Ръководителят на Съвета на ООН за правата на човека обяви, че Израел е използвал "напълно непропорционална" сила срещу протестиращите палестинци на границата с Ивицата Газа, при което загинаха повече от 100 души, съобщава БиБиСи.

Зейд Раад ал Хюсеин е подчертал по време на заседание на съвета в Женева, че жителите на Газа са били "държани в клетка в отровен беден квартал" и окупацията на Газа от страна на Израел трябва да бъде прекратена.

От своя страна посланикът на Израел е отвърнал, че екстремистките ислямистки владетели на Газа умишлено са поставили хората в опасност.

Израел обяви: Лидерите на "Хамас" са канибали, използват деца като оръжия

Израел обяви: Лидерите на "Хамас" са канибали, използват деца като оръжия

Целта им била да контрабандират оръжия

Заседанието на Съвета на ООН за правата на човека обмисля призив за независимо разследване.

Около 60 палестинци бяха убити от израелски войници в понеделник в седмата поредна седмица на протести по границата, които са до голяма степен дирижирани от "Хамас", които контролират Ивицата Газа.

Това беше най-кръвопролитният ден в Газа след войната през 2014 г. между Израел и палестинските екстремисти там.

Протестите бяха наречени "Велик марш за завръщане" в подкрепа на правото на палестинските бежанци да се завърнат в земите, които те или техните предци са напуснали или са били принудени да напуснат във войната, която последва създаването на Държавата Израел през 1948 година.

Израел е най-сдържаната държава, обяви Хейли в Съвета за сигурност на ООН

Израел е най-сдържаната държава, обяви Хейли в Съвета за сигурност на ООН

Посланикът на САЩ обвини ООН в "двойни стандарти"

Правителството на Израел, което отдавна отхвърля масово завръщане на палестинците, заяви, че терористите искали да използват протестите като прикритие, за да влязат на негова територия и да извършват нападения.

Зейд Раад ал Хюсеин е подчертал по време на извънредното заседание за Газа, че "яркият контраст в броя на жертвите от двете страни е... показващ напълно непропорционален отговор" от страна на Израел.

Израелски войник е бил "леко ранен с камък" в понеделник, допълни той, докато 43-ма палестинци са били убити на мястото на протестите. Още 17 палестинци са били убити далеч от "горещите точки".

Хюсеин е коментирал също, че "няма доказателства за какъвто и да е опит (на Израел) жертвите да се сведат до минимум". Действията на Израел биха могли да "представляват умишлени убийства" - тежко нарушение на Четвъртата Женевска Конвенция", международен закон, предназначен да защитава цивилни граждани, които живеят в условията на окупация.

Израелците трябва да бъдат съдени за военни престъпления, призова Техеран

Израелците трябва да бъдат съдени за военни престъпления, призова Техеран

Вашингтон тласка света към хаос

Зейд Раад ал Хюсеин е изтъкнал, че подкрепя призива за "международно, независимо и безпристрастно" разследване на насилието в Газа, добавяйки, че "извършителите на нарушенията трябва в края на краищата да бъдат държани отговорни".

Посланикът на Израел в съвета Авива Раз Шехтер е отхвърлила обвинението, посочвайки, че Израел бил направил всичко възможно, за да избегне причиняването на вреди на цивилни граждани. Според посланика Съветът на ООН за правата на човека се бил върнал към своята "най-лоша форма на антиизраелска обсесия".