Парламентът на Израел ратифицира първия законопроект за реформа на съдебната система, съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като последните усилия за компромис се провалиха и не успяха да облекчат конституционната криза, обхванала страната от месеци.

Поправката в закона, която позволява на Върховния съд да отменя решения на правителството, ако ги счете за "неразумни", беше приета с 64 гласа "за" срещу нито един "против", след като опозиционните депутати напуснаха заседанието в знак на протест, като някои от тях викаха: "Позор!".

Очертава се обаче ситуацията да не излезе от задънената улица. Минути след гласуването политическа наблюдателна група и лидерът на центристката опозиция заявиха, че ще обжалват закона във Върховния съд.

Нетаняху решен да проведе съдебната реформа, въпреки опозицията

Нетаняху решен да проведе съдебната реформа, въпреки опозицията

Преговорите му с опозиционни лидери се провалиха

С надеждата да насърчи временно споразумение между религиозно-националистическото коалиционно правителство и опозиционните партии, профсъюзът Histadrut заплаши да обяви обща стачка, ако бъдат приложени т.нар. "едностранни" мерки.

Министърът на правосъдието Ярив Левин, който е автор на пакета от реформи, представен от премиера Бенямин Нетаняху като необходим за създаване на повече баланс между отделните клонове на правителството, обаче не изглеждаше разтревожен.

"Направихме първата стъпка в исторически важния процес на коригиране на съдебната система и възстановяване на правомощията, които бяха отнети от правителството и Кнесета (парламента)", обяви той.

Критиците се опасяват, че реформите целят ограничаване на независимостта на съдебната система.

Нови пречки пред съдебната реформа на Нетаняху

Нови пречки пред съдебната реформа на Нетаняху

Парламентът на Израел назначи в сряда депутат от опозицията във влиятелната комисия, която избира съдиите в страната