Правителството на Израел се стреми да удвои темпото, с което имигрантите от Африка биват отвеждани от страната, като ги замени с палестински работници.

Целта, която правителството си е поставило, е да накара най-малко 600 граждани на Еритрея и Судан месечно да напускат еврейската държава, и съответно общо 7 200 души годишно.

Това е над два пъти повече от приблизително 3 300 души, които са напуснали Израел през всяка от последните 3 години. Последният път, когато израелското правителство е постигнало равнища на депортирани имигранти, подобни на сегашната му цел, е бил през 2014 г., когато са напуснали около 6 400 африканци.

Израел плаща на мигрантите от Африка да си ходят, плаши ги със затвор

Израел плаща на мигрантите от Африка да си ходят, плаши ги със затвор

Дава им по 3 500 долара и безплатен самолетен билет

Решение, прието на специално заседание на кабинета преди около 20 дни, посочва, че ако средно най-малко 600 "неканени гости" напускат месечно, правителството ще издаде една работна виза на палестинец за всеки двама напуснали африканци.

Според данните на израелските власти, около 34 000 възрастни еритрейци и суданци понастоящем живеят в Израел. Повечето от тях работят в ресторанти, хотели или като чистачи, като правителството очаква повечето от тях да напуснат през следващите три години.

Вместо това в решението на израелското правителство се изтъква, че ще бъдат предоставени до 12 хил. работни визи на палестинци.

Кабинетът също така е решил да предостави работни визи на до 13 хил. допълнителни палестинци, включително 1 500 за ресторантьорската индустрия, 1000 за хотелиерската индустрия, 7000 за строителството, 2000 за селското стопанство, 1000 за медицински сестри и 700 за болниците в Източен Йерусалим.

Около 70 хил. палестинци вече са наети в Израел и още 30 хил. в израелските поселения в Западния бряг.