Части на изцяло руския проукраински Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода на Русия" (ЛСР) извършиха още едно ограничено нахлуване в Белгородска област на 4 юни и според съобщенията продължават да действат в руско гранично селище. На геолокационни кадри, публикувани на 4 юни, се вижда как войници от ЛСР и РДК напредват към Нова Таволжанка (на 3,5 км от украинската граница).

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков потвърди, че на територията на Нова Таволжанка се водят боеве, въпреки че руското Министерство на отбраната (МО) твърди, че части на Западния военен окръг и руската гранична служба са нанесли удар по украинска диверсионно-разузнавателна група в близост до селището, като са я принудили да се изтегли.

Руски военни блогъри твърдят, че диверсионно-разузнавателна група от 20 души е влязла в Нова Таволжанка без бронирани превозни средства.

Главният външнополитически кореспондент на "Уолстрийт джърнъл" Ярсослав Трофимов съобщи, че проукраинските руски бойци остават в Нова Таволжанка към 17:00 ч. (московско време).

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков отговори на искането на РДК и ЛСР да преговарят за размяна на пленени руски военнопленници.

ЛСР и РДК адресираха до Гладков видеоклип, за който се твърди, че показва бойци на РДК и ЛСР с двама руски военнопленници, за които твърдят, че са заловени край Нова Таволжанка. РДК и ЛСР поискаха от Гладков да пристигне в храма в Нова Таволжанка до 17:00 ч. (московско време), за да преговарят за освобождаването на военнопленниците.

Гладков заявява, че е готов да се срещне с бойците на РДК и ЛСР на контролно-пропускателния пункт Шебекино, за да преговарят за размяната на военнопленниците.

По-късно Гладков съобщава, че е отказал да се срещне с бойците на РДК и ЛССР, защото е смятал, че руските военнопленници вече са мъртви.

Впоследствие РДК и ЛСР публикуват видеоклип, в който се показват с 12 руски военнопленници, критикуват Гладков за липса на смелост и заявяват, че ще изпратят военнопленниците в Украйна.

Разнопосочните руски реакции и съобщения за ограниченото нападение в Белгородска област продължават да подсказват, че руското ръководство все още не е решило как да реагира на тези ограничени трансгранични нападения.

Противоречивото докладване от официални руски източници за ситуацията в Белгородска област и очевидното лично решение на Гладков да реагира на РДК и ЛСР подсказва, че МО и Гладков не координират реакциите си на набезите.

Боеве се водят в село в руската Белгородска област

Боеве се водят в село в руската Белгородска област

Областният Вячеслав Гладков насрочи среща на Шебекино за спасяване на пленници

ISW вече съобщи, че руските официални лица са реагирали непропорционално на ограничените набези на руска територия в опит да успокоят нарастващата тревога на руснаците относно войната в Украйна, като същевременно подкрепят провежданите информационни операции, които имат за цел да представят войната като екзистенциална за Русия.

Руските отговори са съсредоточени предимно върху информационните ефекти и няма индикации, че руското ръководство е определило по-широка политика за предотвратяване на по-нататъшни ограничени набези в руските гранични области. Не е ясно и дали руските власти организират евакуационния отговор на тази дейност.

На 4 юни боец на РДК твърди, че властите на Белгородска област не са организирали обявените мерки за евакуация в района на Шебекино и че руските граждани до голяма степен са избягали по собствено желание, оставяйки много селища в полуизоставено състояние.

Гладков обаче твърди, че в момента 4000 жители от района са настанени в центрове за временно настаняване във връзка с усилията за евакуация.

Украинският съветник на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко заяви на 4 юни, че активността на РДК и ЛСР е накарала руските ръководители да пренасочат значителни сили, за да спрат нахлуванията по границата, въпреки че ISW не е наблюдавала потвърждение, че руските сили са направили това.

Ограничените набези и обстрелването на границата в Белгородска област все повече се превръщат в актуален фокус на критиките срещу руското военно ръководство.

Русия хвърли генерал срещу 70 диверсанти в Белгород

Русия хвърли генерал срещу 70 диверсанти в Белгород

На 26 май Путин ще обсъди ситуацията в Белгород

Финансистът от Групата "Вагнер" Евгений Пригожин продължи да използва ситуацията в Белгородска област, за да критикува МО на 3 и 4 юни, като конкретно посочи липсата на реакция от страна на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, генерал-полковник Александър Лапин и началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов.

Пригожин предложи да преговаря за освобождаването на военнопленниците, държани от РДК и ЛСР, ако руските власти не направят това, и отговори на критиките към предложението му, като саркастично заяви, че Русия има проблем с хората, които имат "топки".

