Арестът на бившия руски офицер и пламенен ултранационалист Игор Гиркин (Стрелков) на 21 юли може да е публична проява на промяна в баланса на силите между фракциите в Кремъл, вероятно в ущърб на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), в която е служил Гиркин. Следственият комитет на Русия арестува Гиркин на 21 юли и той ще бъде задържан до 18 септември по обвинение в екстремизъм.

Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW)

Съпругата на Гиркин, Мирослава Регинска, съобщи, че представители на Руския следствен комитет са задържали Гиркин в дома му в Москва, а по-късно отбеляза, че Мешанският съд в Москва е арестувал Гиркин и че той ще бъде задържан до 18 септември по обвинения в екстремизъм.

Гиркин безуспешно се опитва да докаже пред съда, че няма риск от бягство поради присъдата му  в Хагския трибунал, но съдът посочi известността на Гиркин и "връзките му в правоохранителните органи" като причина за незабавното му задържане.

Адвокатът на Гиркин, Александър Молохов, твърди, че руските правоприлагащи органи преследват Гиркин заради публикациите му в Telegram от 25 май 2023 г., в които се съобщава, че се обсъжда липсата на плащания за военнослужещите от 105-и и 107-и въздушнодесантни (ВДВ) полкове.

Съдебните документи обаче сочат, че руските власти са образували дело срещу Гиркин на 18 юли - денят, в който Гиркин публикува няколко остри критики към руския президент Владимир Путин.

Преди 18 юли Гиркин последователно критикува Путин, но предишните му критики не са довели до арест.

Членовете на ръководения от Гиркин "Клуб на гневните патриоти" се събраха на малък протест пред съда с искане за освобождаването на Гиркин.

Някои източници твърдят, че арестът на Гиркин е последвал конфликта му с друг член на "Клуба на гневните патриоти" относно групата "Вагнер".

Други източници предполагат, че оплакванията на Вагнер относно Гиркин може да са предизвикали ареста му.

Един от източниците твърди, че арестът е свързан с това, че руските власти се насочват към руски "патриоти", считани за нелоялни към Путин.

Бившият "народен губернатор" Павел Губарев е задържан пред съда в Москва

Бившият "народен губернатор" Павел Губарев е задържан пред съда в Москва

Напрежение в руската столица

Руски вътрешни източници твърдят, че арестът на Гиркин е част от усилията на руската президентска администрация да се справи с избрани високопоставени руски ултранационалисти след въоръжения бунт на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин на 24 юни.

Руски източник, свързан с руските служби за сигурност, разпространи документ - одобрен след бунта на Вагнер - в който администрацията на руския президент уж нарежда на руските власти да "предприемат репресивни мерки срещу невменяемите, включително Стрелков-Гиркин".

Документът допълнително е насочен към няколко високопоставени пропагандисти, сред които Маргарита Симонян, видни военни блогъри, депутати от руската Държавна дума с широко онлайн присъствие и Пригожин. Руски вътрешни източници по-рано твърдяха, че фракциите в Кремъл са започнали борба за контрол над руското информационно пространство и че първият заместник-началник на администрацията на руския президент Сергей Кириенко се е опитвал да подкопае Симонян.

Следственият комитет на Русия - правителствената организация, за която се съобщава, че е арестувала Гиркин - е структура, подчинена на Путин. ISW по-рано съобщи, че след бунта на Пригожин Кириенко забележимо разширява контрола си върху руските социални медии и увеличава обхвата си в руското федерално правителство.

Арестът на Гиркин следва други наказателни обвинения срещу ултранационалисти, които в миналото са били свързани с руските служби за сигурност, и показва, че неизвестни руски служители може да се насочат към видни ултранационалисти, които редовно разкриват вътрешна информация за Кремъл.

ISW последователно е оценявала, че Гиркин вероятно има подкрепата на неизвестен силовак - вероятно в руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) - който е насърчавал техните интереси, като е използвал Гиркин като канал за разкриване на подбрана информация на руската онлайн ултранационалистическа общност.

Руските власти арестуваха на 14 юли бившия офицер от ФСБ полковник Михаил Поляков, за когото се съобщава, че е управлявал няколко популярни вътрешни канала в Telegram, в които се спекулира с вътрешната динамика в Кремъл и руското Министерство на отбраната (МО) между различни фракции.

