Украински официален представител заяви, че през последните 24 часа руските сили са съсредоточили по-голямата част от наличните си резерви в района на Бахмут и са забавили украинските контраатаки. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр посочи на 19 май, че руските сили са концентрирали по-голямата част от резервите си в направление Бахмут, което е забавило темповете на украинското напредване.

Това се казва в анализа на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Маляр също така обяви, че украинските сили продължават да контраатакуват в северните и южните покрайнини на Бахмут и са напреднали с 500 метра по единия фланг и с 1000 метра по другия.

Някои руски военни блогъри отбелязаха забавянето на украинския темп на напредване и заявиха, че украинските сили не са в състояние да поддържат продължителни локални контраатаки около Бахмут.

Руските сили по фланговете на Бахмут обаче вероятно остават слаби; финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин продължи да критикува руската 4-та мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус на Луганската народна република) на 19 май за отстъплението ѝ от отбранителните линии югозападно от Иванивское (6 км западно от Бахмут).

Украинските контраатаки край Бахмут най-вероятно са елиминирали заплахата от руско обкръжаване на украинските сили в Бахмут и са принудили руските войски да отделят оскъдни военни ресурси за защита от ограничено и локализирано настъпление, каквото вероятно е било намерението на украинското командване.

През нощта на 18 срещу 19 май руските сили нанесоха още една серия от безпилотни и ракетни удари по територията на Украйна. Украински военни източници съобщиха, че Русия е изстреляла шест крилати ракети "Калибър" и 22 дрона "Шахед-131/136" по Украйна откъм Черно море.

Украинският генерален щаб отбеляза, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 16 безпилотни самолета и три ракети "Калибър", въпреки твърдението на руското министерство на отбраната (МО), че руските сили са поразили всички планирани цели.

Ръководителят на Днепропетровска област Сергей Лисак съобщи за експлозии край Кривой рог след руски удари в района.

Русия бомбардира Украйна с бетонни бомби

Русия бомбардира Украйна с бетонни бомби

Нови техники за терор

Представителят на украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Вадим Скибицки отбеляза, че неотдавнашното активизиране на руските безпилотни самолети и ракетни удари, както и артилерийските удари по цялата фронтова линия, имат за цел да нарушат украинските планове и подготовка за контранастъпление.

На 14 май ISW вече оцени, че неотдавнашното увеличаване на руските удари по украинските тилови райони вероятно е част от нова въздушна кампания, целяща да влоши украинските възможности за контранастъпление в близко бъдеще.

Скибицки допълнително отбеляза, че Русия може да произвежда само 25 крилати ракети "Калибър", 35 Kh-101, два "Кинжала" и 5 балистични 9M723 "Искандер-М" на месец.

Като се има предвид, че руските сили нанасят ракетни удари по тиловите райони на Украйна почти ежедневно досега през май, вероятно те бързо изразходват запасите си от прецизни боеприпаси, потенциално със скорост, която надвишава производствените възможности.

Президентът Джо Байдън съобщи, че на 19 май е информирал лидерите на Г-7, че Вашингтон ще подкрепи съвместните усилия за обучение на украински пилоти на F-16 и други самолети от четвърто поколение.

Защо пролетната офанзива в Украйна все още не е започнала

Защо пролетната офанзива в Украйна все още не е започнала

А остава малко до началото на лятото

Това решение бележи рязък завой в политиката на САЩ по отношение на самолетите от четвърто поколение в Украйна и следва срещите на Байдън с различни лидери от Г7 в Хирошима, Япония, на 19 май. На 18 май Yahoo News съобщи, че украинските пилоти са надминали стандартните очаквания на Пентагона за времето за обучение на F-16 в летателен симулатор и ще могат да летят на F-16 само след четири месеца на обучения, вместо за очакваните 18 месеца, като се позова на вътрешна оценка на ВВС на САЩ.

Кремъл съобщава, че през 2023 г. е похарчил 3,1 трилиона рубли (приблизително 38,7 милиарда долара) в неразкрита част от руския бюджет, вероятно за финансиране на войната и поддържане на окупираните територии в Украйна. Независимата руска новинарска медия "Камбана" съобщи, че на 16 май руското Министерство на финансите е публикувало данни за бюджетните разходи от началото на 2023 г. в размер на общо 11,9 трилиона рубли (148,5 млрд. долара), като само 8,8 трилиона рубли (109,8 млрд. долара) са отчетени в публичния бюджет на Русия, което оставя 3,1 трилиона рубли - над една четвърт от разходите на Русия - неотчетени.

The Bell съобщи, че повечето неразкрити бюджетни позиции се отнасят за отбрана, национална сигурност и правоприлагане, а някои от тях може да попаднат върху социални и други разходи в окупираната Украйна. The Bell също така съобщава, че неуточнените разходи са по-високи, отколкото през същия период в предишни години. ISW продължава да оценява, че руската икономика ще се бори да посрещне нуждите на мащабната война, която руската армия води в Украйна, и да поддържа окупацията на украинските територии.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Затяга се контролът срещу заобикалянето на санкциите срещу Москва

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че за първи път ще се кандидатира за преизбиране като член на партията "Единна Русия" на руския президент Владимир Путин, което предизвика критики от страна на избрани руски ултранационалисти. Ръководителят на руското движение "Гражданска солидарност" Георгий Федоров заяви на 19 май, че кандидатурата на Собянин за "Единна Русия" подсказва, че "всички политически процеси в Русия вече са възможни само в рамките на съществуващата преди това партийна система", че Русия ще преживее "големи сътресения" и че "несистемната опозиция в Русия е смазана".

