да идентифицират жители с открито проукраински нагласи, за да потиснат допълнително украинската култура и идентичност и да консолидират контрола върху окупираните територии. Ръководителят на окупационните власти в Запорожка област Владимир Рогов също обяви на 11 март, че Московският държавен университет предлага безплатни курсове по руски език в окупирания Енергодар.

Украинските партизани повредиха железопътна линия в окупираната Херсонска област на 11 март. Украинският център за съпротива заяви на 12 март, че украинската и татарска партизанска група "Атеш" са унищожили железопътна линия между Абриковивка и Раденск, Херсонска област, в опит да попречат на руските наземни логистични вериги за доставки. Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк потвърди на 13 март, че съпротивителното движение продължава да помага на украинските сили да държат под контрол руските доставки.

Руските окупационни власти засилват правоприлагащите действия в окупираните територии. Украинският център за съпротива съобщи на 13 март, че руските окупационни служители не са в състояние да осигурят сигурността на окупираните територии от партизански заплахи и да спрат групата Вагнер и силите на Ахмат от плячкосване на имущество в окупираните селища - което руските окупационни служители вероятно са се надявали да запазят за себе си. Центърът за съпротива заяви, че руските окупационни власти са поискали от Москва допълнителен полицейски персонал, който да атакува украинските цивилни заради партизански настроения, вместо да се фокусира върху предотвратяването на грабежи от свързани с Русия групи.

Освен това Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) продължава да се насочва към етническите татарски общности и да арестува татари по предполагаеми подозрения за "саботаж" в Крим и Херсонска област. Руските окупационни власти се опитват да подобрят икономическите условия, като отразяват политиките, въведени след руската окупация на Крим през 2014 г. Рогов заяви на 11 март, че окупационната администрация на Запорожка област създава свободна икономическа зона (СИЗ), за да активизира бизнес и инвестиционната дейност в региона , политика, която Рогов твърди, че е прилагана и в окупирания Крим.

Рогов твърди, че окупационната администрация вече е въвела нулева данъчна ставка за производството и преработката на селскостопански и други хранителни продукти, както и неуточнени услуги в социалния, битовия и образователния сектор.