Италианската полиция арестува 33 души в сряда при нова акция за срещу пране на над 50 милиона евро от трафик на наркотици, съобщава "Ройтерс". 

Сред задържаните са седем китайски граждани. Арестите са извършени в Рим и в други шест италиански града.

Иззети са около 10 милиона евро в брой от така наречените "мулета", които отговаряли за прехвърлянето на пари в чужбина.

Отличителният аспект на случая е връзката, създадена между организации като "Ндрангета" и китайски организации, предоставящи финансови услуги.

Според полицията, посочената сума 50 милиона евро в проследени финансови движения не дава истинските измерения на аферата.

Това е проследено от 2020 г. до 2022 г., но разследванията не могат да проследят всички операции, а са разкрили около 20% от всичко, което се случва.

Повече от 50 арестувани при акция срещу "Ндрангета" в Италия

Повече от 50 арестувани при акция срещу "Ндрангета" в Италия

Разследващите са идентифицирали различни престъпни дейности, включително трафик на наркотици, пране на пари и изнудване

Няколко скорошни разследвания показаха как наркокартелите в Италия все повече използват сенчести мрежи от нелицензирани китайски парични брокери, за да прикрият трансгранични плащания.

Разследването беше подпомогнато чрез достъп до криптирани чатове на платформа, която беше демонтирана през 2021 г. от съвместен екип за разследване на Европол, се казва в изявлението.

В края на септември бяха арестувани 50 души при акция срещу мафията "Ндрангета" в Италия.

Разследващите проследили различни престъпни дейности, включително трафик на наркотици, пране на пари и изнудване.

Италианската "Ндрангета" измести сицилийската "Коза Ностра" като най-мощната мафиотска организация в страната и се разпространи в Европа и останалия свят.

Италия задържа 68 души при акция срещу "Ндрангета"

Италия задържа 68 души при акция срещу "Ндрангета"

Обвинени са за няколко престъпления

Акции срещу нея бяха проведени и извън Италия.