Игор Стрелков (Гиркин), бивш участник в бойните действия в Украйна и пенсиониран офицер от ФСБ, беше задържан в Москва в петък.

Съдът реши да го изпрати в център за предварително задържане по искане на следствието по наказателно дело за призиви към екстремизъм, съобщи руската редакция на Би Би Си.

От началото на войната срещу Украйна през 2022 г. Стрелков остро критикува военното и политическото ръководство на Русия.

Мешчанският съд в Москва разгледа искането на следствието за налагане на мярка за неотклонение на Гиркин (Стрелков). Съдия Олеся Менделеева постанови той да бъде задържан под стража до 18 септември.

Наказателното дело срещу Стрелков е образувано по член за публични призиви към екстремистка дейност (част 2 на член 280 от Наказателния кодекс на Руската федерация), съобщава пресслужбата на съда.

Следствието е поискало да го изпрати в следствения арест, а самият той е предложил да бъде поставен под домашен арест, съобщава кореспондентът на Mediazona.

"Наскоро ми поставиха диагноза стенокардия втора степен, но нямах време да получа сертификати. Ежедневно приемам необходимите лекарства. Бих искал да ми бъде наложена мярка за неотклонение домашен арест", цитира Mediazona думите на Стрелков.

"Твърдението на следователя, че мога да избягам в чужбина, е откровено нелепо, аз съм в списъка на Интерпол за издирване в повечето страни по света", напомни той. - Осъден съм на доживотен затвор от Хагския трибунал за престъпление, което не съм извършил.

Адвокатът му Александър Молохов заяви пред съда, че делото е свързано с два поста в канала на Стрелков в Телеграм от 25 май ("Медиазона" предполага, че става въпрос за 25 май 2022 г.). На свой ред следователят от ФСБ заяви пред съда, че делото е образувано на 18 юли.

Според представените в съда материали Стрелков не признава вината си и не сътрудничи на разследването. Самият той е поискал да бъде изпратен под домашен арест, пише "Интерфакс".

Стрелков е бил задържан в петък по обяд, а домът му е бил претърсен. Съпругата му Мирослава Регинска разказа за следствените действия в канала на съпруга си в Telegram (около 875 хил. абонати): "Днес, около 11:30 ч., в дома ни дойдоха представители на Следствения комитет. По това време аз не бях вкъщи. Скоро, по думите на портиера, те измъкнаха съпруга ми под мишниците и го отведоха в неизвестна посока".

Бившият полеви командир на ДНР Игор Стрелков е задържан в Москва

Бившият полеви командир на ДНР Игор Стрелков е задържан в Москва

Предварителни данни от РБК указват, че задържането му е било по искане на бивш служител от ЧВК "Вагнер".

РБК, позовавайки се на свои източници, пише, че по предварителни данни Стрелков е бил задържан по молба на бивш служител на ЧВК "Вагнер".

Арестът е бил поискан от следовател от московското управление на ФСБ, отбелязва "Комерсант". В съда той заяви, че Стрелков може да избегне разследването, защото "притежава умения за конспирация и противодействие".

Стрелков е известен със своята активна подкрепа за руската военна кампания срещу Украйна, но в последно време критикува руското ръководство, особено военното командване, за неуспехите по време на военните операции в Украйна.

През ноември 2022 г., съдът в Хага го призна за виновен за катастрофата на малайзийския Боинг в небето над Донбас през юли 2014 г. и го осъди на доживотен затвор, заедно с двама предполагаеми съучастници.

Сред ястребите на Путин хвърчи перушина

Сред ястребите на Путин хвърчи перушина

В Русия надига нов вид дисидент: ястребовидни националисти, за които противопоставянето на Путин е въпрос на патриотичен дълг