Президентът на Беларус Александър Лукашенко започва двудневно официално посещение в Иран, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

В Техеран беларуският държавен глава ще проведе разговори с иранския президент Ебрахам Раиси. Срещата на президентите ще се проведе в тесен и разширен формат с участието на членове на делегации. По време на официалното си посещение в Иран Лукашенко ще проведе срещи и с първия вицепрезидент Мохамед Мохбер, председателя на Асамблеята на Ислямския съвет Мохамед-Бахер Галибаф и върховния лидер на Иран Али Хаменей.

Според пресслужбата "едно от централните събития по време на посещението ще бъде подписването на цялостна пътна карта за всестранно сътрудничество между Беларус и Иран". Очаква се в резултат на разговорите да бъдат подписани редица международни документи в области от взаимен интерес.

Очаква се основната тема на разговорите в Техеран да бъде развитието на взаимодействието в целия спектър на двустранните отношения с акцент върху търговско-икономическото сътрудничество. Страните планират да обсъдят изпълнението на проекти в сферата на промишлеността, селското стопанство, транспорта и логистиката. Специално внимание ще бъде обърнато на ситуацията в региона и в света.

Дипломатическата нелепост на Лукашенко

Дипломатическата нелепост на Лукашенко

Никога не е имало такава пропаст между външнополитическите амбиции на Лукашенко и абсолютната неуместност на Минск

От пресслужбата на Лукашенко припомнят, че по време на срещата в рамките на срещата на върха на ШОС в Самарканд на 16 септември, лидерите на двете страни са възложили на външните министерства да активизират отношенията и да ги преразгледат.

Беларуският президент е най-близкият съюзник на руския лидер Владимир Путин и визитите му се следят с особено внимание, не само защото са относително редки в резултат на дългогодишните санкции и международната изолация в пакет с РФ, но и защото може да са показателни за дипломатическите усилия на самия Кремъл. 

В началото на месеца Александър Лукашенко посети Китай.

Лукашенко преправя пътеки към Пекин

Лукашенко преправя пътеки към Пекин

Държавна визита от 28 февруари до 2 март включва среща и със Си Дзинпин

Визитата на Лукашенко в Иран идва и на фона на предупрежденията на западните разузнавания за евентуално продължаване на военното сътрудничество между Иран и Русия, включително доставяне на ирански ракети, които да подсилят изчерпващите се запаси на руската армия, употребени в едногодишната й военна кампания в Украйна. Иран вече достави на няколко партиди дронове, които Русия използва за удари и по гражданска инфраструктура в Украйна. Според разузнавателни данни и в момента стои подобен въпрос. 

Sky News: Иран тайно доставя на Русия куршуми, ракети и снаряди

Sky News: Иран тайно доставя на Русия куршуми, ракети и снаряди

Русия е получила два кораба с боеприпаси