Съд в Москва прати в следствения арест знаков руски командир и блогър

Съд в Москва прати в следствения арест знаков руски командир и блогър

Игор Стрелков (Гиркин) ще е зад решетките поне до 18 септември

На 18 юли - в същия ден, в който е повдигнато обвинението на Гиркин - руските власти започват наказателно дело срещу свързания с него бивш полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Владимир Квачков по обвинение в дискредитиране на руските въоръжени сили.

Самият Гиркин е бил офицер от ФСБ и последователно е използвал паспорти с фиктивни имена, които е получавал от ФСБ.

Неотдавна Гиркин обвини Службата за защита на конституционния ред към ФСБ, че умишлено го е цензурирала, като е попречила на представянето му в книжарница в Санкт Петербург на 9 юли.

Съдът огласи съдебните дела на Гиркин, а руските медии последователно предаваха по телевизията ареста на Поляков и обиските в имотите на финансиста от "Вагнер" Евгений Пригожин - и е възможно избрани руски служители да се опитват да подкопаят репутацията на структурата за сигурност или на свързания с нея силовак, който е защитавал Гиркин.

Един от блогърите отбеляза, че медийното внимание около ареста на Поляков предполага, че някаква неназована фигура се опитва да разруши репутацията на ФСБ.

Бунтът на Вагнер вероятно е променил баланса на силите в Кремъл, като потенциално е лишил някои покровители - включително покровителя на Гиркин - от благоволението на Путин и следователно от част от властта им. На 12 юли Гиркин твърди, че бунтът на Пригожин е изместил баланса на силите в Кремъл в полза на групата, която според сведенията включва Кириенко.

Гиркин твърдеше, че членовете на "Кооперация Озеро" - сдружение, обединяващо дачите на Путин и няколко членове на най-близкото му обкръжение в Ленинградска област - искат да изместят Путин в полза на някой от своите членове, като Пригожин или Кириенко.

Гиркин предупреди, че членовете на "Кооперация Озеро" ще се насочат към Министерството на отбраната, секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев, ФСБ и други структури извън контрола на президентската администрация.

Въпреки че конкретните връзки на Гиркин остават неизвестни, неотдавнашните репресии срещу ултранационалистически фигури, свързани с руските служби за сигурност, вероятно са публична проява на значителна промяна в рамките на властовата политика на Кремъл.

От КГБ на Хрушчов до Путин: Дълбоките корени на руското влияние в Африка

От КГБ на Хрушчов до Путин: Дълбоките корени на руското влияние в Африка

Ветерани от съветското приключение в Африка са днешните услужливи уши, с които хората на Путин и Пригожин могат да си шепнат

На 21 юли руските сили нанесоха ракетни и безпилотни удари по Южна Украйна за четвърта нощ след изтеглянето на Русия от инициативата "Черноморско зърно".

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са свалили две от три ракети "Калибър", три от четири ракети "Искандер" и 13 от 19 безпилотни летателни апарата "Шахед", изстреляни по райони в Южна Украйна, както и че руските сили са изстреляли една ракета "Х-22", една ракета "земя-въздух" С-300 и шест ракети "Оникс".

Украинското южно оперативно командване съобщи, че седем от ракетите са повредили неуточнен инфраструктурен обект в Билгород-Днистровски район, югозападно от град Одеса.

Украинското южно оперативно командване също така съобщи, че руските сили са започнали да нанасят удари по селскостопанска инфраструктура, включително са унищожили 100 тона грах и 20 тона едва ли не при удари по зърнохранилище след три последователни нощи на нанасяне на удари по пристанищна инфраструктура.

Говорителят на Украинското южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк и говорителят на Военновъздушните сили полковник Юрий Ихнат повториха, че руските сили са насочени към Украйна със специфични ракети и тактики, за да усложнят способността на Украйна да открива и прихваща ракетите.

Изглежда, че Кремъл се опитва да смекчи изявлението на руското министерство на отбраната от 19 юли за разглеждане на гражданските кораби в Черно море като легитимни военни цели.

