Украинското разузнаване съобщи, че руските сили нанасят удари по Украйна с ракети, които Киев е прехвърлил на Москва през 90-те години на миналия ХХ век като част от международно споразумение, което Кремъл изрично е нарушил, нахлувайки в Украйна през 2014 г. и 2022 г.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

В коментар за The New York Times представителят на украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Вадим Скибицки заяви, че руските сили използват балистични ракети и стратегически бомбардировачи Ту-160 и Ту-95, които Украйна е прехвърлила на Русия като част от Будапещенския меморандум, по силата на който Украйна прехвърля ядрения си арсенал на Русия за извеждане от експлоатация.

23 000 руски затворници се бият за частната армия "Вагнер" в Украйна

23 000 руски затворници се бият за частната армия "Вагнер" в Украйна

Нова тактика на руските окупатори

В замяна на това Русия, САЩ и Обединеното кралство се ангажираха да "зачитат независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна". Това споразумение породи известен дебат относно това дали с него Съединените щати и Обединеното кралство се задължават да защитават Украйна, което не е направено. Не може да има дебат обаче, че с това споразумение Русия изрично признава, че Крим и районите на Донецка и Луганска област, които тя окупира през 2014 г., са част от Украйна.

С това споразумение Русия също така се ангажира "да се въздържа от заплаха или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна", наред с много други разпоредби, които Русия е нарушила. Скибицки отбеляза, че Русия е премахнала ядрената бойна глава от тези изведени от експлоатация дозвукови крилати ракети Kh-55, които сега се използват за нанасяне на масирани ракетни удари по Украйна.

Високопоставени израелски служители заявиха, че Иран се стреми да ограничи обхвата на ракетите, които планира да предостави на Русия. На 12 декември Axios съобщи, че Иран се опасява от международен отзвук от предоставянето на Русия на ракети с голям обсег на действие, които да използва във войната в Украйна, и отбеляза, че приетата през 2015 г. Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) предотвратява предаването или получаването на ирански балистични ракети с обсег на действие над 300 км и полезен товар над 500 кг до октомври 2023 г. Axios отбеляза, че нарушаването на тази резолюция може да доведе до механизма "snapback", който отново налага санкции на ООН срещу Иран.

CNN: Байдън мисли да предаде на Украйна "Пейтриът"

CNN: Байдън мисли да предаде на Украйна "Пейтриът"

Киев ще получи мощно оръжие за ПВО отбрана

Малко вероятно е беларуските сили да нападнат Украйна въпреки извънредната проверка на военната готовност на Беларус на 13 декември. Президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди на 13 декември да се извърши незабавна цялостна проверка на готовността на беларуските военни сили. Учението не изглежда да е прикритие за концентриране на беларуски и/или руски сили в близост до изходни позиции за нахлуване в Украйна. То включва разгръщане на беларуски елементи на полигони в цяла Беларус, изпълнение на инженерни задачи и тренировки за пресичане на реките Неман и Березина (които се намират съответно на над 170 км и 70 км от беларуско-украинската граница).

Кадри от социалните мрежи, публикувани на 13 декември, показват колона от вероятни беларуски бойни машини на пехотата и камиони, за които се съобщава, че се придвижват от Колодищи (източно от Минск) към Хатава (на 6 км южно от Минск).

Според съобщенията на 13 декември беларуските сили разполагат 25 БТР-80 и 30 камиона с личен състав към Маларита, Брест (на около 15 км от Украйна).

Съобщава се, че руските танкове Т-80 са се разгърнали от полигона Обуз-Лесновски в Брест, Беларус, към Бресткия полигон също в Брест (на около 30 км от беларуско-украинската граница) около 12 декември. Съобщава се, че Русия е разгърнала три прехващача МиГ-31К на беларуското летище в Мачулище на 13 декември.

Тези разположения вероятно са част от продължаващите руски информационни операции, които предполагат, че беларуските конвенционални сухопътни сили могат да се присъединят към руското нахлуване в Украйна. ISW е писала подробно за това защо е изключително малко вероятно Беларус да нахлуе в Украйна в обозримо бъдеще.

На 13 декември американски официални лица заявиха, че Пентагонът финализира плановете си за изпращане на системи за противоракетна отбрана Patriot в Украйна. Официалните представители на САЩ очакват да получат необходимите одобрения от министъра на отбраната Лойд Остин и президента Джо Байдън, като Пентагонът може да направи официално съобщение още на 15 декември.

CNN съобщава, че не е ясно колко ракетни системи Patriot ще бъдат предоставени на Украйна по плана на Пентагона, но че типичната батарея Patriot включва до осем пускови установки с капацитет от по четири готови за изстрелване ракети, радарни системи за насочване, компютри, генератори за захранване и станция за управление на бойните действия.

23 000 руски затворници се бият за частната армия "Вагнер" в Украйна

23 000 руски затворници се бият за частната армия "Вагнер" в Украйна

Нова тактика на руските окупатори

Русия продължава да използва понятията за тероризъм като правна рамка за вътрешни репресии. Независимият руски вестник "Медуза" отбеляза на 13 декември, че през последните две десетилетия Русия разширява понятието за тероризъм в руското законодателство, а през декември тази година Държавната дума предложи нови изменения в руския Наказателен кодекс, които приравняват саботажа към терористичен акт. Медуза засилва разследването на друг независим руски вестник, "Новая газета", който отбелязва, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е преминала от фокусиране върху определянето на дейността на ислямистките бойци в Кавказ като тероризъм към ориентиране на тероризма около концепцията за украинските "диверсанти".

Основни изводи

  • Малко вероятно е беларуските сили да нападнат Украйна въпреки внезапната проверка на военната готовност на Беларус на 13 декември.
  • Украинските официални лица продължават да смятат, че е малко вероятно Беларус да нападне Украйна на 13 декември.
  • Високопоставени израелски служители заявиха, че Иран се стреми да ограничи обхвата на ракетите, които планира да предостави на Русия, за да избегне задействането на санкции на ООН.
  • Украинското разузнаване съобщи, че руските сили нанасят удари по Украйна с ракети, които Украйна е прехвърлила на Русия през 90-те години на миналия век като част от международното споразумение, с което Русия признава Крим и цялата Донецка и Луганска област като част от Украйна и се задължава да не заплашва и да не напада Украйна.
  • На 13 декември официални представители на САЩ заявиха, че Пентагонът финализира плановете си за изпращане на системи за противоракетна отбрана Patriot в Украйна.
  • Русия продължава да използва понятията за тероризъм като правна рамка за вътрешни репресии.
  • Руските сили проведоха ограничени контраатаки в района на Сватово и Кременна.
  • Руските сили отбелязаха незначителен напредък в района на Бахмут и продължиха сухопътните нападения край Авдийовка и Вухледар.
  • Възможно е руските сили да се изтеглят от някои райони на юг от река Днепър, тъй като продължават да укрепват тиловите си позиции в окупираната Херсонска област.
  • Вероятни украински участници свалиха мост в Мелитопол, Запорожка област, на фона на зачестилите съобщения за украински удари срещу руски военни обекти край Мелитопол през последните няколко дни.
  • Групата "Вагнер" продължава да полага усилия да използва новобранци от руски пленници за създаване на бойна мощ.