На 22 юли украински официални лица заявиха, че кампанията на Украйна за пресичане на руски военни цели в тиловите райони успешно влошава руските логистични и военни способности, което вероятно допринася за асиметричния градиент на изтощение в полза на Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за хода на бойните действия в Украйна.

Украинският началник на Главното управление на ракетните войски и артилерията и безпилотните системи на Генералния щаб полковник Серхий Баранов заяви на 22 юли, че украинските ракетни и артилерийски части са отговорни за приблизително 90% от руските загуби.

Баранов заяви, че украинските ракетни и артилерийски части са създали "огнен юмрук" с голям обсег на действие благодарение на западните високопрецизни ракети и артилерийски системи и че украинските удари са толкова мощни и точни, че руските сили вече не могат да нанасят ефективен контраудар.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви на 22 юли, че украинските атаки по руски концентрации на боеприпаси в дълбоките тилови райони създават логистични проблеми на руските военни.

На 22 юли украинските сили продължават контраофанзивни операции в поне три сектора на фронта. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са провели контраофанзивни операции в направленията Бердянск (Запорожско-Донецка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че руските сили са отблъснали 14 украински атаки южно от Кременна, Луганска област, и в района на Бахмут.

Украинският генерален щаб не публикува ситуационен доклад за контраофанзивните си операции на 22 юли.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че скоро украинските контраофанзивни операции може да увеличат темпото си и че забавянето на контраофанзивните операции отчасти се дължи на ограничените материални средства. Зеленски заяви на Форума за сигурност в Аспен на 21 юли, че украинските сили са имали планове да започнат контраофанзивни операции през пролетта, но липсата на боеприпаси и военно оборудване, като например оборудване за разминиране и продължаване на украинското обучение в чужбина, са наложили забавянето.

Зеленски отбеляза, че забавянето на украинските контраофанзивни операции е позволило на руските сили да създадат минни полета и множество отбранителни линии.

През януари 2023 г. ISW оцени, че предоставянето на западни оръжия и материали на Украйна е било от съществено значение за предишната способност на Украйна да провежда успешни контраофанзивни операции и че забавянето между западните обещания за изпращане на по-висок клас западни системи на Украйна и пристигането на тези системи вероятно възпрепятства способността на Украйна да започне и поддържа мащабни контраофанзивни операции.

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени
Обновена

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени

Ударена е катедрала от XVIII в.

Зеленски заяви, че скоро темпото на контраофанзивните операции може да се увеличи поради продължаващите операции по разминиране.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви на 21 юли на Аспенския форум по сигурността, че е твърде рано да се правят заключения за украинските контраофанзивни операции и че Украйна вероятно ще "направи сериозна разлика" на бойното поле, когато Киев ангажира всички сили, които Украйна е подготвила за контраофанзивата.

Хуменюк отбеляза, че тази тенденция е отразена в намаляването на руския обстрел в Херсонска област, което показва, че руските сили изпитват "глад за снаряди" в района.

Командирът на украинската Таврийска група войски бригаден генерал Олександър Тарнавски сравни на 13 юли контранастъплението на Украйна с боксиране и заяви, че Украйна възнамерява да "държи противника на една ръка разстояние", за да избегне близкия бой, тъй като Украйна може ефективно да разгроми руските сили от голямо разстояние, вероятно визирайки продължаващата кампания на Украйна за блокиране в Източна и Южна Украйна.

Изявленията на Баранов, Хуменюк и Тарнавски показват, че украинските военни успешно провеждат тази кампания за пресичане. Тази кампания е централен аспект от плана на Украйна за създаване на асиметричен градиент на изтощение, който да съхрани украинската жива сила за сметка на по-бавен темп на териториални придобивки, докато постепенно изтощава руската жива сила и оборудване.

Украинските сили удариха руски петролен склад и склад за боеприпаси в Крим като част от тази украинска кампания за натиск. Украинските въоръжени сили съобщиха на 22 юли, че украинските сили са унищожили петролен склад и склад за боеприпаси в близост до Октябрске, Красногвардейски район, Крим.

Руски източници твърдят, че украинските сили са нанесли удари и по летище край Октябрске, на което според съобщенията руските сили са складирали оборудване в продължение на месец.

Ръководителят на окупацията на Крим Сергей Аксьонов потвърди, че украинските сили са нанесли удар по склад за боеприпаси, което е довело до експлозията му и е накарало окупационните власти да евакуират жителите в радиус от пет километра от склада.

Аксьонов също така заяви, че руските власти са спрели железопътния трафик по моста над Керченския проток, за да сведат до минимум риска.

Свързан с Кремъл военен блогър твърди, че украинските сили са изстреляли две крилати ракети Storm Shadow, докато други военни блогъри твърдят, че украинските сили са използвали неуточнен брой безпилотни самолети за удара.

ISW не може да потвърди какви оръжия са използвали украинските сили при този удар. Известен руски военен блогър обвърза днешния удар с предишните удари на Украйна по руски военни складове в Крим и по мостовете през Чонхарския и Керченския проток.

