Четиримата руски дипломати, които Великобритания реши да екстрадира, са напуснали страната, съобщи агенция „Новости", позовавайки се на посолството на Русия в Лондон.

Решението на Великобритания беше провокирано от отказа на руската страна да предаде на Лондон обвинения в убийството на Литвиненко - Андрей Луговой,

Днес изтече десетдневния срок, определен за дипломатите от британските власти за тяхното отпътуване от страната.  

Припомняме, външният министър Дейвид Милибанд обяви на 16 юли, че Обединеното кралство експулсира четирима дипломати и замразява преговорите с Москва за облекчаване на визовия режим заради руския отказ да предаде Луговой на британското правосъдие.

Три дни по-късно Русия обяви, че експулсира четирима английски дипломати, за които също определи десетдневен срок да напуснат страната. Освен това, руската страна заяви,че прекратява сътрудничеството си с Лондон в борбата с тероризма и прекрати издаването на визи на британски официални лица.  

Бившият офицер от руските специални служби Александър Литвиненко, който през 2000 г. потърси убежище в Обединеното кралство, беше убит през ноември 2006 г. В тялото му беше открит радиоактивният полоний-210.