На 21 юли заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин заяви, че съобщението на руското МО от 19 юли, че руските военни ще разглеждат всички кораби, пътуващи към украински пристанища, като потенциални военни товарни кораби, означава, че руските сили ще инспектират корабите.

Съобщението на руското МО обаче все още показва, че руските сили възнамеряват да третират гражданските кораби като легитимни военни цели, и дори интерпретацията на съобщението на Вершинин гласи, че руските сили ще се качат на борда и евентуално ще завземат чужди граждански кораби.

Русия готова безплатно да даде зърно на нуждаещите се страни

Русия готова безплатно да даде зърно на нуждаещите се страни

Песков предупреждава за рисковете, ако зърнените коридори бъдат подновени без Русия

Русия маневрира, за да запази възможността за промяна на настоящото споразумение, вместо да преговаря за изцяло ново, тъй като се стреми да издейства значителни отстъпки от Запада.

Вершинин също така твърди, че меморандумът от 22 юли 2022 г., залегнал в основата на инициативата "Черноморско зърно", остава валиден, тъй като нито Русия, нито Организацията на обединените нации (ООН) са уведомили за прекратяването на меморандума, подписан от ООН, Турция, Русия и Украйна.

Вершинин обоснова излизането на Русия от сделката за зърно, като обвини украинските сили, че използват коридорите за зърно за извършване на "терористични атаки" срещу Русия, което съответства на предишни руски официални и военни разкази за оправдаване на излизането на Русия от сделката в периодите на нейното подновяване.

Руското МВнР вероятно се опитва да заяви, че Русия все още е де юре участник в споразумението, въпреки че е излязла от сделката за зърно, като се опитва да остави отворен канал за предоговаряне на сделката за зърно при по-благоприятни за нея условия, вместо да преговаря за изцяло нова сделка.

Украинският посланик в Турция Василий Бондар съобщи на 21 юли, че Съвместният координационен център в Истанбул, който наблюдава зърнените коридори в Черно море, е спрял да функционира и че всички руски служители в центъра са напуснали.

Спирането на дейността на Съвместния координационен център показва, че Русия полага усилия да се отстрани още повече от сделката за зърно, макар и по начин, който тя лесно може да промени.

На 19 юли Путин представи редица искания за връщане на Русия към споразумението, сред които бяха отмяната на санкциите върху руските доставки на зърно и торове и повторното включване на руските банки, обслужващи доставките на храни, към банковата система на Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации (SWIFT).

Засилващите се удари на руските военни срещу украинската пристанищна и зърнена инфраструктура и заплахите за морска ескалация в Черно море вероятно целят да окажат натиск върху Запада да се съгласи с тези искания, наред с други неща.

ЕС търси повече сухопътен износ на зърно от Украйна

ЕС търси повече сухопътен износ на зърно от Украйна

Русия отмени гаранциите за безопасност на износа на зърно от Украйна

Кремъл редовно използва ескалираща реторика, целяща да накара Запада да направи отстъпки, и често кара някои официални лица да насърчават тази реторика, докато други официални лица симулират готовност да участват в преговори.

Путин продължи да полага усилия за насаждане на вътрешнонатовски и украинско-натовски разногласия, които вероятно целят да подкрепят усилията на Кремъл в рамките на инициативата "Черноморско зърно" и да подкопаят дългосрочната подкрепа на Запада за Украйна.

Реториката на Путин силно се опираше на исторически паралели, целящи да предизвикат страх и недоверие между европейските държави и Съединените щати, както и между Украйна и Полша.

Реториката на Путин е в съответствие с предишни изказвания на руски висши служители, целящи да посеят недоверие между Украйна и нейните съюзници, да подкопаят текущата западна помощ за сигурност на Украйна и да насърчат западните държави да тласнат Украйна към преждевременни преговори с Русия.

На 21 юли украинските сили продължиха контраофанзивни операции на поне три сектора на фронта и постигнаха успехи в някои райони. Публикуваните на 21 юли геолокационни кадри показват, че украинските сили са постигнали успехи североизточно от Орихово-Василовка (на 11 км северозападно от Бахмут) и по-близо до Прютне (на 12 км югозападно от Велика Новосилка).

