Правителството на Италия подготвя нов оръжеен пакет за Украйна, включващ и системи за противовъздушна отбрана. Това разкри представител на управляващата коалиция, пожелал анонимност, съобщава "Ройтерс".

Западните държави доставят повече оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна, след като миналия месец президентът Володимир Зеленски помоли лидерите на страните от Г-7 за помощ, за да бъдат спрени руските въздушни удари срещу украинските градове.

Представителят на италианската коалиция, заяви, че Рим е готов да предостави на Украйна различни системи за противовъздушна отбрана, включително френско-италианските SAMP/T със среден обсег и италианските Aspide, както и преносимите зенитно-ракетни комплекси Stinger.

Засега обаче остава неясно колко от тях може да предложи страната или кога да ги достави.

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

Алиансът обсъжда как да засили подкрепата за Киев

Вчера италианският министър на отбраната Гуидо Крозето в телефонен разговор с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин обеща да подкрепя Украйна срещу руската инвазия "колкото е необходимо".

Италия одобри първата си доставка на оръжия за Киев в края на февруари при правителството на националното единство на Марио Драги. Новоизграденото дясно коалиционно правителство на Джорджия Мелони подготвя шести кръг от доставки.

Мелони е твърд поддръжник на Украйна въпреки двойственото отношение на нейните коалиционни съюзници Матео Салвини и Силвио Берлускони, които имат исторически близки връзки с руския президент Владимир Путин.

Испания дава на Украйна допълнителни ПВО системи

Испания дава на Украйна допълнителни ПВО системи

НАТО доставя усъвършенствани ракетни системи земя-въздух, въздух-въздух, артилерия и бронирни машини

Рим никога не е разкривал подробности за оръжията, които е изпратил на Киев след руската инвазия. Според италиански и украинските медии обаче предишните доставки са включвали ракетни системи за многократно изстрелване (MLRS), гаубици Pzh2000 и бронирани превозни средства.

Вчера Киев съобщи, че е получил първата си доставка на системи за противовъздушна отбрана NASAMS от Съединените щати.

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон също обеща да засили противовъздушната отбрана на Украйна.

Берлин доставя до дни ПВО-системи на Украйна

Берлин доставя до дни ПВО-системи на Украйна

Идва на фона на подновените атаки по столицата Киев тази нощ