Израел разкритикува решението на Бразилия да приеме в свое пристанище два ирански военни кораба въпреки натиска на САЩ и призова правителството на президента Луис Инасио Лула да Силва да ги отпрати, съобщава "Ройтерс".

Корабите акостираха в Рио де Жанейро в неделя. Бразилия е отказала да ги приеме през януари в знак на добра воля от страна на Лула, който отлетя за Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън.

От десетилетия Израел и Иран са в конфликт в стила на Студената война, който включва взаимни обвинения в морски саботаж, дори когато Техеран е изправен пред засилен глобален натиск върху ядрената си програма и поведението си в региона.

Лиор Хаят, говорител на външното министерство на Израел, нарече бразилския кей за военните кораби "опасно и жалко развитие" и обвини иранския флот в сътрудничество със санкционирани субекти в Техеран.

"Все още не е твърде късно да бъде наредено на корабите да напуснат пристанището", написа той в Туитър.

Въпреки американския натиск Бразилия прие два ирански военни кораба

Въпреки американския натиск Бразилия прие два ирански военни кораба

Лула беше обещал на Вашингтон да не ги допуска

Корабите предизвикаха напрежение и със Съединените щати. Миналия месец посланикът на САЩ в Бразилия призова страната да не позволява на корабите да акостират.

Вчера сенатор Тед Крус призова за санкции срещу южноамериканската страна, след като тя допусна корабите. Според него това е "пряка заплаха за безопасността и сигурността на американците".

"Администрацията на Байдън е длъжна да наложи съответните санкции, да преоцени сътрудничеството на Бразилия с антитерористичните усилия на САЩ и да преразгледа дали Бразилия поддържа ефективни антитерористични мерки в своите пристанища", настоя републиканецът Крус.

Преди дни стана ясно, че военните кораби са получили разрешение да акостират между 26 февруари и 4 март.

Дипломацията с Иран беше един от акцентите в опитите на Лула да укрепи международното положение на Бразилия по време на предишните му президентски мандати. Той пътува до Техеран, за да се срещне с тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад през 2010 г. в опит да посредничи за ядрено споразумение между Иран и САЩ.

Израел гради общ фронт срещу Иран

Израел гради общ фронт срещу Иран

Режимът на аятоласите не трябва да се сдобие с ядрено оръжие