Други ултранационалистически блогъри реагираха на последния рейд, като разкритикуваха Гладков за това, че е готов да преговаря с РДК и ЛСР, и руските власти за това, че не информират последователно обществеността за ситуацията в Белгородска област.

Известен провоенен блогър използва рейда в Белгородска област, за да разкритикува МО за това, че не финансира доброволческите формирования на Белгородската териториална отбрана и че не счита доброволците за действителни бойци.

Бившият руски офицер и заклет ултранационалист Игор Гиркин твърди, че Кремъл не може да направи нищо за ситуацията в Белгородска област, без да се ангажира със скъпо струващо отклоняване на ресурси, което вероятно ще завърши с операция за нанасяне на удари, напомняща "Бахмут".

На 4 юни руските сили отново насочиха към Украйна безпилотни самолети и крилати ракети, произведени в Иран, като това беше четвъртият пореден ден на удари в Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че рано сутринта на 4 юни руските сили са изстреляли пет безпилотни летателни апарата Shahed-136/131 от Брянска област и шест крилати ракети Kh-101/Kh-555 от шест стратегически бомбардировача Ту-95 в Каспийско море.

Украинските сили съобщават, че са свалили три безпилотни летателни апарата Shahed и четири крилати ракети. Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че две руски ракети са поразили действащо украинско летище край Кропивницки в Кировоградска област.

Игнат добави, че два дрона Shahed са поразили неуточнена инфраструктура в Сумска област.

Украински официални лица съобщиха, че украинската противовъздушна отбрана е свалила всички дронове и ракети, които са били насочени към Киев.

Руски ракети с попадение в украинско летище

Руски ракети с попадение в украинско летище

Летището Кропривницкий е „оперативно“

На 4 юни финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин заяви, че украинските сили може би са възстановили позициите си в югозападната част на Бахмут, подкрепяйки многократните украински съобщения, че украинските сили поддържат позиции в югозападните покрайнини на града.

Пригожин твърди, че някои неуточнени доклади предполагат, че украинските сили са установили наблюдателни постове в югозападните покрайнини на Бахмут.

Пригожин препоръча на руските сили в Бахмут да предприемат действия, ако тези съобщения са верни.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр и други украински официални лица непрекъснато съобщават, че украинските сили поддържат позиции в югозападните покрайнини на Бахмут от 20 май, когато Пригожин твърди, че силите на Вагнер са превзели целия град.

ISW: Руските успехи на фронта - между истината и пропагандата

ISW: Руските успехи на фронта - между истината и пропагандата

Това се казва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната

Основни изводи

  • Елементи на изцяло руския проукраински Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода на Русия" (ЛСР) извършиха още едно ограничено нахлуване в Белгородска област на 4 юни и според съобщенията продължават да действат в руско гранично селище.
  • Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков отговори на искането на РДК и ЛСР да преговарят за размяна на пленени руски военнопленници (ВНВ).
  • Дисонансните руски реакции и съобщения за ограниченото нападение в Белгородска област продължават да подсказват, че руското ръководство все още не е решило как да реагира на тези ограничени трансгранични нападения.
  • Ограничените набези и обстрелът на границата в Белгородска област все повече се превръщат в актуален фокус на критиките срещу руското военно ръководство.
  • На 4 юни руските сили отново насочиха към Украйна безпилотни летателни апарати и крилати ракети, произведени в Иран, като това беше четвъртият пореден ден на удари по територията на Украйна.
  • Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин заяви на 4 юни, че украинските сили може би са възстановили позициите си в югозападната част на Бахмут, подкрепяйки многократните украински съобщения, че украинските сили поддържат позиции в югозападните покрайнини на града.
  • Украинските и руските сили твърдят, че са постигнали ограничени териториални придобивки по линията Купянск-Сватово.
  • Руските сили проведоха ограничени наземни атаки в района на Бахмут и Маринка.
  • Украинските сили проведоха локални наземни атаки и според съобщенията са постигнали ограничени тактически успехи в западната Донецка област и източната Запорожка област.
  • Министерството на отбраната (МО) на Русия представи проект на правителствено постановление, с което вече няма да се изисква присъствието на дадено лице в служба за наборна военна регистрация.
  • Руските власти продължават да използват схеми за почивка и рехабилитация, за да депортират украински деца от окупираните територии в Русия.
ISW: Слабото руско ПВО не може да защити Путин и богатите руснаци

ISW: Слабото руско ПВО не може да защити Путин и богатите руснаци

Ескалация на войната в Украйна