Институтът за изследване на войната (ISW) публикува съкратена актуализация на кампанията от 19 март. В този доклад се обсъжда нарастващата руска загриженост за евентуална украинска контраофанзива край Бахмут или в Южна Украйна, както и руските усилия да подготвят смекчаващи мерки за тези заявени усилия.

Темпото на руските настъпателни операции на целия театър на военните действия се забави през последните седмици, което предполага, че руската пролетна офанзива в Донбас може би наближава своята кулминация.

Украински официални лица посочиха, че значителните руски загуби край Въгледар сериозно възпрепятстват способността на руските сили да провеждат по-нататъшни настъпателни операции в Донецка област.

Руският президент Владимир Путин използва първото си посещение в наскоро окупираната Украйна, за да се представи като участващ във военни действия лидер на фона на преувеличените реакции в руското националистическо информационно пространство във връзка със страховете от евентуална бъдеща украинска контраофанзива в Южна Украйна.

Украинските сили вероятно проведоха локална контраатака югозападно от Бахмут на фона на засилващата се дискусия в Русия за потенциална украинска контраофанзива в района на Бахмут.

Публикуваните на 19 март геолокационни кадри показват, че украинските сили са провели успешна контраатака югозападно от Иванивске (на 6 км западно от Бахмут) и са изтласкали руските сили по-далеч от магистрала Т0504 в района.

Известен руски военен блогър твърди, че в момента украинските сили са способни да засилят контраатаките, за да стабилизират фронтовата линия около Бахмут.

Украйна: Бахмут е наша земя и нямаме право да не я защитаваме

Украйна: Бахмут е наша земя и нямаме право да не я защитаваме

Олексий Данилов за смисъла на удържането на Бахмут

Все по-честите руски дискусии за предстоящо украинско контранастъпление в района на Бахмут показват, че руските източници са все по-несигурни в способността на руските военни да запазят инициативата около Бахмут.

Изявленията на украински военни представители относно темпото и перспективите на настоящите руски настъпателни операции могат да подскажат, че цялостната руска пролетна офанзива може би наближава своята кулминация.

На 19 март говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Черевати заяви, че Русия не е в състояние да събере достатъчно сили за очакваното голямо настъпление в Донбас, и отбеляза, че настоящите руски настъпателни действия не могат да се нарекат "голяма стратегическа операция".

Освен това украински военни продължават да посочват, че огромните руски загуби в района на Въгледар сериозно намаляват руския настъпателен капацитет в Донецка област. Дмитрий Драшковски заяви, че руските сили са подсилили елементите на 155-а морска пехотна бригада (която понастоящем е силно ангажирана в района на Въгледар) с резервните сили на 98-а гвардейска въздушнодесантна дивизия.

155-а морска пехотна бригада претърпява катастрофални загуби на жива сила и оборудване по време на продължаващите неуспешни атаки на Въгледар през ноември 2022 г. и февруари 2023 г., а руското военно ръководство вероятно разчита в голяма степен на резервни елементи от 98-а въздушнодесантна дивизия, за да компенсира загубите на 155-а морска пехотна бригада.

Британското разузнаване посочи дилемата на руските сили в Бахмут

Британското разузнаване посочи дилемата на руските сили в Бахмут

Командирите трябва да избират между настъпление и отбрана на цялата фронтова линия

По този начин цялостната руска пролетна офанзива вероятно наближава своята кулминация. Продължаващите руски офанзиви по линията Сватово-Кремина, около Бахмут и по фронтовете Авдийвка-Донецк и Въгледар не успяха да постигнат повече от постепенни тактически успехи през първите няколко месеца на 2023 г.

Русия е ангажирала приблизително 300 000 мобилизирани войници, призовани чрез частична мобилизация през септември 2022 г. с цел провеждане на точно такава пролетна офанзива, за тези различни настъпателни усилия.

Ако 300 000 руски войници не успяха да осигурят на Русия решаващо настъпателно предимство в Украйна, то е много малко вероятно ангажирането на допълнителни сили в бъдещи мобилизационни вълни да доведе до драматично различен резултат през тази година.

Следователно Украйна е в добра позиция да си върне инициативата и да започне контранастъпление в критични сектори на настоящата фронтова линия.

Руският президент Владимир Путин посети окупирания Мариупол на 19 март, вероятно за да създаде имидж на неуязвимост и да продължи усилията си да се представи като ангажиран с военните действия лидер. Посещението на Путин в Мариупол включваше силно режисирани срещи с жителите, странна обиколка на града с предполагаемо шофиране на автомобила от самия Путин и брифинг от руския заместник министър-председател Марат Хуснулин за усилията за възстановяване на града.

Какво е видял Путин в Мариупол и "нормалните хора не правят така"

Какво е видял Путин в Мариупол и "нормалните хора не правят така"

Това са така наречените нацисти... Бандеровци са...

Посещението на Путин в Мариупол вероятно имаше за цел и да успокои дългогодишния и широко разпространен страх в националистическото пространство от евентуално украинско контранастъпление в Южна Украйна. На 19 март руските военни блогъри, които ISW следи, масово твърдяха, че украинските сили са провели ограничена и локализирана контраатака край Новоданиловка, Запорожка област, което е непропорционален отговор на често срещано явление в други райони на фронта.

Бившият руски офицер, осъден за военни престъпления и виден критичен националист, военният блогър Игор Гиркин посочи, че вероятно има задълбочаващи се пукнатини във висшите нива на руското военно ръководство. В хиперкритично и саркастично есе от 12 точки за това как Русия може да загуби войната, Гиркин отбелязва, че никога да не се сменя ръководството на държавата, разузнаването и въоръжените сили, което "вече е демонстрирало очевидна некомпетентност", е сигурен начин да се загуби войната и че Русия вече е извършила този кардинален грях.

Гиркин призова за промени в ръководството на руското Министерство на отбраната и Генералния щаб, Службата за външно разузнаване, 5-та служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ), Министерството на външните работи, политическите съветници и представителите на военната индустрия.

Владимир Путин посетил и Мариупол

Владимир Путин посетил и Мариупол

Първо съобщение за пътуване на Путин до новоокупирани територии

Коментарите на Гиркин могат да означават, че между руското военно командване и ФСБ, както и в самата ФСБ, съществува значително напрежение. Острият коментар на Гиркин продължава да дава представа за нарастващите търкания във вътрешния кръг на Путин.

Основни акценти в текущите военни операции на 19 март:

  • Руските сили продължават ограничени настъпателни операции по линията Купянск-Сватове-Кремина.
  • Руските сили вероятно са осигурили незначителни успехи край Богдановка (на 6 км северозападно от Бахмут) на фона на продължаващите руски настъпателни операции в и около Бахмут.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции в покрайнините на град Донецк и вероятно напреднаха към Бердичи, на около 10 км северозападно от Авдийвка.
  • Руските сили продължиха да издигат отбранителни укрепления в цяла Южна Украйна.
  • Неизвестни извършители убиха с кола бомба командир на взвод на Патрулната служба на руското окупационно министерство на вътрешните работи в окупираната Херсонска област.
  • Украинските медии изказват хипотезата, че нападението може да е било партизанско или резултат от руски бойни действия.
  • Руският федерален надзорен орган по комуникациите Роскомнадзор блокира уебсайт, който помага на руснаците да избегнат мобилизация, в рамките на продължаващите репресии срещу съпротивата срещу мобилизацията.