Полицията в Италия, Албания и Косово е иззела над 400 килограма кокаин в рамките на международна операция. Наркотиците са открити за първи път от скенери на пристанището в Калабрия, Южна Италия, скрити в контейнер от Бразилия, съобщи италианската полиция. След това пратката е хваната от служители по време на пътуването до крайната дестинация до компания в град Липян, Косово, предадоха Euronews, AP и AFP.

В изявление на косовската полиция се казва, че кокаинът е изваден от камион, превозващ внесено месо близо до Липян, при рекордното иззето количество кокаин за Косово.

Европол: COVID-19 и трафикът на кокаин захраниха мафията в Европа за години напред

Европол: COVID-19 и трафикът на кокаин захраниха мафията в Европа за години напред

"Ние сме на предела", предупреди в интервю за АФП директорът на Европол Катрин де Бол

"Наркотиците, ако се продават на дребно на европейския пазар, биха позволили на организираната престъпност да спечели повече от 100 милиона евро", добави италианската полиция.

Седем души са арестувани по подозрения в престъпления за трафик на наркотици, са добавили косовските власти. Полицията също така е иззела пистолети, боеприпаси и други доказателства при претърсването на жилищата на седемте заподозрени.

Припомняме, че през април от Европол предупредиха, че пандемията от коронавирус може да подхрани организираната престъпност в Европа за години напред. Континентът вече е на "предела" заради безпрецедентната вълна от кокаин. 

Във водещия си четиригодишен доклад Европол подчертава, че все по-прибягващите до насилие престъпни организации ще се възползват от законни бизнеси, останали уязвими от икономическото поражение, причинено от пандемията от коронавирус.

В Италия хванаха 1,3 тона кокаин за мафията

В Италия хванаха 1,3 тона кокаин за мафията

Калабрийската мафия се счита за най-силната организирана престъпна група в Италия

Престъпниците също предлагат фалшиви ваксини срещу коронавируса и тестове в опит да спечелят от глобалните усилия за възстановяване от пандемията, подчертават от базираната в Хага агенция.

От Европол подчертават, че търговията на наркотици особено засилва корупцията в ЕС.

Търговията на кокаин открива възможност пред престъпните организации да използват огромни ресурси за проникване и подкопаване на икономиката, публичните институции и обществата в ЕС.