Италианската полиция съобщи, че е разбила международна операция за трафик на наркотици, ръководена от мафиотския клан "Ндрангета", като над 100 заподозрени са получили заповеди за арест в цялата страна, информира "Франс прес".

Шестима италианци също така са били арестувани в Швейцария като част от полицейската операция, която беше кулминацията на три отделни разследвания на семейство Моле, уточни полицията.

"Една от най-престъпните организации в Европа беше разчленена", увери полицейският комисар в Реджо Калабрия Бруно Мегале на пресконференция.

Италианският съд произнесе първите 91 присъди по делото срещу „Ндрангета“

Италианският съд произнесе първите 91 присъди по делото срещу „Ндрангета“

70 души са признати за виновни...

Семейният клан Моле "не само е участвал в трафика на наркотици, но е наложил правилата на "Ндрангета" в различни сектори на икономиката", посочи той, без да уточнява.

Заподозрените - идентифицирани при разследвания в Милано, Флоренция и Реджо Калабрия - също са обвинени в притежаване на незаконно оръжие, укриване на данъци, измами и изнудване.

"Ндрангета", базирана в областта Калабрия, която формира върха на италианския ботуш, изпревари по-известната мафиотска група "Коза Ностра" в Сицилия, за да се превърне в най-мощния италиански мафиотски клан и действа по целия свят.

Спецоперация в Европа срещу италианската мафия "Ндрангета"

Спецоперация в Европа срещу италианската мафия "Ндрангета"

Включително в Германия, Испания и Румъния

Тя контролира по-голямата част от кокаина, влизащ в Европа. Над един тон от наркотика е бил конфискуван по време на различни операции през 2019 и 2020 г. в пристанищата Ливорно в Тоскана и Джоя Тауро в Калабрия, разкриха властите днес.

Разследващите са установили, че кланът е работил през 2019 г. с четирима базирани в Италия перуанци и един колумбец.

Двама са били отговорни за разрязването на наркотика, докато другите трима са били професионални водолази, които са можели да го намерят в морето в случаите, когато товарът е бил изхвърлен зад борда, преди да стигне до пристанището.

Италианската полиция арестува 45 души при акции срещу „Ндрангета”

Италианската полиция арестува 45 души при акции срещу „Ндрангета”

Разследването е продължило 3 години...

Италианският вътрешен министър Лучана Ламоргезе приветства арестите като удар по престъпна група, за която се смята, че има около 20 000 членове по целия свят.

Заместник-прокурорът Алесандра Долчи, която оглавява оперативната група за борба с мафията в Милано, уточни, че подслушани разговори, събрани по време на разследването, са предоставили "снимка" на днешната "Ндрангета".

В сегменти от разговорите, разпространени от полицията, мафиоти могат да бъдат чути да говорят за ритуала "кръщение с меч" на един член, докато други са обсъждали бизнес дела.

"Изключително сложната и трудна" полицейска операция, каза заместник-прокурорът Гаетано Пачи, хвърли светлина върху "360-градусовата роля", изиграна от предполагаемия млад главатар на Моле, Роко.

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

След разбиването на "Коза Ностра" дойде времето и на калабрийската мафия

26-годишният мъж, един от таргетираните в днешната операция, е поел "юздите на клана и пое ролята на главатар... въпреки крехката си възраст".

Според всекидневника Gazzetta del Sud Роко Моле е заподозрян, че е станал бос, въпреки че е прекарал три години като непълнолетен в проект, целящ да помогне на деца от мафиотски семейства да се освободят.

Моле, чийто баща излежава доживотна присъда, напуснал антимафиотската общност в Торино и се върнал при семейството си след убийството на чичо му от противников клан според местния вестник CNews24.

75 арестувани при мащабна операция срещу калабрийската мафия "Ндрангета"

75 арестувани при мащабна операция срещу калабрийската мафия "Ндрангета"

Калабрийската мафия действа и извън Италия