Бившият руски офицер и пламенен ултранационалист Игор Гиркин засилва изявленията на Георгий Федоров и саркастично нарича "Единна Русия" "партия на мошеници и крадци" - добре познат лозунг, използван от руския опозиционер Алексей Навални.

Собянин заема поста кмет на Москва номинално като независим от 2010 г., въпреки че кандидатурата му за "Единна Русия" вероятно е просто публично официализиране на дългогодишните му отношения с партията на Путин, тъй като Собянин е наин член от 2001 г. Вероятно "Единна Русия" се стреми да укрепи собствената си популярност (която в Москва е около 45%) с тази на Собянин, който има 74% популярност.

Гиркин: Путин е конституционен инвалид! Ще предаде и Кремъл на Украйна

Гиркин: Путин е конституционен инвалид! Ще предаде и Кремъл на Украйна

Лидерът на Русия бил неспособен да направи каквото и да било за защита на страната и за провеждане на "специална операция"

Тези избрани ултранационалисти вероятно са реагирали на изявлението на Собянин, за да критикуват това, което смятат за опит на "Единна Русия" да монополизира подкрепата сред руските ултранационалисти, и вероятно не са реагирали искрено на загубата на независима фигура. Възможно е освен това Кремъл публично да е свързал Собянин с "Единна Русия", за да отстрани номинално независима фигура, независимо от действителната ѝ независимост. ISW по-рано оцени, че Кремъл вероятно ще се опита да затвърди "Единна Русия" като окончателна провоенистическа партия по време на изборите през 2023 и 2024 г., а руските ултранационалистически общности със собствени политически амбиции може все повече да се стремят да подкопаят тези усилия.

Украински източник съобщи, че елементи от две бригади Спецназ на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (ГРУ) са се разположили в граничните райони на Курска област, за да провеждат контрадиверсионни дейности и провокации.

На 19 май Центърът на украинската съпротива заяви, че 3-та и 22-ра гвардейска бригада със специално предназначение са се разположили в Тьоткино, Курска област, за да предотвратят трансгранични украински партизански действия, да извършват трансгранични провокации и да повишават моралния дух на руските сили.

ISW: Украйна вече има инициативата в Бахмут

ISW: Украйна вече има инициативата в Бахмут

Готвачът на Путин трупал несметни богатства от агресията срещу Украйна

ISW вече е оценявала, че подобни руски разположения в пограничните райони вероятно са опит да се фиксират част от украинските сили в пограничните райони и да се разпръснат от критичните фронтови зони.

По-рано беше съобщено за елементи на 3-та гвардейска бригада със специално предназначение в района на Кременна в Луганска област, а за елементи на 22-ра гвардейска бригада със специално предназначение се съобщаваше, че са действали в района на Орихов в западната част на Запорожка област.

Не е ясно защо руското ръководство може да е взело решение да изтегли такива елементи от активните сектори на фронтовата линия в руските тилови райони, като е възможно тези части да са претърпели предишни загуби в последните операции и да са били изтеглени и преразпределени, за да си починат и да се преоборудват. Малко вероятно е разполагането на тези части в граничните райони да има желания информационен или оперативен ефект.

Основни изводи

  • Украински официален представител заяви, че през последните 24 часа руските сили са съсредоточили по-голямата част от наличните си резерви в района на Бахмут и са забавили украинските контраатаки.
  • Украинските контраатаки в района на Бахмут най-вероятно са елиминирали заплахата от обкръжаване на украинските сили в Бахмут и са принудили руските войски да отделят оскъдни военни ресурси за защита от ограничено и локализирано настъпление, каквото вероятно е било намерението на украинското командване.
  • През нощта на 18 срещу 19 май руските сили нанесоха още една серия от безпилотни и ракетни удари по територията на Украйна.
  • Съобщава се, че на 19 май президентът Джо Байдън информира лидерите на Г-7, че Вашингтон ще подкрепи съвместните усилия за обучение на украински пилоти на F-16 и други самолети от четвърто поколение.
  • Съобщава се, че Кремъл е изразходвал 3,1 трилиона рубли (приблизително 38,7 млрд. долара) в неразкрит раздел на руския бюджет през 2023 г., вероятно за финансиране на войната и поддържане на окупираните територии в Украйна.
  • Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че за първи път ще се кандидатира за преизбиране като член на партията "Единна Русия" на руския президент Владимир Путин, което предизвика критики от страна на избрани руски ултранационалисти.
  • Украински източник съобщи, че елементи от две бригади на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (ГРУ) са се разположили в пограничните райони на Курска област с цел провеждане на контрадиверсионни дейности и провокации.
  • Руски източници твърдят, че руските войски са продължили настъпателните операции по линията Купянск-Сватов.
  • Руските сили са продължили да провеждат сухопътни атаки в района на Бахмут и леко са увеличили темпото на сухопътните си атаки по линията Авдийвка - град Донецк.
  • Украински официални лица заявиха, че руските сили подготвят отбрана, като наводняват полета в окупираната от Русия Запорожка област.
  • Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че от 1 януари 2023 г. руските военни са наели 117 400 души на договор в доброволни формирования.
  • Руската Държавна дума прие на окончателно четене законопроект, разрешаващ провеждането на регионални избори в условията на военно положение.