Дронове летят към Крим, горя склад за боеприпаси
Обновена

Дронове летят към Крим, горя склад за боеприпаси

Ударен е склад и петролна база

Военният блогър твърди, че украинските удари имат за цел да нарушат руската логистика и да предизвикат "глад за снаряди" в руските сили, които се сражават в Южна Украйна.

Руските удари срещу украинското корабоплаване и селскостопанската инфраструктура в Южна Украйна може би затихват или навлизат във временно затишие.

От 19 юли насам интензивността на руските безпилотни самолети и ракетни удари срещу украинското корабоплаване и селскостопанска инфраструктура в Южна Украйна постоянно намалява.

Украинският генерален щаб съобщи, че на 22 юли руските сили са изстреляли само пет дрона "Шахед" от югоизточна посока - всички, за които се съобщава, че са прихванати от украинската противовъздушна отбрана.

За сравнение, на 21 юли руските сили са изстреляли срещу Украйна 19 безпилотни летателни апарата "Шахед", четири ракети "Искандер" и три ракети "Калибър".

На 20 юли руските сили изстреляха седем крилати ракети "Оникс", четири противокорабни ракети Х-22, три крилати ракети с морско базиране "Калибър", пет балистични ракети "Искандер" и 19 произведени в Иран дрона "Шахед".

Руските сили изстреляха още повече боеприпаси към Украйна съответно на 18 и 19 юли.

Допълнителни подробности за ареста на бившия руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин за екстремизъм продължават да подсказват за променящия се баланс на силите между фракциите в Кремъл и за забележителния фракционизъм в руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), в която е служил Гиркин.

ISW последователно е оценявала, че Гиркин вероятно е имал подкрепата на неизвестен силовак, вероятно в рамките на ФСБ, тъй като Гиркин е бивш офицер от ФСБ и постоянно е използвал паспорти с фиктивни имена, които е получавал от ФСБ.

На 22 юли руски източници, включително Клубът на гневните патриоти, разпространиха документ от адвоката на Гиркин, Александър Молохов, в който се твърди, че следователите от ФСБ са започнали наказателното дело срещу Гиркин на 18 юли и че московският отдел на Службата за защита на конституционния ред и борба с тероризма към ФСБ е предоставил материалите по делото.

По-рано Гиркин изказа предположение, че началникът на Управлението за защита на конституционния ред  към ФСБ, генерал-лейтенант Алексей Жало, е цензурирал изказването на Гиркин на 9 юли в книжарница в Санкт Петербург.

Съд в Москва прати в следствения арест знаков руски командир и блогър

Съд в Москва прати в следствения арест знаков руски командир и блогър

Игор Стрелков (Гиркин) ще е зад решетките поне до 18 септември

Жало и Гиркин са в дългогодишна вражда, след като Гиркин публично критикува Жало за ареста на ултранационалистически фигури през 2018 г. и за това, че не се бори с мерките за набиране на персонал на украинския полк "Азов".

Участието на Отделът за защита на конституцията във ФСБ в случая на Гиркин може да е показателно за тази лична борба, макар че може да подсказва и за известна фракционност в самата ФСБ. В предполагаемия документ също така се посочва, че на 17 юли Центърът за криминалистика на ФСБ (ЦКБТ) официално е преценил, че публикациите на Гиркин в Telegram от 25 май 2022 г., вероятно отнасящи се до негови коментари, в които той критикува липсата на плащания към руския персонал, представляват престъпление.

Центърът за криминалистика на ФСБ и Отделът за защита на конституцията във ФСБ може да са одобрили образуването на наказателно дело срещу Гиркин, защото ръководството на ФСБ е решило да спре да защитава Гиркин, тъй като той все повече се противопоставя на Кремъл. Възможно е също така двете структури на ФСБ да са действали по силата на отдавнашни желания да арестуват Гиркин след потенциална промяна в баланса на силите в Кремъл във вреда на ФСБ.

Съобщава се, че директорът на ФСБ Александър Бортников е осигурил гаранции за сигурността на финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин в преговорите за прекратяване на бунта на "Вагнер" на 24 юни и може да е загубил това, което изглеждаше като нарастваща подкрепа на ФСБ от страна на Кремъл.

Самият Гиркин наскоро заяви, че бунтът на Пригожин е променил баланса на силите в Кремъл в полза на фракции, враждебни на ФСБ и други руски органи за сигурност.

Неотдавнашното образуване от руските власти на наказателни дела срещу други видни администратори на Telegram и ултранационалистически фигури, свързани с ФСБ и руските служби за сигурност, подсказва, че избрани руски служители може би се опитват да подкопаят репутацията на тези структури за сигурност в резултат на потенциална промяна на влиянието на фракциите в Кремъл.

