Руските сили не са направили потвърден напредък в района на Авдеевка на 30 април - за първи път от няколко дни. В сутрешните и вечерните доклади на генералния щаб от 30 април се посочва, че украинските сили са отбили общо 47 руски атаки в посока Авдеевка и 57 руски атаки в посока Бахмут през целия ден, повечето в посока Часов Яр, отколкото наскоро съобщиха украински източници.

Това съобщават от Института за изследване на войната (ISW).

Данните не са достатъчни, за да се установи модел, но може да предполага, че руските сили донякъде забавят скоростта на атаките около Авдеевка, като същевременно се ангажират отново с настъпателни удари около Часов Яр, както наскоро прогнозира ISW.

Руските сили са се съсредоточили върху изграждането на тактически успех близо до Очеретине и Новокалинове (северно-северозападно от Авдеевка) от 20 април, но темпът на потвърдено настъпление изглежда се е забавил към 30 април. Руски блогъри също така твърдят, че руските сили са напреднали на запад от Семеновка и Бердичи (и двете северозападно от Авдеевка).

ISW не е видял доказателства за нито едно от тези твърдения.

ISW: Русия вече може да избира къде да удари в района на Авдеевка

ISW: Русия вече може да избира къде да удари в района на Авдеевка

Часов яр остава стратегическа цел за Кремъл

Боевете също продължават северозападно от Авдеевка близо до Архангелске, Сокил и Соловьове, западно от Авдeевка близо до Уманске и югозападно близо до Нетайлове.

Руските сили може да проведат тактическа пауза, за да съсредоточат силите за такъв удар. Часов Яр е важна от оперативна гледна точка цел, тъй като ще предостави на руските сили база за започване на настъпателни операции срещу Дружковка и Константиновка, които формират крепостния пояс на четири големи града в град Донецк. Руските сили вероятно ще се нуждаят от по-дълга пауза, за да подсилят съществуващите части и да преразположат допълнителни сили в района на Очеретине, ако решат обаче да се опитат да напреднат на север към района на Торецк. Машовец заяви, че руската Централна групировка на силите (понастоящем отговорна за района на Авдеевка) е създала тактически резерв от три малки пехотни полка.

ISW по-рано оцени, че руските сили вероятно създават резерви на оперативно и стратегическо ниво за подкрепа на очакваните пролетно-летни настъпателни усилия.

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Според Киев, целта е до 9 май градът да падне

Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили удар с малък обсег на действие MGM-140 ATACMS срещу цели в окупирания Крим в нощта на 29 срещу 30 април. Ръководителят на Кримската окупационна администрация Сергей Аксьонов твърди, че украинските сили са извършили удар с ATACMS срещу Симферопол и че руските сили свалиха ракетите.

Аксьонов твърди, че недетонирани касетъчни боеприпаси са се разпръснали в района, след като противовъздушната отбрана е свалила ракетите, но не уточни дали ударът е причинил щети. Руските блогъри твърдят, че украинските сили са изстреляли между 12 и 15 ракети ATACMS, насочени към Симферопол и летището Джанкой, но твърдят, че руската противовъздушна отбрана е свалила всички ракети.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руската противовъздушна отбрана е унищожила шест ракети ATACMS в неуточнена зона, вероятно визирайки окупирания Крим.

Руското опозиционно издание Astra съобщи, че украински ракети, вероятно ракети ATACMS, са ударили съоръжения на руската 31-ва дивизия за противовъздушна отбрана в Черноморски и Сакски райони и летището в Джанкой, причинявайки пожар и ранявайки няколко руски военнослужещи.

Украинските власти не са отговорили на докладвания удар и ISW не може независимо да провери твърденията на Русия за удара.

Таджикистан привика руския посланик заради отношението на Москва към гражданите му

Таджикистан привика руския посланик заради отношението на Москва към гражданите му

Мария Захарова отбеляза, че подобни стъпки са от временен характер

Външният министър на Таджикистан Сироджидин Мухриддин изрази възмущение от отношението на руските власти към мигрантите от Централна Азия, особено таджикските граждани. Затегнатият контрол на мигрантите, живеещи и влизащи в Русия след атаката на Crocus City Hall на 22 март, продължава да обтягат таджикско-руските отношения. Мухридин заяви в телефонен разговор на 30 април с руския външен министър Сергей Лавров, че руските власти нарушават правата и свободите на таджикските граждани в Русия. Отбеляза, че такова отношение към таджикските граждани в Русия не е в съответствие с таджикско-руското приятелство, сътрудничество и Договори за взаимни отношения и съюзническо сътрудничество.

