Италия ще спре военната си помощ за Украйна веднага щом започнат мирните преговори. Това заяви италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, цитиран от ТАСС.

"Рано или късно военната помощ трябва да приключи. И ще приключи, когато започнат мирните преговори", цитира думите му агенция АНСА.

"Нито една от страните не иска преговори. Нуждаем се от авторитетна фигура, способна да води преговори. Надявам се, че Европейският съюз ще може да играе ролята на посредник", посочи още той.

През март парламентът на Италия прие резолюция за помощ, включително военна, за Украйна. Правителството представи списък с оръжия, които да бъдат доставени на страната. Този списък обаче представлява класифицирана информация.

Италия няма да изпраща повече оръжия на Украйна, засега

Италия няма да изпраща повече оръжия на Украйна, засега

Страната не подготвя шести пакет военна помощ

На 1 декември италианското правителство удължи военната помощ за Украйна и през цялата 2023 г. Въпреки че работата по новия пакет все още не е започнала, се предполага, че списъкът с оръжия отново ще бъде секретен.

Рим никога не е разкривал подробности за оръжията, които е изпратил на Киев след руската инвазия. Според италиански и украинските медии обаче предишните доставки са включвали ракетни системи за многократно изстрелване (MLRS), гаубици Pzh2000 и бронирани превозни средства.

През октомври генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Италия да увеличи доставките на военно оборудване за Украйна, тъй като Киев има нужда от тях.

В редица европейски страни обаче беше повдигнат въпросът, че безкрайната военна помощ за Украйна намалява отбранителната способност на самите европейски членки на НАТО. Изпращайки оръжията си на Украйна, европейските страни разоръжават собствените си армии и няма какво да замени доставеното оръжие.

Италия също изпраща ПВО системи на Украйна

Италия също изпраща ПВО системи на Украйна

Италианското правителство подготвя нов оръжеен пакет за Киев