Израелските сили за сигурност са арестували Хасан Юсеф, който е едно от най-високопоставените лица на „Хамас" в окупирания Западен бряг, по време на среднощна акция близо до Рамалла, съобщиха от израелската армия, цитирани от световните информационни агенции.

„През нощта, сили на армията и Шин Бет (вътрешната израелска служба за сигурност) арестуваха Хасан Юсеф, един от лидерите на „Хамас", в Бейтуния, югозападно от Рамалла", уточниха от израелската армия.

Говорейки пред „Ал Джазира" от Ивицата Газа, говорителят на „Хамас" Гази ал Хамад заяви, че арестът на Юсеф бил „част от потисничеството на Израел спрямо палестинците".

„Той цели да не позволява на палестинците да се съпротивляват на окупацията от страна на Израел. Израелското правителство се опитва да оказва натиск върху "Хамас" и други палестинци в опит да сложи край на Интифадата в Палестина", коментира Хамад.

Юсеф е бил арестуван от израелските власти на няколко пъти, като се започне от 1993 г., като се превърна във видим лидер на втората Интифада, започнала през 2000 г.

През 2005 г. той е бил номиниран да представлява „Хамас" по време на изборите като отсъстващ кандидат, докато е бил в затвора.

Правозащитни организации заклеймиха израелските мерки, след като правителството продължава крутите мерки срещу палестинците, сред тях много израелски граждани, на фона на размирици в окупираните палестински територии и Израел.

В понеделник полицията арестува осем активисти за участието им в протест през миналата седмица в палестински град в Северен Израел.

За една седмица израелската полиция е арестувала повече от 100 демонстранти и активисти по време на протести в палестински райони, твърди правозащитна организация на палестинците, базирана в Хайфа.