Свързаните с Гиркин лица полагат публични усилия, за да го представят като опозиционна фигура на руското ръководство. На 21 юли членове на Клуба на разгневените патриоти се събраха пред Мешанския съд в Москва и осъдиха обвиненията срещу Гиркин и решението на съда да го задържи в неуточнен следствен арест до 18 септември.

ISW: Бунтът на "Вагнер" вероятно е променил баланса на силите в Кремъл

ISW: Бунтът на "Вагнер" вероятно е променил баланса на силите в Кремъл

Арестът на Гиркин е сигнал за репресии над патриоти, критични към Путин

Председателят на Клуба на гневните патриоти Павел Губарев заяви пред съда, че групата ще се бори за освобождаването на Гиркин с всички законови средства и обвини руското ръководство, че използва всички свои ресурси, за да отстрани Гиркин от неговата "обществена дейност".

Членът на "Гневни патриоти" и координатор на партия "Другата Русия" Едуард Лимонов обяви пред съда, че клуб "Гневни патриоти" ще започне публична кампания в защита на Гиркин като "политически затворник".

Руските власти задържат Губарев, Лимонов и члена на "Гневни патриоти" Ян Сидоров заради демонстрациите им пред съда, но по-късно ги освобождават.

На 22 юли в канала на Гиркин в Телеграм е публикуван протест срещу руските власти за това, че са наказали Гиркин, "патриот... който е отдал целия си живот в служба на родината", докато са позволили на участниците в бунта на Вагнер да избегнат наказание.

Телеграмата на Гиркин е подписана като "Руско движение в подкрепа на Игор Стрелков", което показва, че филиалите на Гиркин възнамеряват да мобилизират широка обществена подкрепа за Гиркин.

Не е ясно дали свързаните с Гиркин лица, по-специално тези от Клуба на гневните патриоти, ще успеят в това усилие, като се има предвид, че те представляват малка, изолирана група в рамките на по-широката руска ултранационалистическа общност.

Арестът на Гиркин не предизвиква широко възмущение в руската ултранационалистическа общност, както някои предишни случаи, което говори за нарастваща фрагментация в информационното пространство.

Руските военни блогъри не изразиха гнева си от ареста на Гиркин, както в предишни случаи, когато руските власти се опитваха да цензурират ултранационалистически фигури. Наскоро руските военни блогъри осъдиха руските власти, които обвиниха провоенно настроения руски военен лекар Юрий Йевич в дискредитиране на руската армия, тъй като е дал отрицателна оценка на състоянието на руската бойна медицина.

Военните блогъри защитиха Йевич и разкритикуваха руските власти за това, че са се насочили към човек, когото смятат за руски патриот. Възмущението от ареста на Гиркин и последвалата защита на неговия патриотизъм беше ограничено до членовете и поддръжниците на сравнително изолирания и малък Клуб на гневните патриоти, който Гиркин, напротив, стартира през април.

Критиците на Гиркин в руското ултранационалистическо информационно пространство обаче не празнуват ареста му. Липсата на широко разпространено възмущение сред милиблогърите подсказва, че арестът на Гиркин едва ли ще развълнува дълбоко по-голямата част от руската ултранационалистическа общност и руските военни, противно на някои западни доклади.

Хладната реакция на руските провоенни блогъри по отношение на ареста на Гиркин и продължаващата подкрепа за Пригожин от страна на свързаните с "Вагнер" блогъри след бунта на "Вагнер" вероятно показва нарастваща фрагментация в руската ултранационалистическа общност по фракционна принадлежност и значителни идеологически различия относно подхода на Русия към войната в Украйна.

Арестът на Гиркин вероятно не е показател за по-широкообхватни усилия за цензуриране на руската ултранационалистическа общност, а по-скоро за опит да се отстрани конкретен сегмент от общността, който е враждебно настроен към Кремъл. Руски вътрешни източници твърдят на 22 юли, че депутатът от руската Дума Олег Матвейчев наскоро е внесъл доклад в администрацията на руския президент, в който се предлага Гиркин да бъде признат за чуждестранен агент в подкрепа на общите усилия за насърчаване на автоцензурата сред джингоистичните патриоти, които критикуват руското ръководство.

ISW: Пореден руски генерал критикува Кремъл

ISW: Пореден руски генерал критикува Кремъл

Русия няма резерви да се противопостави на украинското контранастъпление

ISW не може да провери тези твърдения, въпреки че те предполагат, че Кремъл може да е водил активни дискусии за това как може да заглуши частта от ултранационалистическата общност, която Гиркин представлява. Путин редовно се опитва да поддържа отношения с избрани военни блогъри в опит да използва връзките им с по-широката руска ултранационалистическа общност и арестът на Гиркин вероятно не предвещава усилия на Кремъл да промени курса на ухажване на все по-изявената ултранационалистическа общност на военните блогъри.

Арестът на Гиркин обаче подсказва, че Кремъл разглежда като заплаха онези, чиято критика преминава определени не съвсем ясни граници, особено след бунта на Групата "Вагнер", който имаше за цел да замени военното ръководство на Русия.