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са провели настъпателни операции северно и южно от Бахмут, където продължават тежките боеве в направленията Орихово-Василовка-Парасковиевка (до 8 км северно от Бахмут) и Клишивка-Андриевка (от 7 до 10 км югозападно от Бахмут).

Украинският генерален щаб също така съобщи, че украинските сили са постигнали успех в направлението Новодаровка-Прютне (от 13 до 16 км югозападно от Велика Новосилка) в района на границата между Запорожка и Донецка област, както и в направленията Новодановка-Вербове (до 16 км югоизточно от Орихив) и Новодановка-Роботин (до 12 км южно от Орихив) в западната част на Запорожка област.

На 20 юли говорителят по националната сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че украинските сили са започнали да използват предоставени от САЩ касетъчни боеприпаси и ги използват ефективно срещу руските отбранителни формирования.

Лондон: "Вагнер" се сбогува с бившите затворници в редиците си

Лондон: "Вагнер" се сбогува с бившите затворници в редиците си

Край на схемата за набиране на бойци сред лишените от свобода

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс заяви на 21 юли по време на реч в института "Аспен", че руската отбрана в Украйна има редица структурни недостатъци, включително нисък морал и безпорядък сред политическото и военното ръководство на Русия.

Източници, подкрепящи групата "Вагнер", продължават да изразяват лоялност към финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, тъй като бъдещето на групата "Вагнер" и ролята на Пригожин в организацията остават неясни.

Свързан с "Вагнер" военен блогър публикува интервю с предполагаем неназован командир на взвод "Вагнер" на 21 юли. Командирът на взвода твърди, че никой от познатите му служители на "Вагнер" не е подписал договори с руското МО, с изключение на бойците, които "Вагнер" уволнил за пиянство и грабежи, и командира на "Вагнер" с фамилия Трошев (повиквателна "Седа").

Путин твърди, че на срещата с Пригожин и командирите на "Вагнер" на 29 юни е предложил на бойците от "Вагнер" възможността да служат под командването на командир от "Вагнер" с повиквателна "Седа".

Командирът на взвода твърди, че целта на въоръженото въстание на Вагнер на 24 юли е била да се протестира срещу "беззаконието" на руското военно командване, което се е опитало да разформирова "Вагнер", като е принудило всички доброволци да подпишат договори с МО до 1 юли. Командирът на взвода изразява своята преданост към "Вагнер", като заявява, че няма да му пука, ако МО го убие, но няма да "опозори [своето] име или името на ЧВК "Вагнер".

Той също така твърди, че "Вагнер" не би съществувал без Пригожин, че всички бойци на "Вагнер" са дали клетва на Пригожин и на неназован командир на "Вагнер" (вероятно съосновател и командир на групата "Вагнер" Дмитрий Уткин) и затова ще останат с тях.

ISW постоянно наблюдава, че източници, свързани с "Вагнер", изразяват подкрепата си за Пригожин въпреки усилията на Кремъл да унищожи репутацията на Пригожин.

ISW не е забелязала свързани с Вагнер източници да отказват да подкрепят Пригожин или да се опитват да разделят "Вагнер" от "Пригожин".

Съветникът по външна политика на френския президент Еманюел Бон вероятно е имал предвид технологии с двойна употреба и несмъртоносна помощ, когато на 21 юли говори за доставеното от Китай оборудване за Русия.

На 21 юли на Аспенския форум за сигурност Бон заяви пред журналист от CNN, че Китай доставя "масово военни способности на Русия".

Франция обвини Китай, че доставя несмъртоносна военна помощ на Русия

Франция обвини Китай, че доставя несмъртоносна военна помощ на Русия

Сигнал към Пекин да не се намества в конфликта

По-късно обаче CNN цитира неуточнени френски официални лица, които изясняват намерението на Бон да говори за несмъртоносна помощ.

Руски военен блогър, свързан с руските въздушно-десантни сили, твърди, че неотдавнашните спекулации за уволнението на командира на 7-а гвардейска планинска дивизия ВДВ генерал-майор Александър Корнев са неверни.

Военният блогър разпространи кадри, на които се твърди, че личният състав на 7-а дивизия ВДВ отрича уволнението на Корнев, както и спекулации, че руските власти може би възнамеряват да арестуват командира на ВДВ Михаил Теплински.