Мухридин нарече твърдението на Лавров, че Русия не е предприела мерки срещу конкретни етноси или религиозни малцинства след атаката на Crocus City Hall, невярно и заяви, че руските власти са имали "изключително" негативна реакция към таджикските граждани. ISW наблюдава засилени репресии срещу руските местни и мигрантски мюсюлмански общности след атаката на Crocus City Hall, включително репресии срещу таджикски мигранти.

Таджикистан опроверга Русия, че набира бойци за Украйна

Таджикистан опроверга Русия, че набира бойци за Украйна

След като таджикски граждани бяха арестувани за атентата в Русия

Руската служба на BBC News съобщи на 27 март, че руските власти са започнали значително увеличен брой наказателни дела за нарушения на миграционното законодателство след атаката на Crocus, особено срещу граждани на Таджикистан.

Руското МВнР твърди, че Лавров е обяснил на Мухридин, че руските власти временно засилват проверките на чужденци, опитващи се да влязат в Русия, в опит да предотвратят тероризма след нападението в Crocus City Hall.

Руското МВнР не съобщи за критиките на Мухридин относно отношението на руските власти към таджикските граждани в Русия, което показва, че Русия вероятно се опитва да омаловажи текущия разрив в таджикско-руските отношения, но няма намерение да намали репресиите.

Таджикистан задържа 9 души свързани с нападението в руската концертна зала

Таджикистан задържа 9 души свързани с нападението в руската концертна зала

Семействата на заподозрените стрелци са били събрани, така че руските следователи да могат да ги разпитат

Бившият грузински министър-председател и основател на политическата партия "Грузинска мечта" Бидзина Иванишвили повтори серия от стандартни информационни операции на Кремъл по време на първата си публична реч, откакто обяви завръщането си в грузинската публична политика през декември 2023 г. Иванишвили заяви по време на митинг в подкрепа на Законопроекта за "чуждестранни агенти" от 29 април, че западни неправителствени организации (НПО) са организирали продемократичната и прозападна Революция на розите през 2003 г. в Грузия и са назначили прозападни правителства, управлявали между 2004 г. и 2012 г.

Иванишвили твърди, че влиянието и контролът на Запада над Грузия са довели до преследването на невинни грузинци и че Западът е нареждал и направлявал всички политики на прозападните грузински правителства.

Сблъсъци пред грузинския парламент заради Закона за чуждестранните агенти

Сблъсъци пред грузинския парламент заради Закона за чуждестранните агенти

Грузинските сили за сигурност са използвали водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите

Иванишвили твърди, че се е опитал да освободи Грузия от западния контрол по време на времето си като министър-председател и се е върнал в политиката, за да завърши тази работа. Иванишвили обвини "партията на глобалната война", която той характеризира като неопределени западни актьори, които имат решаващо влияние върху НАТО и Европейския съюз (ЕС), че вижда Грузия и Украйна само като "пушечно месо" срещу Русия и предизвикала конфронтации с Русия през 2008, 2014 и 2022 г.

Законопроектът за "чуждестранните агенти", който правната комисия на грузинския парламент наскоро одобри на второ четене на фона на продължаващите протести срещу законопроекта, ще изисква НПО, които получават повече от 20 процента от финансирането си от чужди източници, за да се регистрира като "организация, преследваща интересите на чужда сила".

Вълненията срещу Закона за чуждестранните агенти в Грузия продължават

Вълненията срещу Закона за чуждестранните агенти в Грузия продължават

Премиерът нарече президента "предател", а държавният глава заяви, че "знаем най-добре кой се бори срещу грузинската държава и нейната независимост"

Кремъл направи подобни неоснователни твърдения, че Западът контролира Украйна и организира "цветни революции" в няколко постсъветски страни в опит да делегитимира прозападните правителства и да постави под въпрос суверенитета на тези страни.

Кремъл също рутинно обвинява Запада, че използва Украйна като "прокси" в това, което Кремъл смята за своя дългосрочна, екзистенциална конфронтация със Запада и НАТО.