ISW не може да потвърди уволнението на Корнев.

Ключови изводи:

  • Арестът на бившия руски офицер и пламенен ултранационалист Игор Гиркин (Стрелков) на 21 юли може да е публична проява на променящ се баланс на силите сред фракциите в Кремъл, вероятно в ущърб на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), в която Гиркин е служил.
  • Руски вътрешни източници твърдят, че арестът на Гиркин е част от усилията на администрацията на руския президент да разбие избрани високопоставени руски ултранационалисти след въоръжения бунт на финансиста от Wagner Group Евгений Пригожин на 24 юни.
  • Арестът на Гиркин следва други наказателни обвинения срещу ултранационалисти с минали връзки с руските служби за сигурност и показва, че неизвестни руски служители може да са насочени към видни ултранационалисти, които рутинно разкриват вътрешна информация за Кремъл.
  • Бунтът на Вагнер вероятно е променил баланса на силите в Кремъл, потенциално лишавайки някои покровители - включително покровителя на Гиркин - от благоволението на Путин и следователно от част от тяхната власт.
  • Руските сили нанесоха ракетни и безпилотни удари срещу Южна Украйна за четвърта нощ на 21 юли след оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно.
  • Изглежда, че Кремъл се опитва да смекчи съобщението на руското министерство на отбраната от 19 юли относно разглеждането на цивилни кораби в Черно море като законни военни цели.
  • Русия маневрира, за да запази опцията за модифициране на настоящото споразумение, вместо да преговаря за изцяло ново, тъй като се стреми да извлече големи отстъпки от Запада.
  • Руският президент Владимир Путин продължи да полага усилия за всяване на разделения в рамките на НАТО и Украйна-НАТО, които вероятно са насочени към подкрепа на инициативата на Кремъл за черноморската зърнена инициатива и подкопаване на дългосрочната подкрепа на Запада за Украйна.
  • Украинските сили продължиха контранастъпателните операции на най-малко три сектора на фронта на 21 юли и постигнаха успехи в някои райони.
  • Източници от "Вагнер" продължават да изразяват лоялност към финансиста на групата Евгений Пригожин, тъй като бъдещето на "Вагнер" и ролята на Прихожин в организацията остават неясни.
  • Съветникът на френския президент по външната политика Еманюел Бон вероятно е имал предвид технология с двойна употреба и несмъртоносна помощ, когато е говорил за доставено от Китай оборудване на Русия на 21 юли.
  • Руски военен блогър, свързан с руските ВДВ, твърди, че неотдавнашните спекулации за уволнението на командира на 7-ма гвардейска планинска ВДВ дивизия генерал-майор Александър Корнев са неверни.
  • Руските сили проведоха настъпателни операции в района на Купянск, Кремина, Бахмут и по линията Авдревка-Донецк и според съобщенията са напреднали в района на Купянск и Кремина.
  • Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в района на Бахмут и по линиите Купянск-Сватово-Креминна и Авдиевка, град Донецк и настъпиха в района на Бахмут.
  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки в западната Донецка област, района на западната Донецка и източната Запорожка област и южно от Орихов и според съобщенията са напреднали на юг от Орихов.
  • Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в района на западната част на Донецк-Източна Запорожка област и в района на Западна Запорожка област и постигнаха успехи в района на западната част на Донецк-Източна Запорожка област.
  • Руските официални лица обявиха, че ще внесат поправки в законопроекта на Държавната дума на Русия, първоначално насочен към постепенно повишаване на наборната възраст, така че да има незабавно увеличение на горната възрастова граница за наборния цикъл през пролетта на 2024 г.
  • Руските окупационни власти продължават да преместват украински деца в окупирана Украйна в Русия.
  • Източник, свързан с "Вагнер", съобщи, че групара временно е преместила щаба си от Молкино, Краснодарски край, в Беларус и че работата на "Вагнер" за предаване на боен опит на беларуските военни е в разгара си.
ЦРУ: Путин печели време, докато подготвя отмъщението си за Пригожин

ЦРУ: Путин печели време, докато подготвя отмъщението си за Пригожин

Руският президент смята, че отмъщението е ястие, което се сервира студено